Početna Pablog Nutricionizam Povrtna groznica

Nutricionizam

Povrtna groznica

Sve skupine namirnica imaju jednaku važnost u prehrani. No, posebno su važne povrtno-voćne kombinacije koje su osobiti saveznici za Vaše zdravlje.

Svi članci
Datum objave: 15.03.2023.

Povrtna groznica

Volite li povrće? Možda samo neeeeko povrće i pooooonekad. Znate li da ajvar i kečap ne spadaju u povrće!? Šalu na stranu, nije baš jednostavno isplanirati zdrave obroke. Ubrzani ritam života i manjak vremena rezultirao je brzom hranom još bržim hranjenjem, sve većim brojem pretilih osoba i zdravstvenih komplikacija u mlađoj dobi. Činjenica je da živimo u mediteranskom području a mediteranska prehrana predstavlja temeljni primjer zdrave prehrane.

Mediteransku prehranu preporučuju liječnici, nutricionisti, treneri i odgojitelji.

Može se preporučiti zdravima koji žele biti još zdraviji ali i bolesnima jer čisti i osnažuje organizam. Temelj mediteranske prehrana je povrće. Znate li da 400g povrća na dan bez obzira je li sirovo ili obrađeno dovodi do značajne zaštite srca i krvnih žila, smanjuje visoki krvni tlak i smrtnost zbog infarkta i moždanog udara. *

Tko još ima vremena za povrće

Povrće treba nabaviti od nekoga poznatog tko ne koristi pesticide prilikom uzgoja, onda ga treba očistiti, oprati, guliti, sjeckati i na kraju skuhati na pari a sve se to čini kao vječnost. Meso se daleko lakše nabavlja i priprema, zar ne? Mnogi vjeruju da bez mesa nije potpun obrok. U prilog povrću želim naglasiti da brzo smrznuto povrće zadržava visoki postotak zdravih nutrijenata, lako se priprema u zdrav i cjelovit obrok. Smanjenjem unosa crvenog mesa unaprjeđujemo svoje zdravlje a povećanjem unosa povrća čistimo, jačamo i zaštićujemo svoj imunitet, probavu, srce i krvne žile. Ovo je formula zdravog i bogatog jelovnika za cijelu obitelj.

Žena stavlja matovilac u zdjelu na stolu prepunom povrća.

Povrće vs voće

Sve skupine namirnica imaju jednaku važnost u prehrani. Nije preporučljivo ništa u potpunosti izbacivati već treba pripaziti na udio pojedinih skupina u svakodnevnom i tjednom jelovniku. Preporuča se tri do pet porcija voća i povrća u danu. Voće se posebno ističe bogatstvom vitamina međutim povrće jednako obiluje u mineralima.

Za razliku od voća povrće ima daleko manji udio šećera u sebi što ga stavlja u vrh dijetalne i detoksikacijske prehrane.

Proljetna detoksikacijska dijeta

Povrtno-voćne kombinacije su idealni saveznici. Zamijenite doručak i/ili večeru smutijem, povrtnim juhama ili već gotovim, provjerenim i zdravim kombinacijama. Ako niste naučeni na povrtne okuse uvijek ih možete maskirati 100% voćnim sokom maline ili još bolje ananasa. Osobe koje imaju posebno spore metabolizme, lošiju probavu i pate od zadržavanja tekućine u tijelu trebaju nešto jači poticaj uz pomoć detoksikacijskih preparata koji čiste ali i jačaju vaš organizam.

Žena iz vrća prelijeva Smoothie u čašu pokraj stola prepunog voća i zelenog povrća.

Kuhanje je jestiva kreativnost

Kuhanje nam omogućava potpunu kontrolu nad onim što jedemo, zbližava obitelj a prenosi divnu poruku brige i ljubavi. Dobrom organizacijom možemo imati povrće u svakom obroku svakoga dana u tjednu. Oprano i nasjeckano povrće samo potopimo u kipuću vodu, procijedimo, začinimo maslinovim uljem i dobijemo obrok koji se u hladnjaku neće pokvariti danima a spremno je za jelo ili kombinaciju s drugim povrćem i žitaricama.

Eat without guilt

Mediteranske večere u kojima možete uživati bez grižnje savjesti. Evo nekoliko primjera:

  • Integralna tjestenina s umakom od rajčica (šalša)
  • Pizza od pirovog tijesta s pestom od bosiljka i posnog sira
  • Povrtna juha od cvjetače, batata i mrkve
  • Kuhana brokula s krumpir salatom
  • Rižot od špinata i poriluka
  • Wok od ljubičastog i bijelog kupusa sa staklenim rezancima

Jednodnevni post uz pomoć detoksikacijskog sata:

8h – čaša zelenog čaja

10h – čaša soka od mrkve

13h –  čaj po volji

15h – čaša zelenog čaja

17h – juice po volji

19h – čaša  tople vode s limunom

20h – cijeđeni grejp

21h – topla narančada

22h – topla voda s limunom

Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.

*Louise Hartley, Ewemade Igbinedion, Jennifer Holmes, Nadine Flowers, Margaret Thorogood, Aileen Clarke,   Saverio Stranges, Lee Hooper, and Karen Rees, Increased consumption of fruit and vegetables for the primary prevention of cardiovascular diseases Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun; 2013(6): CD009874.

Published online 2013 Jun 4. doi: 10.1002/14651858.CD009874.pub2

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google Ads
Facebook messenger (like page)
Mailgun

Google tag manager
Google analytics