Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Prehlada, korona ili gripa?

Moje zdravlje

Prehlada, korona ili gripa?

Naša magistra Vjekoslava piše vam kako razlikovati prehladu, koronu i gripu te kako poraditi na oporavku.

Svi članci
Datum objave: 20.12.2022.

Nije sve korona, ali nije ni nestala u potpunosti. S druge strane, prehlada nije opasna, ali može opasno narušiti imunitet. Gripa obožava umorne, iscrpljene i stresu izložene osobe koje se loše hrane.

Prehlada

Najblaži oblik virusne bolesti koji traje od četiri do šest dana. Jedan do tri dana od početka infekcije počinju prilično blagi simptomi: grlobolja koja brzo prolazi i začepljen nos. Iscjedak iz nosa je u početku bistar, a treći do četvrti dan postaje gust i žućkast pa na kraju ponovno bistar.

Kihanje zna biti pojačano. Temperature nema, a kašalj je vrlo rijetko nadražajni na samom kraju prehlade. Glavobolja i umor znaju biti dodatna smetnja kod osjetljivije populacije.

Korona

Prvi simptomi nastaju između petog i šestog dana infekcije koja vrlo brzo doseže svoj vrhunac. Trajanje korone je od sedam do deset dana.

Najčešći simptomi su povišena temperatura, ali kratkotrajno, suhi kašalj, gubitak mirisa i okusa, opća slabost i bolovi u mišićima.

Ozbiljni simptomi su otežano disanje ili gubitak daha, dezorijentiranosti i bolovi u prsima. Kod ozbiljnijih se komplikacija treba hitno javiti liječniku.

Gripa

Ozbiljna virusna bolest izraženih simptoma već prvi dan infekcije. Temperatura može biti vrlo visoka i preko 40°, osobito prva tri dana.

Gripa je često praćena podmuklim kašljem i kratkim dahom, a izražena je i bolnost leđnih i nožnih mišića uz opću slabost. Curenje iz nosa, kihanje i grlobolja ponekad su prateći simptomi.

Gubitak teka, mučnina, klonulost i nemoć otežavaju oporavak. Bolest traje od pet do sedam dana, a oporavak nekoliko tjedana.

Glavi krivac za virusne infekcije je izloženost virusima uslijed lošeg imuniteta.

Žena kašlje i drži se rukom za grlo dok leži u krevetu.

Oporavak nakon virusnih infekcija

Nakon prehlade je potrebno najmanje tri mjeseca obnavljanja imuniteta. Najbolje je početi s pročišćenim i snažnijim prirodnim formulama koje naše tijelo najbolje iskorištava poput glukana, propolisa, matične mliječi ili crnog kima.

Poslije korone i gripe rad na podizanju imuniteta je duži i traje od tri do šest mjeseci. Imunitet je upravo nešto na čemu mnogi ne rade dovoljno dugo i kvalitetno.

Provjereni prirodni proizvodi uz zdravu prehranu, dovoljno sna i boravka na svježem zraku najjača su obrana od svih oblika virusnih infekcija. Također, najvažnija preventiva je redovito i pravilno pranje ruku sapunom i vodom 15 – 20 sekundi.

Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.