Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Putovanje bez mučnine

Moje zdravlje

Putovanje bez mučnine

Bolest kretanja, morska bolest ili kinetoza je prirodna reakcija našeg organizma na pokret i javlja se kada se kretanje drugačije percipira različitim osjetnim sustavima.

Svi članci
Datum objave: 22.07.2016.

Kažu da je najzabavniji dio putovanja upravo vožnja do odredišta, međutim ljudi koji pate od ‘’bolesti kretanja’’ ne bi se složili. Bez obzira radi li se o vožnji automobilom, autobusom, vlakom ili brodom, obavezno ih prate glavobolja, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. Ako spadate u ovu nesretniju skupinu putnika, pripremili smo nekoliko korisnih informacija i savjeta za izbjegavanje mučnine.

Bolest kretanja, morska bolest ili kinetoza je prirodna reakcija našeg organizma na pokret i javlja se kada se kretanje drugačije percipira različitim osjetnim sustavima. Ukratko, kada se u prijevoznom sredstvu nejednoliko krećemo, ta ljuljanja, poskakivanja, ubrzavanja i usporavanja ne možemo vidjeti već samo osjetiti, dakle sustav za ravnotežu, smješten u unutarnjem uhu, prima drugačije podražaje od osjeta vida.

Primjer koji bi to mogao približiti jest putovanje brodom u kabini bez prozora. Ne vidimo kretanje, ali ga osjećamo i taj nesklad uzrokuje simptome bolesti kretanja: mučninu, vrtoglavicu i povraćanje, koji su često popraćeni naglom pojavom hladnog znoja i padom krvnog tlaka.

Djeca su uglavnom podložnija bolesti kretanja, a u odrasloj dobi su neki više, a neki manje osjetljivi na mučninu prilikom vožnje. Smatra se da oko 20% populacije pati od bolesti kretanja.

Simptomi bolesti kretanja mogu se držati pod kontrolom Dramina tabletama, koje pouzdano i efikasno sprečavaju mučnine, povraćanja i vrtoglavice vezane uz bolest putovanja. Preporučuje se tabletu uzeti pola sata prije kretanja na put kako bi se apsorbirala na vrijeme i u potpunosti spriječila simptome. Također, dobro je slijediti neke pouzdane metode prevencije.

Za početak – đumbir, najpoznatiji tradicionalni lijek protiv mučnine. Prelijte ga litrom hladne vode, zagrijavajte do ključanja, a zatim kuhajte još dvije do tri minute. Možete dodati cimet, mentu i matičnjak, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijedite i pijte u gutljajima prije i tijekom putovanja. Također, dobro je znati da je miris bitan faktor u stvaranju ili pojačavanju simptoma. Neki se putnici znaju naročito žaliti na autobus i njegov karakteristični miris koji automatski izaziva nagon za povraćanjem. Stoga, prije puta izbjegavajte jake mirise kao i tešku, masnu, začinjenu hranu i obilne obroke.

Lagani obrok, kiseli bomboni, grickanje krekera i male količine negaziranih napitaka, najbolje vode, pomoći će da izbjegnete mučninu i lakše podnesete dugu vožnju. Također, uvijek nastojte uskladiti pravac kretanja s pogledom i nikad nemojte putovati ‘’naopako’’!

U automobilu sjedite na suvozačkom sjedalu i gledajte u daljinu kako biste smanjili stalne promjene u podražajima vida. Nemojte se voziti unatrag, uvijek gledajte u smjeru ispred sebe, usredotočite se na jednu točku na horizontu. Neka vozači nastoje voziti što mirnije i često raditi pauze.

Putujete li zrakoplovom, odaberite sjedalo koje se nalazi do prozora kako biste mogli vidjeti kretanje krajolika pod vama, a ako putujete brodom, što više vremena provodite na palubi gledajući obzor pred sobom.

Također, izbjegavajte čitanje knjiga, igranje videoigara, pisanje SMS-ova, rad na laptopu i slične aktivnosti koje bi vam odvlačile pogled od prozora. Dakle, učinkoviti recept jest: Dramina tableta pola sata prije, đumbir za po putu i gore navedeni savjeti i gotovo ste osigurani provesti ugodno putovanje bez mučnine.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.