Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Prehlada ili gripa?

Moje zdravlje

Prehlada ili gripa?

Donosimo pregled najvažnijih sličnosti i razlika između simptoma prehlade i gripe i savjete kako si pomoći ako obolite.

Svi članci
Datum objave: 28.12.2016.

Što je zajedničko prehladi i gripi?

I prehlada i gripa su bolesti dišnog sustava uzrokovane virusima. Uglavnom se liječe simptomatski, što znači da ne djelujemo na uzročnika bolesti, već raznim lijekovima ublažavamo i otklanjamo posljedice, odnosno simptome bolesti. Važno je znati da antibiotici nisu lijekovi izbora, s obzirom na to da se radi o virusnim oboljenjima. Iznimno, u slučaju komplikacije bolesti, koje su uzrokovane bakterijom, liječnik će propisati antibiotik.

Razlika u početku bolesti je bitna

Početak bolesti kod prehlade je blag i postupan. Najčešće počinje grloboljom, koja obično traje jedan do dva dana i curenjem iz nosa. Temperatura se javlja rijetko, a ako se javi, obično bude do 38°C.

S druge strane, početak bolesti kod gripe je vrlo nagli. Najčešće počinje izrazito visokom temperaturom, 39-40°C, karakteristična je bol u mišićima, treskavica, jaka iscrpljenost, glavobolja i opća slabost. Grlobolja i curenje iz nosa u početku uglavnom izostaju ili su blago izraženi.

Lijekovi koji nam pomažu ublažiti simptome

Početak bolesti kod prehlade i gripe je ključan, na temelju njega ih je najlakše razlikovati. Gripa nas ‘baca u krevet’ - znak koji treba doslovno shvatiti, mirovati i piti puno tekućine jer ‘prehodana’ može izazvati trajne i teške posljedice po zdravlje. S obzirom na to da se u oba slučaja radi o virusnom oboljenju, odlazak liječniku nije potreban. Oprez je nužan kod starijih i kroničnih pacijenata, trudnica, beba i male djece jer su oni skloniji komplikacijama. Ako dođe do pojave komplikacija, obavezan je posjet liječniku. Tijek bolesti kasnije, i kod prehlade i gripe, uključuje slične simptome, samo različitog intenziteta. To su povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa ili začepljen nos, kašalj, grlobolja, umor i iscrpljenost, glavobolja, bolovi u mišićima i sl.

U nastavku pročitajte koje vrste ili grupe lijekova nam pomažu da se osjećamo bolje i da se lakše nosimo sa svakodnevnim obavezama.

Lijekovi za snižavanje temperature

Iako povišena temperatura može izgledati zabrinjavajuće, ona sama po sebi nije opasna, ako se radi o odrasloj i zdravoj osobi. Naprotiv, pokazatelj je da se naš organizam učinkovito bori protiv infekcije. Iz tog razloga, ne preporučuje se odmah snižavati blago povišenu temperaturu, ako ju dobro podnosite. U pravilu, temperatura se kod zdravih, odraslih osoba preporučuje snižavati tek kada prijeđe 38,5°C. Izuzetno je važno piti dovoljno tekućine i poželjno je mirovanje (u slučaju gripe OBAVEZNO). Dakle, kada bolest teže podnosimo, posežemo za lijekovima koji osim što snižavaju temperaturu, djeluju protiv bolova, daju energiju i olakšavaju disanje. Najčešće koristimo kombinirane pripravke: Rhinorelief, Rhinostop, Dolvinol, Maxflu, Lupocet Flu, Lekadol C i sl.

Kapi ili sprej za nos

Morska voda, kao Aqua Maris, zbog sadržaja mineralnih soli i velikog broja oligoelemenata ima blagotvoran učinak na sluznicu nosa. Svakodnevnim ovlaživanjem sprječava se stvaranje naslaga nečistoća i održava normalna prohodnost gornjih dišnih putova, što je posebno važno kod djece, kako ne bi došlo do upale uha. Ponekad morska voda nije dovoljna pa trebamo posegnuti za dekongestivima. To su lijekovi koji smanjuju natečenost sluznice i omogućavaju normalno disanje. Njihova je primjena ograničena na pet do sedam dana. U tom razdoblju nema nikakvog straha od štetnog djelovanja. Kombinacija lijeka ksilometazolina s morskom vodom i hijaluronom, koji dodatno štite i vlaže sluznicu, te bez dodanih konzervansa, čine lijek poput Meralys HA spreja još sigurnijim.

Pastile i sprej za grlo

Kod pojave prvih neugodnih simptoma, poput škakljanja, svrbeža i peckanja grla, uputno je primijeniti antiseptik u obliku pastila ili spreja za grlo. Njihova je učinkovitost jednaka, a djeluju tako da čiste sluznicu od širokog spektra mikroorganizama i održavaju njenu vlažnost.

Sirupi protiv kašlja

Važno je razlikovati radi li se o suhom, nadražajnom kašlju ili o tzv. produktivnom kašlju. Kako biste bili sigurni u ispravan odabir sirupa za sebe, posavjetujte se s ljekarnikom. Više o sirupima pročitajte na stranicama 10 i 11.

Preporuke za podizanje imuniteta

Pravilna prehrana ima važnu ulogu u jačanju imuniteta. Pileća juhica, stari narodni lijek naših baka, ima povoljno djelovanje na imunitet i olakšava oporavak od prehlade ili gripe. Za jačanje imuniteta izaberite namirnice koje pomažu funkcioniranje imunološkog sustava - visokokvalitetni, kompletni proteini (jaja, riba, morski plodovi, krto meso, mliječni proizvodi), voće i povrće (zbog bogatstva antioksidansa i osobito ono bogato vitaminom C npr. paprika, agrumi, kiseli kupus, brokula,...), mahunarke, cjelovite žitarice i masnoće (bogate pretežito nezasićenim masnim kiselinama). U prehrani bi za jačanje imuniteta trebali biti uključeni i probiotici (dobre bakterije koje povoljno djeluju na zdravlje; npr. fermentirani mliječni proizvodi) i prebiotici (hrana dobrim bakterijama npr. inulin koji se nalazi u luku, češnjaku, čičoki, cikoriji,...). Od dodataka prehrani najčešće uzimamo vitamin C, cink, antioksidanse, multivitaminske formule, matičnu mliječ, propolis i echinaceu koji vraćaju snagu i vitalnost.

Kako se zaštititi i spriječiti širenje prehlade i gripe

• najjednostavnija i najdjelotvornija preventiva je pranje ruku
• nošenje zaštitne maske na licu
• nedodirivanje nosa, očiju i usta
• izbjegavanje bliskog kontakta s već oboljelim osobama, naravno, ako je to moguće
• češće provjetravanje prostorija u kojima boravimo
• čišćenje površina dezinfekcijskim sredstvom, jer virusi mogu preživjeti nekoliko sati na predmetima i koži
• cijepljenje protiv gripe, posebno za starije ljude i kronične bolesnike, koje se ponavlja svake godine

Izbor preparata koji će vam pomoći u otklanjanju simptoma gripe i prehlade:

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.