Moj Pablo
0
Početna Pablog Zdravlje i njega žene Kako pobijediti u vječnoj borbi protiv celulita

Zdravlje i njega žene

Kako pobijediti u vječnoj borbi protiv celulita

Potražite učinkovito rješenje protiv celulita i vratite svojoj koži čvrstoću i vitalnost!

Svi članci
Datum objave: 12.04.2021.

Kako nastaje celulit?

Celulit predstavlja želatinozne nakupine tekućina, sastavljene od vode, masnoće i toksina, koje se zadržavaju u tkivima. S vremenom se događa otežana cirkulacija na tim mjestima pa se u tkivu uz celulit stvaraju nakupine masnih stanica koje poprimaju sve veći i tvrđi oblik i ozbiljnije remete cirkulaciju pa osjećamo i bol na dodir te primjećujemo izgled kože sličan narančinoj kori.

U kasnijim fazama radi se o znatno udubljenoj površini kože, ozbiljnijim poremećajima cirkulacije i sve jačim bolovima na dodir. Možemo, dakle, reći da se celulit razvija od edematozne preko fibrozne do sklerozne faze koju treba liječiti.

Koji su uzroci stvaranja celulita?

Najčešće se radi o kombinaciji više uzroka u koje ubrajamo:

Gdje i kako se savjetovati pri odabiru proizvoda za smanjenje celulita?

Savjet za odabir proizvoda najbolje je potražiti u ljekarni gdje možete postaviti specifična pitanja i pronaći velik izbor proizvoda s visokom učinkovitošću.

Sastojci ovakvih pripravaka trebali bi pomoći poboljšati lokalni protok krvotoka te tako smanjiti taloženje masti u potkožnom tkivu, ali i aktivirati stanični metabolizam, ubrzati izmjenu tvari i poboljšati čvrstoću kože.

Koji su najčešći sastojci pripravaka protiv celulita?

Brojni su aktivni supstrati na popisu učinkovitih tvari poput kofeina, ekstrakta bršljana, grejpa, cedra, ružmarina i lovora koji, uz lipolitičke, imaju i venotonske učinke – pomažu jačanju sitnih krvnih žilica te smanjuju probleme s cirkulacijom. Često se ovdje pojavljuju ekstrakt zelenog čaja i karnitin koji pridonose oksidaciji masti i uklanjanju toksičnih ketona, te crvena paprika i ekstrakt crnog papra koji aktiviraju stanični metabolizam. Bazna ulja i maslaci održat će elastičnost te omekšati i ovlažiti kožu, a u pripravcima nalazimo ulje badema, avokada, kokosa i marelice, te mandigo maslac i pčelinji vosak. U neke su pripravke dodani ekstrakti biljaka koji stišavaju upalne procese poput ekstrakta aloe vere, te eteričnih ulja lavande i kadulje. Vitamin E i provitamin B5 (dekspantenol) stimuliraju sintezu kolagena i elastina te štite integritet potpornog tkiva, što osigurava dugotrajne učinke, a ne samo trenutne kozmetičke efekte nakon primjene.

Na što treba pripaziti pri odabiru proizvoda?

Neki će proizvodi imati snažan efekt utjecaja na cirkulaciju te izazivati peckanje i jako crvenilo kako bi se potaknuo protok krvi. Moguće je da izazovu neugodan osjećaj žarenja pa treba pripaziti da ih ne upotrebljavaju osobe s oštećenim kapilarama, različitim dermatozama i alergijama. Također treba temeljito oprati ruke nakon primjene kako pripravak ne bi dospio blizu sluznice usta, nosa i očiju. Na deklaraciji treba provjeriti ima li proizvod ograničenja za primjenu kod trudnica i dojilja te osoba s nekim kroničnim bolestima.

Što još možemo poduzeti u borbi protiv celulita?

  • Važno je uravnotežiti prehranu tako da se unose veće količine vode i bjelančevina, a što manje količine šećera.
  • Dobro je uvesti anticelulitne masaže i tjelesnu aktivnost aerobnog tipa poput hodanja, trčanja, plivanja, vožnje bicikla te čučnjeva i vježbi istezanja.
  • Treba regulirati probavu i tjelesnu težinu, isključiti inzulinsku rezistenciju te se čuvati pretjeranih reakcija na stres.
  • Ponekad je dobro regulirati i hormonalni status te redovito provjeravati količinu šećera i masnoća u krvi.
  • Prije nanošenja proizvoda protiv celulita dobro je nanijeti piling i odstraniti površinske odumrle kapsule kako bi aktivni sastojci bolje prodrli u kožu i ostvarili maksimalni učinak.

Doc. dr. sc. Arijana Meštrović, MPharm, FFIP

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € (80 kn) donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 € (10 kn). Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 € (1 kn)

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.