Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Post COVID - Umor nakon dugotrajnih infekcija

Moje zdravlje

Post COVID - Umor nakon dugotrajnih infekcija

Kod post-COVID sindroma, umor se pojavljuje u gotovo 60% preboljelih pacijenata, a može se pojaviti kao tjelesni i mentalni umor ili kao kombinacija.

Svi članci
Datum objave: 11.10.2021.

Simptomi umora kao posljedica dugotrajnih infekcija

Istraživanja o učestalosti simptoma nakon dugotrajnih infekcija vrlo često spominju umor kao trajniju posljedicu koja se u nekim slučajevima može produljiti i na nekoliko mjeseci. Kod post-COVID sindroma, umor se pojavljuje u gotovo 60% preboljelih pacijenata, a može se pojaviti kao tjelesni i mentalni umor ili kao kombinacija.

Osobe koje ga osjećaju, kao simptome navode:

  • pospanost
  • klonulost mišića
  • nemogućnost dugotrajnog stajanja na nogama
  • slabu mogućnost koncentracije i prisjećanja
  • te gubitak snage za svakodnevne kognitivne i tjelesne aktivnosti.

Umor kao posljedica boravka u bolnici

Pacijenti koji određeni broj dana na bolovanju provedu u bolnici, osobito na intenzivnoj njezi, često danima primaju samo infuziju ili niskokaloričnu prehranu. Oni će stoga imati slab nutritivni status, često i tzv. malnutriciju. Ovo stanje zahtijeva uvođenje enteralne prehrane (medicinski napitci bogati proteinima, mastima, šećerima, vitaminima i mineralima) i suplementaciju vitaminsko-mineralnim dodacima prehrani.

Pri tome je važno da odaberemo vitaminsko-mineralne suplemente provjerene kvalitete i o detaljima se savjetujemo s ljekarnicima. Neke od formula mogu biti:

Biljni ekstrakti u multi-vitaminskim formulama

Često se u sastavu ovih formula nađu i drugi dodatci, poput koenzima Q-10, ekstrakt korijena ginsenga, ekstrakti borovnice, te određene vrste šećera koje brzo oslobađaju energiju, kao što je to slučaj u Supradyn energija Q10 30 tableta, Supradyn energija Q10 30 šumećih tableta, Supradyn energija 50+ 30 tableta, Supradyn Fast energija 10 vrećica ili Natrol My favourite multiple energizer multivitamini 60 tableta. Neki od ovih preparata mogu ulaziti u interakcije s lijekovima ili imati ograničenja kod primjene u trudnoći, šećernoj bolesti ili pak kod aritmija i problema s visokim krvnim tlakom.

Umor radi promjene na krvnoj slici

Umor se može javiti i ako padne razina željeza u krvi ili se kroz dulje vrijeme poveća razina glukoze u krvi. Ako je pad željeza potvrđen, od dodataka prehrani biramo biljne tonike, te multivitaminske formule s izraženom većim količinom željeza, kao što su:

Željezo nije dobro uzimati dulje vrijeme nakon infekcije bez dogovora s liječnikom, jer se promjene na krvnoj slici često očituju u povećanom broju crvenih krvnih stanica, pa ne treba pretpostavljati da se radi o anemiji.

Radi slabijeg nutritivnog statusa možemo posegnuti i za hladno tiještenim sokovima iz bio uzgoja koji sadrže mrkvu, ciklu, borovnicu, jabuku, koprivu, ananas, agrume, kao što su Biotta ili Rabenhorst sokovi.

Pospanost

Pospanost je dio higijene sna o kojoj svakako treba voditi računa. Ne bi se smjela pojavljivati ako nemamo problema sa zasnivanjem, održavanjem kontinuiteta sna, te duljinom spavanja od najmanje sedam sati. Ako se ipak pojavljuje, dobro je provjeriti razinu zasićenosti kisikom (kućnim oksimetrom) i ima li simptoma depresije i anksioznosti.

O svemu se više možemo savjetovati u ljekarni ili ordinaciji obiteljskog liječnika. Može pomoći i redovita tjelesna aktivnost, prestanak pušenja i boravak na otvorenom, kad god je to moguće.

Doc. dr. sc. Arijana Meštrović, MPharm

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.