Početna Pablog Zdravlje i njega žene Dobre bakterije za zaštitu vaginalne flore

Zdravlje i njega žene

Dobre bakterije za zaštitu vaginalne flore

Saznajte o važnosti i učincima probiotika, odnosno „dobrih bakterija“ u probavnom sustavu za žensko intimno zdravlje.

Svi članci
Datum objave: 16.07.2017.

Ženski spolni organ, rodnica (vagina) nije sterilna sredina, već je čini više od 50 vrsta mikroorganizama koji se jednim imenom nazivaju vaginalna flora. Laktobacili su dobre, poželjne bakterije koje prevladavaju u rodnici i predstavljaju zaštitu od neželjenih bakterija i drugih patogena koji uzrokuju upale. Štite od infekcije tako da luče mliječnu kiselinu i vodikov peroksid. Stvorena mliječna kiselina snižava pH rodnice i stvara uvjete u kojima loše bakterije i gljivice ne mogu preživjeti.

pH je mjera za kiselost, odnosno lužnatost, a u rodnici je poželjno da bude između 3,8 i 4,2 jer je taj pH idealan za brzo razmnožavanje dobrih laktobacila, a usporavanje rasta gljivica i loših bakterija. Vodikov peroksid se pretvara u reaktivni superoksid koji zaustavlja rast loših bakterija i gljivica.

Vaginalne infekcije

Sastav vaginalne flore se mijenja tijekom života žene. Najviše laktobacila žene imaju u reproduktivnoj dobi, a u menopauzi se njihov broj smanjuje. Kada se smanji broj zaštitnih laktobacila u rodnici i prevlada broj loših bakterija i gljivica, dolazi do vaginalnih infekcija. Tada se mijenjaju boja i izgled vaginalnog iscjetka.

Do promjene omjera dobrih i loših bakterija u sastavu vaginalne flore može doći zbog upotrebe antibiotika, oralnih kontraceptiva, zbog slabljenja imuniteta, u trudnoći, kod nekih bolesti (dijabetes) i kod nepravilne higijene intimnog područja.

Ako su uzročnici vaginalne infekcije bakterije (bakterijske vaginoze), prate ih simtomi pojačanog iscjetka, sivkaste boje, neugodna mirisa po ribi, peckanje, svrbež ili bol.

Kod gljivičnih infekcija (vaginalna kandidijaza) iscjedak je sirast i bijele boje, prisutan je svrbež, sluznica je crvena, bolna i natečena. Uzročnik je gljivica C. albicans koja je inače prisutna u organizmu, no kod smanjenja broja laktobacila u rodnici i rasta pH dolazi do njenog prekomjernog rasta, osobito nakon uzimanja antibiotika, kortikosteroida i nekontroliranog dijabetesa.

Vaginalnu floru je moguće zaštititi i obnoviti preparatima dobrih bakterija u obliku oralnih i vaginalnih kapsula. Uzeti oralno, laktobacili L. rhamnosus i L. reuteri prelaze iz debelog crijeva u rodnicu. Lactogyn vaginalete pak djeluju brže jer se njihovom primjenom na ciljanom mjestu postiže brže zakiseljavanje i rast broja laktobacila.

Pogodni su za žene svih dobnih skupina, za trudnice, dojilje i dijabetičarke. Posebno se preporučuje primjena za vrijeme uzimanja antibiotika, kontraceptiva, kod ponavljajućih vaginalnih infekcija i kod narušenog imuniteta, nakon radio i kemoterapije.

Preporuke za održavanje intimnog zdravlja

Kako biste spriječili ili brže zaliječili vaginalnu infekciju, preporučuje se sljedeće:

  • dobro isprati rublje i ostatke deterdženta i omekšivača jer mogu nadraživati stidnicu
  • smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata kod infekcije C. albicans
  • koristiti rublje i higijenske uloške od prirodnih materijala
  • obratiti pozornost na higijenu intimnog područja (pranje nakon svakog pražnjenja crijeva jer se tako sprječava širenje bakterija prema vagini)

Neadekvatna higijena i agresivni proizvodi mogu dovesti do smanjenja laktobacila i narušiti kiselost.
Preporučuje se upotreba proizvoda koji su nježni, sigurni i čuvaju optimalan pH.

Lactogyn sapun sadrži mliječnu kiselinu, ekstrakte kamilice i nevena, a pH mu je 5.

Budući da neodgovarajuća vaginalna flora omogućuje lakši razvoj genitalnih infekcija koje imaju neugodne smetnje,
a mogu uzrokovati i neplodnost, samo zdrava vaginalna flora štiti intimno zdravlje.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.