Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Zdrave navike, dug život

Moje zdravlje

Zdrave navike, dug život

Svjetski dan raka obilježava se 4. veljače, a osmišljen je kako bi podigao svijest o sprječavanju i ranom otkrivanju ove epidemije modernog doba.

Svi članci
Datum objave: 04.02.2017.

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, odmah nakon bolesti srca i krvožilnog sustava. Znanstvenici smatraju da bi se brojnost ove bolesti mogla smanjiti za više od trećinu usvajanjem zdravih navika življenja i redovnim pregledima.

Što je rak, a što karcinom?

Rak, neoplazma ili novotvorina (grč. neos – nov, plasia – rast) je općeniti pojam za veći broj bolesti, i u nas uvriježen narodni naziv za zloćudne tumore. No, prema istraživanjima, postoji više od 100 različitih vrsta raka od kojih je karcinom među najzastupljenijima.

Karcinom je vrsta raka, zloćudna bolest čije su tumorske stanice porijekla epitelnih stanica. Karcinomi čine 90% svih tumora tkiva. Epitelne stanice se nalaze na površini organa i tkiva, ili oblažu unutrašnje slojeve istih. Na primjer probavni sustav, kao i koža, obloženi su epitelnim stanicama.

Na pojavu karcinoma utjecat će razni čimbenici rizika. Genetsku predispoziciju za njihov nastanak ne možemo promijeniti, no štetne navike itekako možemo. Dapače, moramo!

Prestanite pušiti

Prema procjenama, pušenje uzrokuje oko 22% smrti od karcinoma godišnje (na svjetskoj razini). Pušenje predstavlja veći rizični faktor nastanka brojnih karcinoma: karcinoma pluća, jednjaka, usne šupljine, larinksa, bubrega, mokraćnog mjehura, želuca, pankreasa i grlića maternice. Oko 70% karcinoma pluća može se povezati s pušenjem kao pojedinačnim faktorom rizika. Dokazano je da čak i pasivno pušenje povećava rizik pojave karcinoma pluća.

Riješite se suvišnih kilograma i jedite zdravo

Postoji povezanost između pretilosti, prekomjerne tjelesne mase i pojave nekih karcinoma, kao što su karcinom jednjaka, dojke, kolorektalni karcinom i karcinom bubrega. Učestalo konzumiranje crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda može biti povezano s pojavom karcinoma debelog crijeva. Uravnotežene prehrambene navike i redovita tjelesna aktivnost osnova su zdravlja i prevencije kroničnih bolesti. Posebno treba voditi računa o optimalnom omjeru omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina. Kako bismo to postigli, potrebno je u prehranu uvrstiti losos, tunu, skušu, haringu, srdelu, kao i maslinovo ulje, laneno ulje ili sjemenke lana. Važno je jesti što više voća i povrća koji obiluju antioksidansima, odnosno mineralima i vitaminima koji su korisni u prevenciji karcinoma.

S alkoholom umjereno

Ovisno o količini i učestalosti konzumacije alkohola, povećava se i rizik pojave karcinoma, a posebno ako osoba uz učestalu konzumaciju alkohola i puši. Neumjerena konzumacija alkohola rizični je faktor pojave mnogih karcinoma: karcinoma usne šupljine, dušnika, jednjaka, jetre, kolorektalnog karcinoma i karcinoma dojke. Za pojedine karcinome, utjecaj alkohola različit je kod muškaraca i kod žena. Primjerice, 22% karcinoma usne šupljine i ždrijela povezuje se, između ostalog, i s konzumacijom alkohola, dok je kod žena ova povezanost uočena u 9% karcinoma. Ova razlika pripisuje se prosječnoj količini konzumacije koja se razlikuje kod muškaraca i žena.

Radite redovne preglede i testiranja

Mikroorganizmi su odgovorni za oko 22% smrti od karcinoma u zemljama u razvoju i za 6% smrti od karcinoma u razvijenom svijetu. Ako ste žena, već znate da je redoviti Papa test nešto što morate činiti bar jednom godišnje kako biste spriječili razvoj karcinoma cerviksa. Hepatitis B i C rizični su faktori pojave karcinoma jetre, a Helicobacter pylori povećava rizik pojave karcinoma želuca.

Čuvajte se sunčevih zraka

Ultraljubičasto zračenje, odnosno pretjerana izloženost sunčevim zrakama, može uzrokovati tumore kože kao što su bazocelularni karcinomi, karcinomi skvamoznih stanica ili melanomi. Izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu, izbjegavanje izlaganja kad je zračenje najintenzivnije, zaštitne kreme s visokim zaštitnim faktorom, odjeća i zaštitna pomagala poput šešira ili kape važni su u prevenciji ovih tumora.

Dakle, na pojavu raka ne možemo utjecati u potpunosti, ali svoje zdravlje ipak možete držati u svojim rukama. Primarna prevencija je ključ - krenite već danas u zdraviji (i duži) život!

Izvori podataka: onkologija.hr, worldcancerday.org

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.