Početna Pablog Zdravlje i njega žene Ljetne infekcije i probiotici

Zdravlje i njega žene

Ljetne infekcije i probiotici

Ljeto nam osim godišnjih odmora, sunca i mora donosi i povećanu mogućnost obolijevanja od bakterijskih i virusnih infekcija.

Svi članci
Datum objave: 20.11.2019.

Visoke ljetne temperature pogoduju razvoju uzročnika bolesti, a zarazimo se jedući zaraženu hranu, pijući zaraženu vodu i prljavim rukama. Tako su ljeti vrlo česti proljevi (nekad i s povraćanjem), a uzročnici su bakterije i virusi. Kod putničkih proljeva česti su uzročnici i paraziti. Bakterijske infekcije su ljeti češće od virusnih, a najčešći uzročnici su: Salmonella, Campylobacter, enteropatogena Escherichia coli, Staphylococcus aureus.

Bakterijske infekcije

Salmonellu nalazimo najčešće u peradi, crvenom mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima (ljuska, žumanjak i bjelanjak), u jelima gdje jaja nisu dovoljno termički obrađena (sladoled, kolači s kremama, majoneza, ali i pohano i panirano meso). Zaraziti se možemo i preko radne površine gdje je obrađivana zaražena piletina ili nas mogu zaraziti kućni ljubimci. Inkubacija bolesti je 12-48 sati.

Simptomi su:

 • mučnina
 • proljev
 • slabost
 • povišena temperatura
 • grčevi u trbuhu.

Proljev može biti vodeni, ali i krvavi, trajanja do tri tjedna i duže. Dojenčad, mala djeca i osobe starije životne dobi rizični su za ishod i težinu bolesti. Težina bolesti ovisit će i o vrsti salmonele, količini konzumirane hrane, imunitetu i statusu zaraženog. Ako su simptomi jače izraženi i proljev traje duže od četiri dana, obavezna je hitna liječnička intervencija, a možda i bolničko liječenje. U blažim slučajevima liječenje je simptomatsko uz obaveznu nadoknadu tekućine.

Campylobacter najčešće pogađa djecu do dvije godine. Izvor zaraze je nedovoljno kuhana hrana, nepasterizirano mlijeko, voda, kontakt sa zaraženom životinjom i prljave ruke.

Zlatni stafilokok nalazimo na koži ili sluznici nosa osoba koje rukuju s hranom. U zaraženoj hrani stafilokok izlučuje enterotoksin kojeg kraća termička obrada ili zagrijavanje neće neutralizirati. Vrlo brzo, dva do osam sati nakon konzumacije zaražene hrane (mlijeko, sladoled, mljeveno meso), dolazi do trovanja uz simptome: mučnina, povraćanje i visoka temperatura.

Escherichia coli kao uzročnik rasprostranjena je u svim zemljama, razvijenim i nerazvijenim.

Šest je sojeva odgovornih za crijevne infekcije:

 1. enterotoksigena
 2. enterohemoragična
 3. enteropatogena
 4. enteroinvazivna
 5. enteroagregativna
 6. enteroadherentna.

Enterotoksigena E.coli, izlučuje enterotoksin i izaziva putničke proljeve. Enterohemoragična E.coli EHEC proizvodi Shiga toksine. EHEC soj 0104:H4 bio je uzročnik velike epidemije u Europi 2011. EHEC nalazimo u crijevima preživača (krave, koze, ovce, jeleni) koji ne obolijevaju, ali izlučuju bakterije stolicom.

Simptomi se javljaju tri do četiri dana nakon zaraze: grčevi u trbuhu, povraćanje i proljev koji može biti krvav i postepeno se pojačavaju. Većina zaraženih ozdravi nakon sedam dana, ali u 5-10 % slučajeva razvija se hemolitičko-uremički sindrom. Zbog opasnosti od zatajenja bubrega, liječenje je bolničko.

