Početna Pablog Moje zdravlje Pravilna oralna higijena zubnih implantata

Moje zdravlje

Pravilna oralna higijena zubnih implantata

Što točno podrazumijeva pravilna oralna higijena zubnih implantata?

Svi članci
Datum objave: 09.10.2019.

Zubni implantati su uobičajeni način liječenja, odnosno nadomještanja jednog ili više zuba kod odraslih. Implantati se također mogu koristiti za stabiliziranje proteza, radi udobnosti i funkcionalnosti. Podatci govore da više od tri milijuna ljudi ima implantate i da se taj broj svake godine povećava za 500 tisuća.

Kako bi se osigurala dugovječnost implantata, potrebne su određene tehnike i napori koji će ukloniti bakterije, najčešće uzročnike infekcije u tkivima oko implantata. Ako se ne ukloni biofilm oko zuba, može se razviti periimplantitis koji uzrokuje gubitak implantata.

Ako ste se iz bilo kojeg razloga odlučili na ugradnju jednog ili više zubnih implantata, vjerujemo da vam je stomatolog rekao kako uz pravilnu higijenu implantati mogu trajati cijeli život. Što točno podrazumijeva pravilna oralna higijena zubnih implantata?

Krenimo redom.

Kod oralne njege zubnih implantata važno je održavati zdravlje desni i potporne kosti. S obzirom na to da pacijent nema prirodnu zubnu strukturu, na implantatu se ne može razviti karijes i uzrokovati njegovo propadanje. Međutim, životni vijek implantata može biti ugrožen ako dođe do upale ili parodontne infekcije, poznatije pod nazivom implantitis. Implantitis utječe na meka i tvrda tkiva koja okružuju zubne implantate. Tijekom upale, zubni implantati mogu doći u kontakt s destruktivnim bakterijama koje izazivaju parodontne infekcije u prirodnim zubima. Ako se bakterije ne liječe, plak se na zubima stvrdnjava i pretvara se u kamenac koji je glavni protivnik implantatima.

Najvažniji korak u prevenciji propadanja implantata je redovno uklanjanje plaka pomoću zubne četkice. Mehaničko djelovanje koje se postiže četkicom za zube najučinkovitiji je način uklanjanja ljepljivog plaka. Je li električna četkica za zube učinkovitija od obične? Zasigurno su potezi električne četkice raznolikiji od ručnog pokretanja četkice. No, bez obzira na odabir četkice, pacijentima se savjetuje da četkaju zube pune dvije minute i da koriste četkicu s mekanim vlaknima. Laganim kružnim pokretima četkajte ispod i oko krune implantata. Za čišćenje teško dostupnih mjesta koristite interdentalnu četkicu.

Zatim, odaberite manje abrazivnu pastu za zube.

Ovisno o položaju vaših zubnih implantata ili mostova, možda će vam biti teško učinkovito koristiti zubni konac. Stomatolog će vam preporučiti zubni konac posebno namijenjen za higijenu zubnih implantata. Važno je koristiti namjenski zubni konac jer se ovaj obično može pohabati i za sobom ostaviti ostatke u ustima. To može povećati rizik od infekcije ili nakupljanja plaka oko implantata.

Osim konca za zube, higijenu zubnih implantata možete održavati i pomoću tzv. oralnog tuša koji djeluje pod pritiskom vode.

Na kraju, ali ne manje važno, kako bi vaši implantati trajali i trajali, promijenite prehranu. Izbjegavajte ljepljivu i tvrdu hranu koja u velikoj mjeri oštećuje implantate i oslabljuje strukturu zuba. Smanjite unos alkohola i gaziranog pića i redovito posjećujte svog stomatologa.

Bluem Oral Foam, 100 ml

Posebno razvijena bogata pjena namijenjena održavanju zdravlja desni i sluznice kao i za čišćenje proteza, ortodontskih aparatića i alignera. Idealno je sredstvo za održavanje higijene usne šupljine nakon kirurškog zahvata jer blago, ali učinkovito čisti osjetljivu sluznicu. Oral foam pjena sadrži specijaliziranu formulu koja se temelji na aktivnom kisiku i time pridonosi bržem zacjeljivanju rana i očuvanja zdravlja usne šupljine.

Bluem Oxygen Fluid 500 ml

Medicinski proizvod u obliku tekućine za njegu usne šupljine i neutralnog okusa. Prikladan je za ljude s osjetljivom usnom šupljinom. Ublažuje krvarenja desni (gingivitis), ubrzava zacjeljivanje rana koje nastaju nakon vađenja zubi, implantacije, kemoterapije ili iritacija uzrokovanih nošenjem proteze. Sadrži aktivni kisik, a nema umjetne boje, dodatke za okus i pjenjenje.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.