Alergija je neuobičajena, prekomjerna reakcija preosjetljivosti imunološkog sustava na neki čimbenik iz okoliša, koji zovemo alergen. Ljudsko tijelo alergen prepoznaje kao potencijalno štetnu tvar protiv koje stvara specifična protutijela, najčešće klase IgE, koji pri biokemijskim pretragama krvi imaju povišene vrijednosti. Alergeni mogu biti mnogobrojne različite tvari iz okoliša, a najčešće su to peludi biljaka poput breze, čempresa i hrasta u rano proljeće, trava tijekom svibnja i lipnja te pelud ambrozije i drugog korova tijekom srpnja, kolovoza i rujna.
Ambrozija je korovna, vrlo invazivna biljka, koja je ujedno i jedan od najjačih prirodnih alergena. Proizvodi velike količine peludi (osam milijuna peludnih zrnaca tijekom pet sati), a vrućina, vlaga i vjetar pogoršavaju ionako tešku situaciju. Cvate početkom srpnja, a vrhunac doseže u razdoblju od sredine kolovoza do početka rujna. Koncentracija od 20-30 peludnih zrnaca u m3 zraka dovoljna je da izazove neugodne simptome alergijske reakcije. U zraku je pelud ambrozije gotovo nemoguće izbjeći, a kad dođe u dodir s vlažnom sredinom poput sluznice našeg dišnog sustava, pelud otpušta niz kemijskih alergogenih spojeva (čak njih 52).
Jačanje imuniteta
Najčešći simptomi alergijske reakcije su:
- kihanje
- nadraženo grlo
- suh i podražajni kašalj
- vodenast iscjedak iz nosa
- svrbež očiju i nosa
- a teži slučajevi uključuju astmatični napad
Kako vam simptomi alergije na ambroziju ne bi narušili kvalitetu života, potrebno je pravovremeno reagirati, obraniti se i stabilizirati imunitet. Želimo li doprinijeti normalnoj funkciji imuniteta, svakodnevicu trebamo obogatiti tradicionalnim, prirodnim dodacima prehrani. Pravim odabirom istih postižemo maksimalno pozitivan učinak na naše zdravlje i tijelu osiguravamo odgovarajući izvor snage u borbi protiv neželjenih čimbenika iz okoline.
Kurkumin - začin i terapeutski saveznik u borbi protiv alergije
Kurkuma (lat. Curcuma longa) je začin koji se dobiva iz podzemnog stabla (rizoma) istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije. Ovaj začin se godinama tradicionalno koristi u Ayurvedskoj medicini kao hrana, kozmetički pripravak i prirodno ljekovito sredstvo. Karakterističnu žutu boju kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida. Zahvaljujući korisnim svojstvima koja su do sada otkrivena, znanstvenici smatraju kako kurkumin posjeduje zaštitni učinak na široki niz bolesti uključujući maligne, autoimune, neurološke, metaboličke, plućne, jetrene i kardiovaskularne bolesti.
Ipak, među najčešćim područjima primjene kurkumina nalaze se stanja oslabljenog imuniteta i alergijskih bolesti koje karakterizira prekomjerna reaktivnost imunološkog sustava. Prava moć kurkumina leži u činjenici da uspijeva modulirati imunološki sustav tj. stimulirati ga kada je on preslab, odnosno ublažiti aktivnosti imunoloških stanica kada je sustav suviše aktivan. Slično ponašanje posjeduje i vitamin D stoga se kombinacijom kurkumina i vitamina D postiže sinergijski učinak koji je prepoznat u različitim kliničkim situacijama.
Kurkumin kod niskih doza može poboljšati odgovor antitijela u organizmu što ukazuje na njegov potencijalni blagotvoran učinak kod alergije, astme i artritisa.
Kurkumin s visokom bioraspoloživosti
S obzirom na to da nativni kurkumin nije topiv u vodi, odnosno ima nisku bioraspoloživost i vrlo se brzo neiskorišten izlučuje iz organizma, Almagea® CURCUMIN FORTE+ sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina s vitaminom D u micelama, čime doprinosi normalnoj funkciji imuniteta i pritom ima 185 puta veću bioraspoloživost od nativnog kurkumina.
Uz polifenol kurkumin, proizvod sadrži i vitamin D. Smatra se da je nedostatak vitamina D vrlo čest jer danas postoji malo namirnica na tržištu koje su obogaćene njime pa se savjetuje posegnuti za pripravcima koji ga osiguravaju u dovoljnim količinama.
Almagea® CURCUMIN FORTE+ namijenjen je svim osobama koje žele pridonijeti funkciji imuniteta i onima koji žele unijeti visoko iskoristiv oblik kurkumina.