Početna Pablog Moje zdravlje Snaga Kurkumina

Moje zdravlje

Snaga Kurkumina

Kurkuminu se pripisuju brojna farmakološka svojstva, među ostalima antioksidativno, protuupalno, antiinfektivno i imunomodulatorno.

Svi članci
Datum objave: 09.11.2016.

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je začin koji se dobiva iz podzemnog stabla istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije. Gorko-slatkog, aromatičnog okusa i blagog mirisa, kurkuma se koristi kao samostalan začin u pripremi jela, ali i kao jedan od sastojaka curry praha.

Kurkuma ima dugu tradiciju primjene u ayurvedskoj medicini gdje se koristi u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature.

Kurkuma sadrži cijeli niz vitamina i minerala, a kao najvažniji sastojak kurkume ističe se kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida, zaslužan za žutu boju ove biljke.

Protuupalno djelovanje kurkumina je vrlo dobro dokumentirano znanstvenim studijama. Kako su pokazale studije provedene na ljudima, protuupalno djelovanje kurkumina može ublažiti otečenost zglobova i jutarnju ukočenost kod oboljelih od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Protuupalno djelovanje nadopunjeno antioksidativnim svojstvima zaslužno je i za istraživanje kurkumina kao pomoć u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti. Istraživanja potvrđuju neuroprotektivnu ulogu kurkumina i ističu da kurkumin može smanjiti kognitivno propadanje i progresiju određenih neuroloških bolesti (Alzheimerova bolest, multipla skleroza).

Zahvaljujući snažnom antioksidativnom djelovanju kurkumin se pokazao učinkovitim u prevenciji oksidacije kolesterola u krvi smanjujući rizik od progresije ateroskleroze i ublažavanje posljedica dijabetesa.  Osim što štiti lipidne molekule, kurkumin u obliku dodatka prehrani povoljno djeluje na razine ukupnog kolesterola kao i LDL i HDL kolesterola.

Kurkumin pokazuje imunomodulatorna svojstva, koristi se za ublažavanje probavnih tegoba, kao potporna terapija kod upalnih bolesti crijeva i kao pomoćno sredstvo za supresiju progresije psorijaze.

Nativni oblik kurkumina je slabo topiv u vodi, nestabilan pri kiselom pH karakterističnom za želudac, vrlo brzo se metabolizira i izlučuje iz organizma zbog čega je bioraspoloživost nativnog kurkumina prilično niska.

Najveći doprinos bioraspoloživosti kurkumina osigurala je primjena novih tehnologija, a jedan od najnovijih oblika je oblik solubilizata kurkumina u micelama, posebnog oblika kurkumina topivog u vodi. Superiorna bioraspoloživost takvog oblika kurkumina dokazana je studijom, gdje se pokazalo da je upravo takav oblik kurkumina imao 185 puta veću raspoloživost od nativnog kurkumina.

Almagea Kurkumin možete pronaći ovdje.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.