Početna Pablog Moje zdravlje Upala mokraćnog mjehura

Moje zdravlje

Upala mokraćnog mjehura

Upala mokraćnog mjehura ili cistitis je najčešća infekcija mokraćnog sustava koja nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta inficira bakterijama.

Svi članci
Datum objave: 24.02.2016.

Koji su uzročnici upale mjehura?

Žene obolijevaju znatno češće od muškaraca jer je kod žena mokraćna cijev (uretra) kratka, ravna i široka i time je olakšan prolaz bakterija do mokraćnog mjehura. Osim toga, otvor ženske uretre je blizu rodnice i anusa pa je stoga izložen većem broju mikroorganizama. Cistitis u više od 80% slučajeva izaziva bakterija Escherichia coli koja je prirodni stanovnik crijevne mikroflore.

Faktori rizika

Faktori rizika za razvoj cistitisa su čimbenici koji povećavaju mogućnost ulaska bakterija u mokraćni mjehur, a to su spolni odnos, nedovoljna higijena, zadržavanje mokraće i odgađanje mokrenja, prisutnost urinarnog katetera, menopauza, trudnoća, dijabetes i spolne bolesti.

Simptomi upale mjehura

Simptomi mogu varirati od laganih, jedva primjetnih pa sve do jako bolnih i neugodnih. Upala se u pravilu razvija vrlo brzo i naglo, a u najvećem broju slučajeva javljaju se simptomi poput:

 • učestalog mokrenja
 • pečenja i osjećaja pritiska pri mokrenju
 • bolnog mokrenja
 • neodgodive potrebe za mokrenjem
 • mokrenja male količine mokraće
 • zamućene mokraće neugodnog mirisa
 • potrebe za mokrenjem noću

Ponekad se mogu javiti i:

 • krv u mokraći
 • povišena temperatura
 • bol u zdjelici i donjem dijelu leđa

Dijagnoza cistitisa potvrđuje se laboratorijskom analizom urina. Može se provesti i mikrobiološka obrada koja se naziva urinokultura. Za tu pretragu potrebno je, nakon pranja spolovila, u sterilnu posudu izmokriti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina.

Liječenje upale mjehura

Liječenje treba započeti odmah nakon pojave prvih simptoma jer u slučaju neliječenja, upala mjehura može vrlo brzo prerasti u kompliciranu infekciju. Blaže infekcije mogu se liječiti biljnim pripravcima, a liječnička intervencija je obvezna kod trudnica, dijabetičara i kod ponavljajućih infekcija. Ako se jave jaki bolovi u leđima, visoka temperatura i treskavica, mučnina i povraćanje, potrebna je hitna medicinska pomoć jer ti simptomi mogu ukazivati na to da se razvila ozbiljna upala bubrega – pijelonefritis. Ovisno o jakosti simptoma, liječnik će odrediti terapiju antibiotikom ili uroantiseptikom u trajanju od tri do deset dana. U slučaju dugotrajnih i ponavljajućih cistitisa može se odrediti višetjedna pa i višemjesečna antimikrobna terapija. Iako simptomi mogu nestati već za dva dana, važno je popiti sve propisane lijekove kako se infekcija ne bi vratila i kako se ne bi razvila otpornost uzročnika na antibiotik.

Prirodni lijekovi protiv upale mjehura

Od ljekovitog bilja za liječenje upale mjehura najdužu primjenu ima medvjetka, bilo samostalno ili u kombinaciji s drugim biljnim vrstama. Njeni listovi sadrže spojeve koji u lužnatom urinu imaju antibakterijsko djelovanje. Uz svako uzimanje preparata medvjetke preporučuje se zalužiti urin s npr. pola žličice sode bikarbone. Osim toga, treba izbjegavati slatku i jako kiselu hranu i vitamin C jer oni zakiseljuju mokraću. Primjena medvjetke ograničena je na sedam do deset dana, a kontraindicirana je u trudnoći. Listovi brusnice djeluju na vrlo sličan način kao medvjetka, dok spojevi u plodu brusnice sprečavaju prianjanje bakterija, posebice E.coli, na stijenke urinarnog trakta.

Na isti način djeluje i D-manoza, vrsta jednostavnog šećera po kemijskom sastavu slična glukozi. Plod brusnice i D-manoza se mogu koristiti dulje vrijeme u profilaktičke svrhe, osobito kod ponavljajućih infekcija uzrokovanih s E.coli. Brusnica se ne smije koristiti s medvjetkom, a njena primjena sigurna je u trudnoći. Kod cistitisa pomažu i biljke koje imaju diuretičko djelovanje jer potiču ispiranje mokraćnih putova, kao što su npr. kopriva, breza, zlatnica, peršin, maslačak, itd. U prevenciji urinarnih infekcija važnu ulogu imaju i probiotici koji potiskuju naseljavanje patogenih bakterija smanjujući tako rizik od infekcije.

Savjeti za sprječavanje upale mokraćnog mjehura

 1. Pijte puno tekućine
  Popijte najmanje osam čaša tekućine dnevno. Pijte vodu, sok od brusnice ili borovnice, a izbjegavajte kavu, alkohol i zaslađene voćne sokove. Povećani unos tekućine potiče češće mokrenje kojim se ispiru bakterije.
 2. Ne odgađajte mokrenje
 3. Mokrite kad god osjećate potrebu ili barem svaka četiri sata. Pritom nastojite potpuno isprazniti mjehur.
 4. Održavajte pravilnu higijenu genitalnog područja
  Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema straga može smanjiti mogućnost prijenosa bakterija na ušće mokraćne cijevi. Tuširanje je bolji izbor od kupke u kadi. Operite spolovilo prije i poslije spolnog odnosa. Redovito mijenjajte tampone i uloške.
 5. Mokrite poslije spolnog odnosa
  Mokrenje odmah nakon spolnog odnosa može ukloniti bakterije koje su mogle biti unesene u uretru tijekom odnosa.
 6. Izbjegavajte nošenje uske odjeće
  Uske hlače i gaćice mogu nadražiti mokraćnu cijev. Umjesto sintetičkog birajte donje rublje od prirodnih materijala jer je vlažnost genitalnog područja pogodna za razmnožavanje bakterija. Upala mokraćnog mjehura je uglavnom bezazlena i lako izlječiva bolest, ali je ne treba olako shvaćati jer neadekvatnim liječenjem može dovesti do brojnih komplikacija.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.