Torba na poklon uz kupovinu dva Avene SUN proizvoda

Početna Pablog Nutricionizam Pet ideja za kvalitetan zajutrak

Nutricionizam

Pet ideja za kvalitetan zajutrak

Nedostaje vam inspiracija za zajutrak? Donosimo pet recepata za nutritivno bogat i ukusan zajutrak.

Svi članci
Datum objave: 17.08.2020.

Zajutrak je prvi obrok unutar sat vremena od buđenja koji osigurava energiju za početak novog radnog dana. Pripremili smo vam pet recepata za brz, nutritivno bogat i ukusan zajutrak. Dobar tek!

1. Zobena kaša s jagodama

Zobena kaša s jagodama.

Image by Pexels from Pixabay

Sastojci (2 osobe):

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 500 mL vode
  • 150 g jagoda
  • 20 g badema
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica Letifico medene kreme od kakaa (dostupna u Pablo ljekarnama)
  • 1 žlica lanenih sjemenki
  • prstohvat soli

Priprema:
U manji lonac staviti vodu, prstohvat soli i zobene pahuljice te zagrijavati na laganoj vatri. Miješati 10-15 minuta, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno i pred kraj dodati 2 žlice mlijeka. Lanene sjemenke i bademe samljeti u blenderu, a jagode narezati na komadiće. Kad je kaša gotova umiješati samljevene lanene sjemenke i bademe te Letifico medenu kremu od kakaa. Servirati u posudice i dodati komadiće jagode.

2. Ljubičasta smoothie zdjelica

Ljubičasta smoothie zdjelica

Image by blogmood from Pixabay

Sastojci (1 osoba):

  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1 šalica smrznutih borovnica
  • ½ smrznute banane
  • 3 datulje
  • za dekoraciju: 40 g domaće granole*, naribati kockicu tamne čokolade, dodati nekoliko listića čipsa od kokosa i malo svježe banane i borovnica

Priprema:
U blender staviti bademovo mlijeko, smrznutu bananu, smrznute borovnice i datulje te miješati dok se ne povežu u kremastu smjesu. Prebaciti u zdjelicu i po vrhu servirati dekoracije.
*Protvan obložiti papirom za pečenje, pomiješati zobene pahuljice, različito orašasto voće i sjemenke, malo maslinovog ulja, vanilije i meda i peći na 180°C oko 15 minuta dok ne poprimi zlatno žutu boju. Domaću granolu pripremiti ranije i pohraniti u hermetički zatvorenu staklenu posudu.

3. Proljetni zajutrak

Avocado tost s jajima.

Image by pen_ash from Pixabay

Sastojci (2 osobe):

  • 2 šnite integralnog kruha
  • 2 poširana jaja
  • 2 rotkvice
  • 1 avokado
  • 20 g posnog sira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar
  • listići svježeg bosiljka
  • 2 L vode, prstohvat soli i 1 žličica jabučnog octa (za poširanje jaja)

Priprema:

Prepoloviti avokado, izvaditi košticu i meso avokada staviti u zdjelicu. Zatim dodati posni sir, sol, papar, istisnuti češnjak, limunov sok i maslinovo ulje te sve zajedno dobro zgnječiti vilicom i sjediniti. Integralni kruh kratko zapeći u pećnici da bude hrskav. Pripremljenu smjesu s avokadom rasporediti na kruh. Rotkvice oprati, očistiti, narezati na kolutiće i posložiti na kruh sa smjesom avokada. U loncu zakuhati vodu, dodati sol i jabučni ocat. Kad voda zakuha, pomiješati vodu, napraviti vir i u taj vir pažljivo ubaciti razbijena jaja. Lagano ih poširati tri do pet minuta, a zatim izvaditi pomoću šupljikave žlice, ocijediti i položiti na pripremljeni kruh sa smjesom avokada i rotkvicama. Servirati uz listiće svježeg bosiljka.

4. Palačinke od zobi i badema

Palačinke od zobi i badema

Image by piviso from Pixabay

Sastojci (2-3 osobe):

  • 50 g zobenih pahuljica
  • 40 g Letifico bademovog brašna (dostupno u Pablo ljekarnama)
  • 2 banane
  • 2 jaja
  • 1 dL vode
  • 1 žličica praška za pecivo

Priprema:

Banane zgnječiti vilicom, dodati jaja i dobro promiješati. Zatim dodati sve preostale sastojke, ponovno promiješati i ostaviti da odstoji 15 minuta. Tavu namastiti suncokretovim uljem i ispeći male palačinke poput američkih. Smjesa će biti gušća, a palačinke je potrebno peći sa svake strane 1-2 minute i ne ih okretati prerano. Palačinke možete poslužiti s preljevom od zagrijanog šumskog voća i uz šalicu jogurta.

5. Integralni kruh s nadjevom

Integralni kruh s nadjevom.

Image by LUM3N from Pixabay

Sastojci (2 osobe):

  • 2 šnite integralnog kruha
  • 100 g posnog sira
  • 100 g dimljenog lososa
  • 1 manji, svježi krastavac
  • sol, papar, limunov sok, češnjak

Priprema:

Krastavac naribati i pomiješati sa sirom. Začiniti solju, paprom, češnjakom i limunovim sokom. Smjesu rasporediti na dvije šnite integralnog kruha i na smjesu položiti dimljeni losos. Uz ovaj zajutrak možete servirati i čašu 100 %-tnog soka od naranče.

Ivona Grilec, mag.nutr.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google Ads
Facebook messenger (like page)
Mailgun

Google tag manager
Google analytics