Zajutrak je prvi obrok unutar sat vremena od buđenja koji osigurava energiju za početak novog radnog dana. Pripremili smo vam pet recepata za brz, nutritivno bogat i ukusan zajutrak. Dobar tek!
1. Zobena kaša s jagodama
Image by Pexels from Pixabay
Sastojci (2 osobe):
- 100 g zobenih pahuljica
- 500 mL vode
- 150 g jagoda
- 20 g badema
- 2 žlice mlijeka
- 1 žlica Letifico medene kreme od kakaa (dostupna u Pablo ljekarnama)
- 1 žlica lanenih sjemenki
- prstohvat soli
Priprema:
U manji lonac staviti vodu, prstohvat soli i zobene pahuljice te zagrijavati na laganoj vatri. Miješati 10-15 minuta, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno i pred kraj dodati 2 žlice mlijeka. Lanene sjemenke i bademe samljeti u blenderu, a jagode narezati na komadiće. Kad je kaša gotova umiješati samljevene lanene sjemenke i bademe te Letifico medenu kremu od kakaa. Servirati u posudice i dodati komadiće jagode.
2. Ljubičasta smoothie zdjelica
Image by blogmood from Pixabay
Sastojci (1 osoba):
- 1 šalica bademovog mlijeka
- 1 šalica smrznutih borovnica
- ½ smrznute banane
- 3 datulje
- za dekoraciju: 40 g domaće granole*, naribati kockicu tamne čokolade, dodati nekoliko listića čipsa od kokosa i malo svježe banane i borovnica
Priprema:
U blender staviti bademovo mlijeko, smrznutu bananu, smrznute borovnice i datulje te miješati dok se ne povežu u kremastu smjesu. Prebaciti u zdjelicu i po vrhu servirati dekoracije.
*Protvan obložiti papirom za pečenje, pomiješati zobene pahuljice, različito orašasto voće i sjemenke, malo maslinovog ulja, vanilije i meda i peći na 180°C oko 15 minuta dok ne poprimi zlatno žutu boju. Domaću granolu pripremiti ranije i pohraniti u hermetički zatvorenu staklenu posudu.
3. Proljetni zajutrak
Image by pen_ash from Pixabay
Sastojci (2 osobe):
- 2 šnite integralnog kruha
- 2 poširana jaja
- 2 rotkvice
- 1 avokado
- 20 g posnog sira
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica limunova soka
- 1 češanj češnjaka
- sol, papar
- listići svježeg bosiljka
- 2 L vode, prstohvat soli i 1 žličica jabučnog octa (za poširanje jaja)
Priprema:
Prepoloviti avokado, izvaditi košticu i meso avokada staviti u zdjelicu. Zatim dodati posni sir, sol, papar, istisnuti češnjak, limunov sok i maslinovo ulje te sve zajedno dobro zgnječiti vilicom i sjediniti. Integralni kruh kratko zapeći u pećnici da bude hrskav. Pripremljenu smjesu s avokadom rasporediti na kruh. Rotkvice oprati, očistiti, narezati na kolutiće i posložiti na kruh sa smjesom avokada. U loncu zakuhati vodu, dodati sol i jabučni ocat. Kad voda zakuha, pomiješati vodu, napraviti vir i u taj vir pažljivo ubaciti razbijena jaja. Lagano ih poširati tri do pet minuta, a zatim izvaditi pomoću šupljikave žlice, ocijediti i položiti na pripremljeni kruh sa smjesom avokada i rotkvicama. Servirati uz listiće svježeg bosiljka.
4. Palačinke od zobi i badema
Image by piviso from Pixabay
Sastojci (2-3 osobe):
- 50 g zobenih pahuljica
- 40 g Letifico bademovog brašna (dostupno u Pablo ljekarnama)
- 2 banane
- 2 jaja
- 1 dL vode
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
Banane zgnječiti vilicom, dodati jaja i dobro promiješati. Zatim dodati sve preostale sastojke, ponovno promiješati i ostaviti da odstoji 15 minuta. Tavu namastiti suncokretovim uljem i ispeći male palačinke poput američkih. Smjesa će biti gušća, a palačinke je potrebno peći sa svake strane 1-2 minute i ne ih okretati prerano. Palačinke možete poslužiti s preljevom od zagrijanog šumskog voća i uz šalicu jogurta.
5. Integralni kruh s nadjevom
Image by LUM3N from Pixabay
Sastojci (2 osobe):
- 2 šnite integralnog kruha
- 100 g posnog sira
- 100 g dimljenog lososa
- 1 manji, svježi krastavac
- sol, papar, limunov sok, češnjak
Priprema:
Krastavac naribati i pomiješati sa sirom. Začiniti solju, paprom, češnjakom i limunovim sokom. Smjesu rasporediti na dvije šnite integralnog kruha i na smjesu položiti dimljeni losos. Uz ovaj zajutrak možete servirati i čašu 100 %-tnog soka od naranče.
Ivona Grilec, mag.nutr.