Početna Pablog Zdravlje i njega muškarca Poteškoće s mokrenjem

Zdravlje i njega muškarca

Poteškoće s mokrenjem

Prepoznajte prve simptome.

Svi članci
Datum objave: 05.03.2017.

Kod muškaraca starijih od 45 godina znaju se javljati promjene u načinu i učestalosti mokrenja. Simptomi poput slabog ili dvostrukog mlaza mokraće, prskanja i isprekidanog mokrenja, odgođenog početka mokrenja, produljenog trajanja ili osjećaja nepotpunog mokrenja mogu upućivati na promjene u prostati ili druge bolesti donjih mokraćnih puteva. Ponekad su simptomi vrlo neugodni i utječu na svakodnevne aktivnosti, društveni život i kvalitetu života općenito pa mnogi muškarci samoinicijativno potraže medicinsku pomoć. Simptomi poput učestalog mokrenja, noćnog mokrenja, naprezanje ili nesvjesno i nevoljno istjecanje mokrenja vrlo su neugodni i najčešće potiču muškarce na odlazak liječniku.

Prostata

Prostata je žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura i okružuje mokraćnu cijev. Prostatu imaju samo muškarci i njena uloga je stvaranje tekućine koja prenosi sjeme. Zdrava prostata približno je velika kao orah, no starenjem se povećava. Povećana prostata može izazvati neugodne simptome prilikom mokrenja i takvo se stanje naziva dobroćudno povećanje prostate. No, kod pojave poteškoća s mokrenjem, potrebno je javiti se liječniku kako bi se isključile ozbiljne bolesti poput raka prostate.

Dobroćudno povećanje prostate nije rak niti prelazi u rak prostate. Međutim, sa starenjem mogu nastati rak prostate i dobroćudno povećanje istovremeno pa je važno redovito se kontrolirati. Slika zdrave i povećane prostate prikazana je u nastavku:

Dobroćudno povećanje prostate

Dobroćudno povećanje prostate javlja se već nakon 45. godine života. Starenjem postaje sve učestalije i više od 60% 60-godišnjaka boluje od ove bolesti. Kad muškarac primijeti neke od simptoma poteškoća s mokrenjem najčešće se javlja liječniku. Kod neliječenih bolesnika može doći do komplikacija kao što su zaostajanje mokraće u mokraćnom mjehuru, česte upale mokraćnog mjehura, pojava krvi u mokraći, kamenci i divertikuli mokraćnog mjehura i oštećenje bubrega. Ako muškarac osjeća blage simptome koji ne utječu na kvalitetu života, bolest se aktivno prati i s liječenjem se započinje tek kada bude potrebno. Većini muškaraca se na početku bolesti preporučuje aktivno praćenje i promjena životnih navika. Neki simptomi mogu ostati nepromijenjeni tijekom godina, dok se neki mogu i spontano povući. Aktivno praćenje podrazumijeva redovite liječničke preglede i pretrage krvi i mokraće.

Savjeti o načinu života s dobroćudnim povećanjem prostate:

Europska urološka organizacija donijela je popis savjeta za način života bolesnika s dobroćudnim povećanjem prostate, a to su:

 • popijte najmanje jednu litru tekućine svaki dan
 • pijte više ako živite u vrućoj klimi ili ste fizički jako aktivni
 • pijte manje prije i tijekom dugih putovanja
 • pijte manje navečer kako biste izbjegli ustajanje noću zbog mokrenja
 • izbjegavajte alkohol i kofein (kava, zeleni čaj) zato što oni povećavaju stvaranje mokraće i nadražuju mokraćni mjehur
 • pokušajte vježbati barem dva do tri puta tjedno jer manjak kretanja može otežati mokrenje i uzrokovati zadržavanje mokraće
 • hranite se uravnoteženo i raznovrsno
 • donji dio trbuha neka vam uvijek bude suh i na toplom (ako idete plivati, ponesite rezervnu suhu odjeću i presvucite se čim izađete iz vode jer vlaga i hladnoća mogu povećati potrebu za mokrenjem i uzrokovati mokraćnu infekciju)

Isto tako, pridržavanje nekih pravila može smanjiti poteškoće s mokrenjem:

 • potpuno ispraznite mokraćni mjehur svaki put kad mokrite, pri čemu može pomoći sjedenje tijekom mokrenja
 • ako osjetite da vam mokraćni mjehur nakon mokrenja nije prazan, pokušajte ponovno nakon pet minuta
 • uporabite komadić gaze ili vate da upije mokraću koja je pobjegla protiv vaše volje
 • vježbama disanja odvratite pozornost od osjećaja hitnosti
 • kad osjetite hitnu potrebu za mokrenjem, pokušajte se što dulje “strpjeti” jer ćete tako uvježbati svoj mokraćni mjehur da pohranjuje više mokraće, što kao rezultat ima manju učestalost mokrenja
 • prilagodite prehranu kako biste izbjegli zatvor
 • izbjegavajte iznenadno izlaganje hladnom vremenu i uvijek se trudite održati donji dio trbuha toplim
 • prakticirajte vježbe kojima se jačaju mišići dna zdjelice
 • krećite se, bavite se sportom ili nekom drugom tjelesnom aktivnošću

Bitno je održavati zdravu tjelesnu masu i paziti na prehranu. Zatvor može pogoršati simptome, stoga se preporučuje mediteranska prehrana s obiljem ribe, povrća, voća, žitarica i sjemenki. Odaberite namirnice za koje je dokazano da imaju povoljno djelovanje na prostatu primjerice rajčica i proizvodi od rajčica, soja, sjemenke lana, buče, bučino ulje i povrće iz skupine kupusnjača. Hranom ili dodacima prehrani osigurajte primjerenu količinu selena, zatim vitamina E, omega-3 masnih kiselina (npr. plava riba – srdela, skuša) i cinka (npr. plodovi mora, crveno meso, meso peradi, integralne žitarice, mahunarke, sjemenke).

Iva Kuliš, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.