Početna Pablog Zdravlje i njega žene Pobijedite gljivične vaginalne infekcije

Zdravlje i njega žene

Pobijedite gljivične vaginalne infekcije

Gljivične vaginalne infekcije poznate i pod nazivom kandidijaza, najčešće nastaju zbog gljivica Candida albicans koje se prirodno nalaze u tijelu žene.

Svi članci
Datum objave: 08.03.2018.
Prisutnost gljivica je mala i to su uglavnom dobre bakterije koje ne uzrokuju nikakve tegobe.
Rodnica ima prirodno uravnoteženu floru za koju su zaslužne dobre bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu i uspijevaju održati pH rodnice na oko 4,5. U trenutku kada dođe do narušavanja vaginalne flore uzrokovane gljivicama, broj dobrih bakterija rapidno pada i štetni mikrobi nastanjuju rodnicu.
 
Simptomi variraju od osobe do osobe. Najčešće uključuju svrbež i iritaciju vagine ili vulve, crvenilo i blago oticanje stidnice i sirast iscjedak bijele boje. U slučaju navedenih simptoma, najbolje je obratiti se ginekologu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo postojanje oboljenja i pravodobno počela odgovarajuća terapija. U održavanju intimne higijene i obnavljanju ravnoteže vaginalne mikroflore pomažu sapuni i gelovi za intimnu njegu i kapsule. Proizvodi su dio Lactogyn linije i dostupni su u ljekarnama, bez liječničkog recepta.

Nije neobično da se štetne gljivice ponovno vrate, osobito kod žena u reproduktivnoj fazi. Uzrok tome mogu biti antibiotske terapije jer povećavaju kiselost rodnice, trudnoća i nekontrolirani dijabetes. Ako se ponavljaju četiri ili više puta godišnje, riječ je o periodičnim infekcijama koje se moraju dulje liječiti.
 
U slučaju čestih upala rodnice, nije preporučljivo koristiti namirnice koje sadrže rafinirane ugljikohidrate zastupljene u slatkišima. Ako se neki od navedenih simptoma javljaju u vrijeme menstruacije, poželjno je izbjegavati korištenje tampona kako ne biste dodatno nadražili sluznicu. Također, tijekom infekcije preporučuje se apstinencija od spolnog odnosa kako i partner ne bi razvio simptome poput peckanja, svrbeža i osipa spolovila.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.