Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Vitamin C i Cink - moćni saveznici našeg imuniteta

Moje zdravlje

Vitamin C i Cink - moćni saveznici našeg imuniteta

Svakodnevno smo izloženi brojnim virusima i bakterijama, a razlog zbog čega ne dolazi do oboljenja je snažan imunološki sustav.

Svi članci
Datum objave: 01.01.2019.
Na pravilno funkcioniranje svih linija obrane ovog kompleksnog sustava utječe cijeli niz faktora. Jedan od njih su vitamini, minerali i esencijalni mikronutrijenti koje u naš organizam unosimo prehranom.

Imunitet u zimskom periodu

Zima je godišnje doba koje prate učestale prehlade, upale, viroze i gripa. Osjetni pad vanjske temperature, boravak u zatvorenim, grijanim i slabo provjetravanim prostorima i razlike u temperaturi neki su od uzroka slabljenja imuniteta. Zimi je nekad i prehrana manje kvalitetna, nedostaje svježeg voća i povrća, prevladava kuhana hrana pa je i unos vitamina i minerala smanjen. Na slabljenje imuniteta utječe pušenje, konzumacija alkohola, fizička neaktivnost i izloženost stresu. S obzirom na nekvalitetnu prehranu s niskim nutritivnim sastavom potrebno je uzimati dodatke prehrani koji će nadoknaditi smanjeni unos esencijalnih nutrijenata. Prilikom odabira adekvatne formule vitamina i minerala potrebno je obratiti pažnju kako na ime i ugled proizvođača, tako i na sastav i doze pojedinih nutrijenata.

Vitamin C - najvažniji vitamin za snažan imunitet

Neosporno je da vitamin C predstavlja najvažniji vitamin za očuvanje i jačanje imuniteta. Iznimno je važan za kronične bolesnike, osobe pod stresom, djecu i starije osobe. Osim snažnog antioksidativnog djelovanja vitamin C ima i druge važne uloge u organizmu. Neophodan je za normalno funkcioniranje imunološkog sustava i stvaranje kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kože. Poboljšava funkcionalnost kožnih stanica i formiranje zaštitne barijere pa i tako djeluje na zaštitu od infekcija. Njegove se zalihe ubrzano troše u stresnim ili tjelesno zahtjevnim situacijama pa ga je potrebno nadoknaditi dodacima prehrani. Danas su nam dostupni nekiseli, askorbatni oblici koji ne nadražuju sluznicu probavnog sustava poput klasične askorbinske kiseline. U kombinaciji s bioflavonoidima vitamin C ima posebno, sinergističko djelovanje. Ove potpuno prirodne zaštitne tvari pojačavaju njegovo djelovanje na jačanje imuniteta, za zaštitu vena i kapilara, kože i sluznice. Rutin i hisperidin su najpoznatiji bioflavonoidi koji povećavaju apsorpciju vitamina C, djeluju antioksidativno, protualergijski i protuupalno. Bioflavonoidi uz vitamin C smanjuju propusnost kapilara i jačaju staničnu membranu, a ispitivanja pokazuju da su djelotvorni i u menopauzi (valunzi). Askorbatni oblik je puno stabilniji na oksidaciju, ali i na promjene temperature pa se može dodavati i u tople napitke. Pogodan je i za djecu jer nije kiseo pa se lako miješa sa sokovima.

 

Cink - najvažniji mineral za snažan imunitet

Cink je najvažniji mineral za očuvanje imuniteta. Neophodan je za pravilno funkcioniranje svih imuno faktora. Simptomi njegovog manjka su umor, krhki nokti, poremećaji menstruacije i povećana sklonosti infekcijama. Deficit cinka često se javlja kod adolescenata, djece, trudnica, starijih osoba i kod žena. Upotreba lijekova poput ACE inhibitora, diuretika i antacida također može dovesti do manjka cinka. Poseban je oprez potreban kod vegetarijanaca zbog većeg unosa fitinske kiseline koja smanjuje apsorpciju cinka. Uzimanje dodataka s kalcijem, željezom ili bakrom i konzumacija kofeinskih napitaka može smanjiti apsorpciju cinka. Osim za jačanje imuniteta cink se preporučuje i za smanjenje štetnog utjecaja stresa, poboljšava zarastanje rana, djeluje zaštitno na prostatu i pokretljivost spermija. Stručnjaci preporučuju uzimanje nižih doza cinka (15-30 mg) u obliku glukonata kroz dulje vrijeme jer visoke doze mogu izazvati neravnotežu s bakrom. Danas su vrlo popularni i praktični preparati cinka u pastilama u kombinaciji s vitaminom C kao prirodni antiseptik za grlo.

Redovitom primjenom kvalitetnih i provjerenih dodataka prehrani, organizam će dobiti dovoljnu količinu aktivnih tvari za jačanje prirodnih obrambenih sposobnosti protiv prehlade, gripe i drugih bolesti. Osobe kod kojih su rizični faktori izraženiji, trebale bi tijekom cijele godine uzimati kvalitetne multivitaminske pripravke, a posebno dopuniti prehranu s vitaminima i mineralima za jačanje imuniteta u periodu promjene godišnjih doba.

Twinlab Ascorbate C

Twinlab ascorbate C pakiranje.

U dnevnoj dozi (1,5 g) sadrži 600 mg vitamina C iz maksimalno čistog i djelotvornog kalcijevog askorbata, nekiselog C vitamina s bogatim sadržajem bioflavonoida.

U dnevnoj dozi nalazi se još i 570 mg sušenih plodova šipka i acerole te 150 mg prirodnih bioflavonoida limuna koji sinergistički djeluju s C vitaminom, posebno na jačanje vena i kapilara. Sadrži još i 9 mg hesperidina i rutina koji potenciraju djelovanje vitamina C. Trenutno se otapa u vodi, a s obzirom na to da je termostabilan može se dodavati u tople napitke. Askorbat C pravi je odabir za osobe s preosjetljivom sluznicom i problemima s desnima koji trebaju uzimati vitamin C kako bi ojačali sluznicu, a istodobno ne smiju konzumirati kisele oblike. Pakiranje sadrži 224 g. Preporučuje se pola žličice na dan tako da se u pakiranju nalazi količina za otprilike pet mjeseci.

Twinlab Cink

U kapsulama sadrži 15 mg cinkovog glukonata i pikolinata u dnevnoj dozi. Deficit cinka vrlo je čest jer se nedovoljno unosi prehranom (najbogatiji izvor su školjke, gljive i iznutrice). Simptomi nedostatka mogu biti kronični umor i slabost, krhki nokti i kosa, poremećaj menstruacije, kožni problemi, akne i povećana sklonost infekcijama. Kako bi se ojačao imunološki sustav potrebno je na vrijeme započeti sa suplementacijom cinka. Pakiranje Twinlab Cink sadrži 100 kapsula od 15 mg, količina za više od tri mjeseca.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.