Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Dobre bakterije za dobro zdravlje

Moje zdravlje

Dobre bakterije za dobro zdravlje

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, probiotici su „živi mikroorganizmi, koji, kada se unesu u dovoljnim količinama, imaju dobrobiti za zdravlje domaćina“.

Svi članci
Datum objave: 09.08.2018.
Bakterije koje imaju pozitivan utjecaj na čovjekov organizam, zovu se „dobre bakterije“. One žive u probavnom sustavu gdje čine zajednicu mikroorganizama – crijevnu mikrobiotu.
Brojna znanstvena istraživanja otkrila su da dobre bakterije mogu poboljšati ili pozitivno utjecati na probavu, imunitet, funkciju mozga i brojne druge fiziološke procese, a samim time i smanjiti rizik od mnogih bolesti. Znanstvena istraživanja potvrdila su povezanost neravnoteže crijevne mikrobiote s bolestima poput pretilosti, sklonosti mentalnim bolestima, dijabetesa tipa II, metaboličkog sindroma, sindroma iritabilnog crijeva, kroničnih upalnih bolesti crijeva, čak i rizikom od kolorektalnog karcinoma.

Što su probiotici?

Njihova zadaća je potaknuti obnovu i uspostavljanje ravnoteže crijevne mikrobiote, tako što će se nastaniti u crijevima ili pak svojim djelovanjem pomoći naseljavanju drugih dobrih bakterija u crijevima. Probiotički proizvodi najčešće sadrže bakterije roda Lactobacillus i Bifidobacterium.

Kako prepoznati narušenu ravnotežu crijevne mikrobiote?

Crijevna mikrobiota je izrazito osjetljiva na stres i napore koje nosi moderan način života i prehrane. Osim toga, antibiotici ili drugi teški lijekovi će uzrokovati smanjenje broja i raznolikosti dobrih bakterija. Takvu neravnotežu prepoznajemo po neugodnim simptomima poput proljeva, nadutosti, plinova, zatvora i bolova u trbuhu.

Kako vratiti crijevnu mikrobiotu u ravnotežu i održavati je?

Crijevna mikrobiota može se uravnotežiti uzimanjem nekog od različitih oblika probiotičkih dodataka prehrani (suspenzije, kapsule, tablete za žvakanje itd.) ovisno o simptomima i potrebama organizma. Danas je na tržištu dostupna i široka paleta probiotičkih proizvoda s dodatkom drugih blagotvornih sastojaka: enzima, vitamina ili prebiotika – tvari koje potiču rast probiotičkih bakterija (npr. glukooligosaharidi ili inulin). Za održavanje postignute ravnoteže također je vrlo važno pripaziti na prehranu. Preporučuje se raznolika prehrana bogata prehrambenim vlaknima: voće, povrće, mahunarke, orašasto voće, sjemenke i žitarice te fermentirani proizvodi. Prehrambena vlakna su hrana za bakterije i njihov nedostatak će uzrokovati smanjenje broja i vrsta bakterija. Ono što također ne smijemo zaboraviti je uzimati dovoljne količine vode da bi se hranjive tvari otopile i bile dostupne za razgradnju i apsorpciju nutrijenata.

Imaju li dodaci prehrani s probiotičkim bakterijama nuspojave?

Dosadašnja istraživanja pokazuju pozitivan utjecaj probiotika na održavanje zdrave crijevne mikrobiote. Nuspojave za vrijeme uzimanja probiotika su rijetke u zdravih osoba. Tijekom razdoblja kolonizacije, može se javiti osjećaj nadutosti zbog prilagodbe crijevne mikrobiote na nove bakterije. To je blaga, prolazna pojava koja može potrajati nekoliko dana i nije neuobičajena.

Probiotici su se pokazali veoma sigurnima, a bakterijske vrste koje se u njima nalaze prisutne su u čovjekovoj prehrani kroz razne mliječne ili fermentirane proizvode već stotinama godina.

Svoju dozu probiotika potražite ovdje.

Pro Life VIS proizvod.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.