Povrtna groznica
Volite li povrće? Možda samo neeeeko povrće i pooooonekad. Znate li da ajvar i kečap ne spadaju u povrće!? Šalu na stranu, nije baš jednostavno isplanirati zdrave obroke. Ubrzani ritam života i manjak vremena rezultirao je brzom hranom još bržim hranjenjem, sve većim brojem pretilih osoba i zdravstvenih komplikacija u mlađoj dobi. Činjenica je da živimo u mediteranskom području a mediteranska prehrana predstavlja temeljni primjer zdrave prehrane.
Može se preporučiti zdravima koji žele biti još zdraviji ali i bolesnima jer čisti i osnažuje organizam. Temelj mediteranske prehrana je povrće. Znate li da 400g povrća na dan bez obzira je li sirovo ili obrađeno dovodi do značajne zaštite srca i krvnih žila, smanjuje visoki krvni tlak i smrtnost zbog infarkta i moždanog udara. *
Tko još ima vremena za povrće
Povrće treba nabaviti od nekoga poznatog tko ne koristi pesticide prilikom uzgoja, onda ga treba očistiti, oprati, guliti, sjeckati i na kraju skuhati na pari a sve se to čini kao vječnost. Meso se daleko lakše nabavlja i priprema, zar ne? Mnogi vjeruju da bez mesa nije potpun obrok. U prilog povrću želim naglasiti da brzo smrznuto povrće zadržava visoki postotak zdravih nutrijenata, lako se priprema u zdrav i cjelovit obrok. Smanjenjem unosa crvenog mesa unaprjeđujemo svoje zdravlje a povećanjem unosa povrća čistimo, jačamo i zaštićujemo svoj imunitet, probavu, srce i krvne žile. Ovo je formula zdravog i bogatog jelovnika za cijelu obitelj.
Povrće vs voće
Sve skupine namirnica imaju jednaku važnost u prehrani. Nije preporučljivo ništa u potpunosti izbacivati već treba pripaziti na udio pojedinih skupina u svakodnevnom i tjednom jelovniku. Preporuča se tri do pet porcija voća i povrća u danu. Voće se posebno ističe bogatstvom vitamina međutim povrće jednako obiluje u mineralima.
Proljetna detoksikacijska dijeta
Povrtno-voćne kombinacije su idealni saveznici. Zamijenite doručak i/ili večeru smutijem, povrtnim juhama ili već gotovim, provjerenim i zdravim kombinacijama. Ako niste naučeni na povrtne okuse uvijek ih možete maskirati 100% voćnim sokom maline ili još bolje ananasa. Osobe koje imaju posebno spore metabolizme, lošiju probavu i pate od zadržavanja tekućine u tijelu trebaju nešto jači poticaj uz pomoć detoksikacijskih preparata koji čiste ali i jačaju vaš organizam.
Kuhanje je jestiva kreativnost
Kuhanje nam omogućava potpunu kontrolu nad onim što jedemo, zbližava obitelj a prenosi divnu poruku brige i ljubavi. Dobrom organizacijom možemo imati povrće u svakom obroku svakoga dana u tjednu. Oprano i nasjeckano povrće samo potopimo u kipuću vodu, procijedimo, začinimo maslinovim uljem i dobijemo obrok koji se u hladnjaku neće pokvariti danima a spremno je za jelo ili kombinaciju s drugim povrćem i žitaricama.
Eat without guilt
Mediteranske večere u kojima možete uživati bez grižnje savjesti. Evo nekoliko primjera:
- Integralna tjestenina s umakom od rajčica (šalša)
- Pizza od pirovog tijesta s pestom od bosiljka i posnog sira
- Povrtna juha od cvjetače, batata i mrkve
- Kuhana brokula s krumpir salatom
- Rižot od špinata i poriluka
- Wok od ljubičastog i bijelog kupusa sa staklenim rezancima
Jednodnevni post uz pomoć detoksikacijskog sata:
8h – čaša zelenog čaja
10h – čaša soka od mrkve
13h – čaj po volji
15h – čaša zelenog čaja
17h – juice po volji
19h – čaša tople vode s limunom
20h – cijeđeni grejp
21h – topla narančada
22h – topla voda s limunom
Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.
*Louise Hartley, Ewemade Igbinedion, Jennifer Holmes, Nadine Flowers, Margaret Thorogood, Aileen Clarke, Saverio Stranges, Lee Hooper, and Karen Rees, Increased consumption of fruit and vegetables for the primary prevention of cardiovascular diseases Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun; 2013(6): CD009874.
Published online 2013 Jun 4. doi: 10.1002/14651858.CD009874.pub2