Enteroviroze

Javljaju se krajem ljeta, a razlikujemo sedamdesetak vrsta virusa kao uzročnika. Najčešći su uzročnici norovirusi (Norwalk), adenovirusi i rota (veća učestalost zimi). Infekcije norovirusima zahvaćaju sve dobne skupine, a izrazito se brzo šire u kolektivima (epidemije gastroenteritisa na krstarenjima). Za sve enteroviroze općenito vrijedi da najčešće obolijevaju djeca u dobi od 4-12 godina, a virus  preko sluznice ždrijela ulazi u gastrointestinalni trakt. Prljave ruke, kihanje, kašljanje i zaražena voda (bazen) su također putevi prijenosa enteroviroza.

Simptomi su:

 • povišena temperatura (i do 40° C)
 • povraćanje
 • proljev
 • bolovi u trbuhu
 • upaljeno ždrijelo.

Liječenje bakterijskih i virusnih gastroenteritisa

Osnovu liječenja opisanih gastroenteritisa čini nadoknada tekućine, oralna rehidracijska sol (ORS) i probiotici.

Količina ORS ovisi o dobi, tjelesnoj težini i stupnju dehidracije. ORS treba uvesti odmah na početku proljeva ili povraćanja, a primjenjuje se sve dok proljev ne prestane.

Probiotici su također od velike pomoći jer dokazano skraćuju vrijeme trajanja proljeva. Oni inhibiraju kolonizaciju crijeva patogenima, mijenjaju pH crijeva, smanjuju propusnost stijenke crijeva i poboljšavaju imunitet. Za prevenciju putničkih proljeva uzimaju se pet dana prije putovanja. Dojenčad nastavlja prehranu majčinim mlijekom ili formulom. Preporuka su lagani, jednostavni obroci (izbjegavati dodani šećer, začine, masnoće, tešku hranu, mliječne proizvode – osim s probioticima), čaj, nadoknada tekućine.

Prolife probiotici sadrže probiotske kulture, prebiotik, vitamine B1, B2, B6, B12 u formi suspenzije, kapsula i tableta za žvakanje. Proizvod Prolife VIS suspenzija sadrži i dodatak Q10.

Prolife probiotici.

Normia probiotici sadrže kombinaciju najispitivanijih probiotičkih sojeva Lactobacillus rhamnosus  LGG i Bifidobacterium  BB-12., u obliku kapi, kapsula i vrećica. Normia Rehidro doprinosi bržem oporavku organizma te nadoknađuje elektrolite i tekućinu. To je jako važno kod dojenčadi i male djece koji kod proljeva jako brzo dehidriraju. Normia Rehidro pije se u malim gutljajima ili na žličicu, a količina koju treba dijete popiti ovisi o stupnju dehidracije i tjelesnoj masi.

Normia probiotici.

Urogenitalne infekcije

Ljetnim infekcijama urogenitalnog trakta pogoduje kupanje u hladnoj, kloriranoj ili mikrobiološki neispravnoj vodi. Cistitise najčešće uzrokuje uropatogena Escherichia coli. U liječenju urinarnih infekcija pomažu probiotici.

U zdravoj vaginalnoj mikroflori dominiraju laktobacili koji osiguravaju kiseli pH i zaštitu od infekcija patogenim mikroorganizmima. Kada se poremeti prirodna ravnoteža i zaštita vaginalne sluznice nastaju vaginoze, gljivične i bakterijske infekcije.

U svim slučajevima pomaže Lactogyn. Lactogyn vaginalne i oralne kapsule sadrže dva soja laktobacila: Lactobacillus rhamnosus GR-1, Lactobacillus reuteri RC-14, a upravo su ova dva soja dio normalne vaginalne flore. Vaginalne kapsule sadrže još i mliječnu kiselinu koja brzo mijenja pH rodnice u kiseli, dok oralne kapsule osiguravaju dugotrajnu kolonizaciju i ravnotežu vaginalne flore.

Lactogyn proizvodi.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.