Početna Pablog Moje zdravlje Kril - čuvar srca i krvnih žila

Moje zdravlje

Kril - čuvar srca i krvnih žila

Suvremena istraživanja su pokazala kako se visokokvalitetne omega-3 masne kiseline mogu pronaći u posebnoj vrsti račića koji živi u polarnim morima - račić kril.

Svi članci
Datum objave: 11.03.2017.
Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u svijetu. Zabilježeno je kako unos omega-3 masnih kiselina utječe na krvni tlak i razinu triglicerida u krvi te regulira srčane aritmije.

Što je kril?

Kril (lat. Euphausia superba) je morski račić upečatljive crvene boje. Na očima ima organe koji svjetlucaju žutozeleno svjetlo pa ih zato zovu još i svjetlucavi račići. Obitava u polarnim morima i služi kao hrana kitovima, ribama i pticama. Nalazi se nisko u hranidbenom lancu, obitava u čistom moru Antarktika, općenito ne živi dugo i nema rizika od nakupljanja teških metala i drugih nečistoća u ulju krila. Preživljavanje u tako hladnom okruženju duguje visokom udjelu dugolančanih, višestruko nezasićenih masnih kiselina, uključujući EPA i DHA. Na Antarktiku se biomasa krila sakuplja uz pomoć posebno projektiranih brodova, mreža i sustava koji omogućuju nježno ubiranje kako bi se maksimalno očuvala bioraznolikost i polazna supstanca za ulje bogato omega-3 masnim kiselinama.

Upoznajte ulje krila

Kril se hrani planktonima i mikroskopskim algama koje proizvode omega-3 masne kiseline. Zahvaljujući takvoj prehrani kril akumulira važne višestruko nezasićene masne kiseline, naročito eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). U ulju se nalaze i vitamini A i E, crveni pigment astaksantin, posebna vrsta flavonoida i fosfatidil-kolin.

Takva prirodna smjesa tvari ulje čini stabilnim, postojanim i našem tijelu lako iskoristivim.

U ulju krila EPA i DHA su vezane na fosfolipide (za razliku od omega-3 koje su u ribljem ulju vezane u obliku triglicerida) i tako se omega-3 masne kiseline učinkovitije prenose po tijelu i ugrađuju u stanične membrane, prvenstveno zbog toga što puno lakše prolaze kroz stijenku crijeva i ulaze u krvotok, a potom se EPA i DHA ugrađuju u ciljna tkiva u zadovoljavajućoj mjeri. Poznato je da trigliceridi nisu topljivi u vodi i za njihovu su razgradnju potrebni enzimi i žučne soli, dok su za razliku od njih fosfolipidi topljivi u vodi i tako imaju olakšanu apsorpciju.
 

Uzimanje krila u obliku dodatka prehrani preporučuje se kod različitih upalnih bolesti i stanja, u dermatologiji, psihijatriji i kod reumatskih bolesti.

Pogodno je za:
  • trudnice
  • dojilje
  • djecu iznad šest godina
  • osobe starije dobi.
Jedini oprez potreban je kod osoba koje imaju alergiju na ljuskare i osobe na terapiji antikoagulansima pa preporučujemo dodatno savjetovanje s vašim liječnikom ili ljekarnikom. Mnoga su istraživanja pokazala da je potrebna gotovo dvostruko niža doza EPA i DHA iz ulja krila usporedno s ribljim uljem.

Astaksantin u krilu

Ulje krila sadrži, osim EPA i DHA, i astaksantin, pigment koji ima izrazito antioksidativno djelovanje i vitamin E koji štiti od oksidativnog stresa. Astaksantin u krilu djeluje kao prirodan konzervans štiteći visokovrijedne omega-3 masne kiseline od oksidacije, hidrolize i razgradnje.

Zdravlje srca i krvožilnog sustava

Omega-3 masne kiseline imaju veliku ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Potrebno ih je unositi hranom ili dodacima prehrani jer ih ljudski organizam ne može sam sintetizirati. Brojne studije govore u prilog pozitivnom učinku omega-3 masnih kiselina i ulja krila na razinu triglicerida čija se povišena razina dovodi u vezu s bolestima srca i krvnih žila. Ulje krila možemo preporučiti u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila, kod dislipidemija (hipertrigliceridemije) i nakon neželjenih kardiovaskularnih događaja, naročito kod osoba čiji je unos ribe i drugih izvora omega-3 masnih kiselina nizak.
Za povoljan učinak potrebno je osigurati 250 mg EPA+DHA na dan. Kao gornja granica unosa uzima se vrijednost od 5 g EPA i DHA.

Upalne bolesti crijeva

Kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa dolazi do upalnih promjena na crijevu. Nekoliko studija pokazalo je da omega-3 masne kiseline smanjuju upalu i potrebu za protuupalnim lijekovima. Ulje račića krila štiti od upalnih bolesti crijeva tako što smanjuje intenzitet upale i oksidativnog stresa.

Ulje krila i reumatske bolesti

Primjena ulja krila kod reumatskih bolesti inhibira upalu i smanjuje simptome artritisa (smanjuje razinu boli i ukočenosti) i primijećena je sporija progresija bolesti.

Trudnice i Omega-3

Kontinuirano uzimanje omega-3 tijekom trudnoće značajno smanjuje učestalost prijevremenih porođaja. DHA je visokokoncentrirana u mozgu, doprinosi normalnom razvoju mozga i oka u dojenčadi pa je vrlo važno da trudnica tijekom trudnoće dodatno uzima omega-3 masne kiseline.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.