Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Osnove kućne i putne ljekarne

Moje zdravlje

Osnove kućne i putne ljekarne

Postoji na stotine bezreceptnih lijekova na tržištu i za svaki se tvrdi da je upravo taj najbolji i najpotrebniji u vašoj kućnoj ili putnoj ljekarni. No, to ne mora nužno biti tako.

Svi članci
Datum objave: 11.07.2018.

Rok trajanja boljka je svake kućne ljekarne

Sigurno već imate nekih lijekova kod kuće pa ih zato već danas sve izvadite na stol i provjerite im rok trajanja. Sve lijekove kojima je prošao rok trajanja i sve koje ste koristili za specifične terapije (antibiotici i sl.) odnesite u ljekarnu gdje će ih stručno osoblje pravilno zbrinuti u za to predviđene kontejnere. Ostatak "kućnih" lijekova posložite po kategorijama: lijekovi za prehladu, kreme i masti, analgetici, antipiretici, antihistaminici.

Bolovi, opekline i posjekotine

Vaša kućna ljekarna trebala bi sadržavati analgetike, odnosno lijekove protiv bolova, primjerice s paracetamolom ili ibuprofenom kao aktivnim tvarima i sl. Zatim antiseptičke otopine kojima se dezinficiraju i čiste posjekotine i rane na bazi hidrogen-peroksida ili sličnih antiseptika.

Topički antibiotici sljedeći su na listi lijekova kućne ljekarne, a često dolaze u obliku masti ili krema, ovisno o namjeni. Podjednako su učinkoviti u liječenju kože i prevenciji manjih kožnih infekcija. U njihovu kategoriju spadaju i antibiotske masti za tretiranje opeklina.

Ubodi insekata, mučnina, proljev

Hidrokortizonske kreme ili otopine koriste se u liječenju svrbeža, uboda komaraca ili ostalih insekata, kao i bilja koje uzrokuje alergijske reakcije na koži. Antifungalni lijekovi, odnosno masti, otopine, kreme ili sprejevi koriste se u liječenju gljivičnog pelenskog osipa, atletskog stopala te drugih početnih ili blažih oblika gljivičnih oboljenja.

Lijekovi za probavne smetnje kao što su nadutost, mučnina, žgaravica, povraćanje, zatvor, proljev i slično također su obvezni u kućnoj ljekarni, ne samo za blagdana, nego i tijekom ljetnih mjeseci kada su trovanja hranom ili crijevne viroze češće.

Prehlada ili viroza

Morska sol također može biti u kućnoj ljekarni, a koristi se za grgljanje kod bolova u grlu ili ispiranje nosa kao domaća fiziološka otopina kada četvrtinu žličice soli pomiješamo s oko 240 ml proključale i sterilizirane vode koju prije upotrebe ohladimo na tjelesnu temperaturu. U ulozi dekongestanta odlične su i kapi ili sprejevi za nos koje bi bilo dobro ne dijeliti s ukućanima, tj. da se zna čije su koje zbog sprječavanja prenošenja viroza ili bakterijskih infekcija.

Lijekovi za kašalj poput tableta ili sirupa koji otapaju sluz ili sprječavaju nastanak kašlja još su jedan dodatak, iako nisu nužni kod svakog kašlja jer je normalno da tijelo samo izbacuje sluz i čisti dišne puteve, ali je isto tako bitno što bolje i dublje se naspavati dok ste prehlađeni, pa se zato preporučuje imati i te lijekove kod kuće.

Kapi za oči bez recepta koriste se za čišćenje i/ili vlaženje očiju nakon boravka na vjetru, prašini, pijesku ili kada osjetite i najblažu iritaciju, odnosno crvenilo oka. Mogu poslužiti kao prva pomoć dok ne posjetite liječnika ako je riječ o infekciji oka. Flasteri raznih veličina i oblika, gaze, ljepljive trake, škare i slično, također imaju svoje mjesto u kućnoj ljekarni.

Na put s najosnovnijom opremom lijekova

Kad je riječ o putnoj ljekarni, tu sve ovisi o vrsti i vremenu trajanja putovanja te ljudima koji idu s vama.

Osnove putne ljekarne su:

 • Tablete protiv bolova
 • Lijekovi za želučane i crijevne smetnje koji mogu uključivati tablete, kapsule, sirupe ili praške
 • Flasteri za žuljeve i manje posjekotine
 • Gaze i ljepljive trake
 • Multivitaminske tablete, čak i prašak za rehidraciju
 • Hidrokortizonske kreme
 • Aktivni ugljen
 • Probiotik
 • Antibiotik širokog spektra (zatražite kod liječnika)
 • Antibakterijski i antiseptički gel ili otopina
 • Sprej za nos
 • Tablete za čišćenje vode
 • Krema za sunčanje
 • Repelenti za insekte i antimalarik
 • Antifungalna krema
 • Pinceta, spajalica i mini škare.

Sve navedene lijekove potražite u ljekarnama u putnim pakiranjima ili odvojite onoliko koliko vam treba. Za sve lijekove na recept ili lijekove koji su vam propisani zbog kroničnih bolesti bilo bi dobro sa sobom nositi kopiju recepta liječnika jer u nekim bi vas zemljama carinici mogli globiti ili vam oduzeti lijekove bez liječničkog dokaza na stranom jeziku.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.