Stiglo nam je ljeto, a s njime i sezona godišnjih odmora. Krećete li na putovanje cestom, željeznicom, morem ili nebom nemojte zaboraviti na pripremu zdravih zalogaja. Naime, vrijeme i promet su nepredvidljivi pa se često događa da se obroci tijekom putovanja svode na klasične sendviče, grickalice i sokove. Možemo li to izbjeći? Da, nikad ne putujte bez zdravih zalogaja! Ako planirate ljetno putovanje, na svoju listu pakiranja dodajte i pripremu zdravijih putnih grickalica, a u nastavku teksta potražite nove ideje za pripremu istih. Osim što će vaš odabir biti nutritivno kvalitetan, utažit ćete glad između odredišta i sigurno biti manje razdražljivi tijekom nepredvidljivih putnih situacija.
Slanutak na hrskavi način
Sastojci:
- 400 g prethodno skuhanog slanutka
- 3 žlice maslinovog ulja
- kurkuma
- crvena paprika
- nekoliko kapi limete (možete naribati i koricu)
- ¼ žličice soli
- papar (po želji)
Priprema:
Lim obložiti papirom za pečenje i zagrijati pećnicu na 180 °C. Slanutak ocijediti, oguliti mu opnu i posušiti ga pomoću papirnatih ručnika. Osušeni slanutak staviti u zdjelu, dodati maslinovo ulje, začine, limetu i dobro promiješati. Začinjeni slanutak rasporediti po limu i peći 35 minuta.

Putne staklenke
Sastojci:
- kikiriki maslac (dvije žlice po staklenci)
- suhe brusnice (15 g po staklenci)
- celer (dvije stabljike po staklenci) ili mrkva
Priprema:
Na dno staklenki staviti kikiriki maslac, posipati suhim brusnicama i ubaciti narezane prutiće celera ili mrkve tako da se staklenke mogu zatvoriti i ponijeti na put.
Dodatni savjet: Putne staklenke možete napuniti i kombinacijom različitih orašastih plodova ili kokicama koje ste pripremili u vlastitoj radinosti.
Sendviči sa zelenim nadjevom
Sastojci:
- 2 integralna peciva
- 50 g pureće šunke
- 2 žlice posnog sira
- 4 žlice konzerviranog graška
- 4 cherry rajčice
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica maslinovog ulja
- matovilac, rikola ili zelena salata (po želji)
- papar
- svježi bosiljak

Priprema:
U blender staviti posni sir, grašak, maslinovo ulje i istisnuti češnjak pa miksati do postizanja homogene smjese. Začiniti paprom i nasjeckanim svježim bosiljkom pa promiješati. Namazati namaz na integralna peciva. Cherry rajčice narezati na kolutiće i posložiti na namaz, dodati matovilac (rikolu ili zelenu salatu narezanu na trakice) i pureću šunku. Sendviče zamotati u prozirnu foliju ili staviti u posudicu i tijekom putovanja ih držati u prijenosnom hladnjaku.
Ljubičasti čips
Sastojci:
- 4 srednje cikle
- maslinovo ulje
- ¼ žličice soli
- papar
- origano (po želji)
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 130 °C i lim obložiti papirom za pečenje. Ciklu oguliti i narezati na tanke listiće. Listiće cikle staviti u veću zdjelu, poprskati ih maslinovim uljem, posoliti i ostaviti da odstoje 15 minuta. Zatim listiće ocijediti od viška tekućine i posložiti na lim. Peći 15 minuta, zatim ih okrenuti na drugu stranu i peći još 10 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se čips ohladi.

Šarene tortilje
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 60 g dimljenog lososa
- 30 g sirnog namaza
- 4 lista zelene salate
- 1 manji crveni luk
- 4 cherry rajčice
- malo crvenog kupusa
- nasjeckani peršin
Priprema:
Integralne tortilje premazati sirnim namazom. Zelenu salatu narezati na trakice, naribati malo crvenog kupusa, a ljubičasti luk i cherry rajčice narezati na kolutiće. Napuniti tortilje povrćem i dimljenim lososom, posuti nasjeckanim peršinom i zarolati ih. Zamotati u prozirnu foliju ili staviti u posudicu i tijekom putovanja šarene tortilje čuvati u prijenosnom hladnjaku.

Aromatizirana voda
Sastojci:
- 2 L vode
- 1 krastavac
- 1 limeta
- listići svježe mente
Priprema:
Svježi krastavac narezati na tanke ploške. Polovicu limete također narezati na tanke ploške, a drugu polovicu ocijediti. U dvije litre vode ubaciti narezani krastavac i limetu, dodati listiće mente i ostaviti vodu u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći. Tijekom putovanja čuvati u staklenim bočicama u prijenosnom hladnjaku.
Ivona Grilec, mag.nutr.
Image by Jill Wellington from Pixabay