Početna Pablog Zdravlje i njega žene Nove mogućnosti u terapiji policističnih jajnika

Zdravlje i njega žene

Nove mogućnosti u terapiji policističnih jajnika

Inofolic je dodatak prehrani koji sadrži myo-inozitol i folnu kiselinu. Uspostavlja ovulaciju, ubrzava sazrijevanje folikula, povećava indeks osjetljivosti na inzulin i smanjuje trigliceridemiju.

Svi članci
Datum objave: 25.08.2020.

Što je PCOS (Sindrom policističnih jajnika)?

PCOS - sindrom policističnih jajnika je hormonski, metabolički i reprodukcijski poremećaj u žena.
Učestalost sindroma je 15-22% kod žena reproduktivne dobi i smatra se vodećim uzrokom neplodnosti.

Karakterizira ga poremećaj ovulacije i menstrualnog ciklusa, policističan izgled jajnika, smanjena plodnost, komplikacije u trudnoći, masna koža i akne, inzulinska rezistencija, pretilost, znakovi hiperandrogenemije (porast razine muških spolnih hormona), znakovi hirzutizma (pojačana dlakavost) i psihološki problemi (depresija, tjeskoba).

Uloga Myo-inozitola u liječenju PCOS-a

Myo-inozitol je najzastupljeniji oblik inozitola u ljudi. Naš organizam stvara inozitol razgradnjom glukoze, a ima ga u mahunarkama, citrusima i cjelovitim žitaricama. Ima ključnu ulogu u posredovanju djelovanja različitih hormona kao što su inzulin, TSH i FSH. Myo-inozitol je prekursor inozitol trifosfata, regulira odgovor stanice na inzulin i sekundarni je glasnik gonadotropina u jajniku.

Myo-inozitol se koristi za prevenciju i liječenje poremećaja povezanih s inzulinskom rezistencijom: metabolički sindrom, gestacijski dijabetes i sindrom policističnih jajnika.

Žene koje boluju od PCOS imaju smanjenu razinu inozitola u organizmu radi veće brzine njegove razgranje u odnosu na brzinu njegovog stvaranja i apsorpcije iz hrane. Niske koncentracije folata kod majke predstavljaju rizik za nepravilan razvoj neuralne cijevi kod fetusa. Korištenjem preparata koji sadrže folnu kiselinu povećava se koncentracija folata u majčinom tkivu.

Inzulinska rezistencija ima važnu ulogu u endokrinim i metaboličkim poremećajima PCOS-a. Manjak myo-inozitola uzrokuje smanjeni odgovor na inzulin, a ovo stanje s vremenom vodi u inzulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2. Nizak intracelularni unos myo-inozitola i povećan gubitak u mokraći može dovesti do visokih razina glukoze u krvi.

Myo-inozitol povećava osjetljivost na inzulin i time značajno smanjuje tjelesnu težinu, BMI, opseg struka i potkožno masno tkivo. Pozitivno utječe na homeostazu hormona i inzulinske signalizacije i time poboljšava metabolički profil pacijentica s PCOS jer smanjuje hiperandrogenizam, hirzutizam i učestalost akni, dok se razina estradiola povećava. Smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola, povećava koncentraciju HDL kolesterola i smanjuje koncentraciju LDL kolesterola.

Myo-inozitol u funkciji ovulacije i tehnikama potpomognute oplodnje

Znanstvena ispitivanja su pokazala da su visoke koncentracije myo-inozitola u folikularnoj tekućini dobar pokazatelj kvalitete embrija i oocite. Kod sindroma policističnih jajnika koncentracija myo-inozitola u folikularnoj tekućini je smanjena.

Nakon korištenja myo-inozitola u pacijentica s PCOS uočeno je brzo sazrijevanje folikula. Razina estrogena u plazmi je značajno rasla nakon prvog tjedna korištenja dodatka prehrani i došlo je do bolje regulacije menstrualnog ciklusa, a prosječno vrijeme ovulacije je skraćeno na 24,5 dana dok je prosječno vrijeme ovulacije u kontrolnoj skupini bilo 40,5 dana.
Anovulacija je glavni uzrok smanjene plodnosti u žena s PCOS-om. Nakon šest mjeseci korištenja myo-inozitola u žena s PCOS vraćena je spontana ovulacijska aktivnost u 72% slučajeva. U 55% slučajeva postignuta je trudnoća.
Ispitivanje učinka myo-inozitola u tehnikama potpomognute oplodnje pokazalo je da korištenje Inofolica u dozi 4 g myo-inozitola i 400 mcg folne kiseline smanjuje broj dana stimulacije, smanjuje ukupan broj jedinica FSH tj. povećana je mogućnost trudnoće, smanjena je vršna vrijednost E2, što smanjuje broj stimuliranih ciklusa prekinutih zbog rizika od hiperstimulacijskog sindroma. Značajno pada prosječan broj nezrelih degeneriranih jajnih stanica i poboljšava se kvaliteta dobivenih jajnih stanica.

Inofolic proizvod u borbi protiv policističnih jaja.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.