Početna Pablog Nutricionizam Pet ideja za kvalitetan zajutrak

Nutricionizam

Pet ideja za kvalitetan zajutrak

Nedostaje vam inspiracija za zajutrak? Donosimo pet recepata za nutritivno bogat i ukusan zajutrak.

Svi članci
Datum objave: 17.08.2020.

Zajutrak je prvi obrok unutar sat vremena od buđenja koji osigurava energiju za početak novog radnog dana. Pripremili smo vam pet recepata za brz, nutritivno bogat i ukusan zajutrak. Dobar tek!

1. Zobena kaša s jagodama

Zobena kaša s jagodama.

Image by Pexels from Pixabay

Sastojci (2 osobe):

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 500 mL vode
  • 150 g jagoda
  • 20 g badema
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica Letifico medene kreme od kakaa (dostupna u Pablo ljekarnama)
  • 1 žlica lanenih sjemenki
  • prstohvat soli

Priprema:
U manji lonac staviti vodu, prstohvat soli i zobene pahuljice te zagrijavati na laganoj vatri. Miješati 10-15 minuta, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno i pred kraj dodati 2 žlice mlijeka. Lanene sjemenke i bademe samljeti u blenderu, a jagode narezati na komadiće. Kad je kaša gotova umiješati samljevene lanene sjemenke i bademe te Letifico medenu kremu od kakaa. Servirati u posudice i dodati komadiće jagode.

2. Ljubičasta smoothie zdjelica

Ljubičasta smoothie zdjelica

Image by blogmood from Pixabay

Sastojci (1 osoba):

  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1 šalica smrznutih borovnica
  • ½ smrznute banane
  • 3 datulje
  • za dekoraciju: 40 g domaće granole*, naribati kockicu tamne čokolade, dodati nekoliko listića čipsa od kokosa i malo svježe banane i borovnica

Priprema:
U blender staviti bademovo mlijeko, smrznutu bananu, smrznute borovnice i datulje te miješati dok se ne povežu u kremastu smjesu. Prebaciti u zdjelicu i po vrhu servirati dekoracije.
*Protvan obložiti papirom za pečenje, pomiješati zobene pahuljice, različito orašasto voće i sjemenke, malo maslinovog ulja, vanilije i meda i peći na 180°C oko 15 minuta dok ne poprimi zlatno žutu boju. Domaću granolu pripremiti ranije i pohraniti u hermetički zatvorenu staklenu posudu.

3. Proljetni zajutrak

Avocado tost s jajima.

Image by pen_ash from Pixabay

Sastojci (2 osobe):

  • 2 šnite integralnog kruha
  • 2 poširana jaja
  • 2 rotkvice
  • 1 avokado
  • 20 g posnog sira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar
  • listići svježeg bosiljka
  • 2 L vode, prstohvat soli i 1 žličica jabučnog octa (za poširanje jaja)

Priprema:

Prepoloviti avokado, izvaditi košticu i meso avokada staviti u zdjelicu. Zatim dodati posni sir, sol, papar, istisnuti češnjak, limunov sok i maslinovo ulje te sve zajedno dobro zgnječiti vilicom i sjediniti. Integralni kruh kratko zapeći u pećnici da bude hrskav. Pripremljenu smjesu s avokadom rasporediti na kruh. Rotkvice oprati, očistiti, narezati na kolutiće i posložiti na kruh sa smjesom avokada. U loncu zakuhati vodu, dodati sol i jabučni ocat. Kad voda zakuha, pomiješati vodu, napraviti vir i u taj vir pažljivo ubaciti razbijena jaja. Lagano ih poširati tri do pet minuta, a zatim izvaditi pomoću šupljikave žlice, ocijediti i položiti na pripremljeni kruh sa smjesom avokada i rotkvicama. Servirati uz listiće svježeg bosiljka.

4. Palačinke od zobi i badema

Palačinke od zobi i badema

Image by piviso from Pixabay

Sastojci (2-3 osobe):

  • 50 g zobenih pahuljica
  • 40 g Letifico bademovog brašna (dostupno u Pablo ljekarnama)
  • 2 banane
  • 2 jaja
  • 1 dL vode
  • 1 žličica praška za pecivo

Priprema:

Banane zgnječiti vilicom, dodati jaja i dobro promiješati. Zatim dodati sve preostale sastojke, ponovno promiješati i ostaviti da odstoji 15 minuta. Tavu namastiti suncokretovim uljem i ispeći male palačinke poput američkih. Smjesa će biti gušća, a palačinke je potrebno peći sa svake strane 1-2 minute i ne ih okretati prerano. Palačinke možete poslužiti s preljevom od zagrijanog šumskog voća i uz šalicu jogurta.

5. Integralni kruh s nadjevom

Integralni kruh s nadjevom.

Image by LUM3N from Pixabay

Sastojci (2 osobe):

  • 2 šnite integralnog kruha
  • 100 g posnog sira
  • 100 g dimljenog lososa
  • 1 manji, svježi krastavac
  • sol, papar, limunov sok, češnjak

Priprema:

Krastavac naribati i pomiješati sa sirom. Začiniti solju, paprom, češnjakom i limunovim sokom. Smjesu rasporediti na dvije šnite integralnog kruha i na smjesu položiti dimljeni losos. Uz ovaj zajutrak možete servirati i čašu 100 %-tnog soka od naranče.

Ivona Grilec, mag.nutr.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google Ads
Facebook messenger (like page)
Mailgun

Google tag manager
Google analytics