Kurkuma (lat. Curcuma longa) je začin koji se dobiva iz podzemnog stabla istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije. Gorko-slatkog, aromatičnog okusa i blagog mirisa, kurkuma se koristi kao samostalan začin u pripremi jela, ali i kao jedan od sastojaka curry praha.
Kurkuma ima dugu tradiciju primjene u ayurvedskoj medicini gdje se koristi u liječenju:
- reumatskih bolesti
- općenito kod upalnih stanja
- u liječenju dispepsije
- probavnih tegoba
- prehlade
- bolesti urinarnog trakta
- kožnih bolesti
- i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature.
Protuupalna i antioksidativna svojstva kurkume
Protuupalno djelovanje kurkumina je vrlo dobro dokumentirano znanstvenim studijama. Kako su pokazale studije provedene na ljudima, protuupalno djelovanje kurkumina može ublažiti otečenost zglobova i jutarnju ukočenost kod oboljelih od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Protuupalno djelovanje nadopunjeno antioksidativnim svojstvima zaslužno je i za istraživanje kurkumina kao pomoć u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti. Istraživanja potvrđuju neuroprotektivnu ulogu kurkumina i ističu da kurkumin može smanjiti kognitivno propadanje i progresiju određenih neuroloških bolesti (Alzheimerova bolest, multipla skleroza).
Zahvaljujući snažnom antioksidativnom djelovanju kurkumin se pokazao učinkovitim u prevenciji oksidacije kolesterola u krvi smanjujući rizik od progresije ateroskleroze i ublažavanje posljedica dijabetesa. Osim što štiti lipidne molekule, kurkumin u obliku dodatka prehrani povoljno djeluje na razine ukupnog kolesterola kao i LDL i HDL kolesterola.

Kurkumin pokazuje imunomodulatorna svojstva, koristi se za ublažavanje probavnih tegoba, kao potporna terapija kod upalnih bolesti crijeva i kao pomoćno sredstvo za supresiju progresije psorijaze.
Bioraspoloživost kurkume i koji oblik je najbolji?
Nativni oblik kurkumina je slabo topiv u vodi, nestabilan pri kiselom pH karakterističnom za želudac, vrlo brzo se metabolizira i izlučuje iz organizma zbog čega je bioraspoloživost nativnog kurkumina prilično niska.
Najveći doprinos bioraspoloživosti kurkumina osigurala je primjena novih tehnologija, a jedan od najnovijih oblika je oblik solubilizata kurkumina u micelama, posebnog oblika kurkumina topivog u vodi. Superiorna bioraspoloživost takvog oblika kurkumina dokazana je studijom, gdje se pokazalo da je upravo takav oblik kurkumina imao 185 puta veću raspoloživost od nativnog kurkumina.
