Početna Pablog Zdravlje i njega žene Prevencijom protiv raka vrata maternice

Zdravlje i njega žene

Prevencijom protiv raka vrata maternice

Jeste li znali da je pravodobnim cijepljenjem moguće izbjeći HPV koji je glavni uzročnik raka vrata maternice?

Svi članci
Datum objave: 15.01.2018.

Prevenirajte zloćudnu bolest „Rak vrata maternice“ redovitim godišnjim Papa testom. Jeste li znali da je pravodobnim cijepljenjem moguće izbjeći HPV koji je glavni uzročnik raka vrata maternice? Informirajte se kod svog ginekologa i ljekarnika o mogućnostima i načinima prevencije.

Rak vrata maternice je maligni tumor pokrovnog epitela vrata maternice i spada u  karcinome koji se mogu prevenirati. Iznimno je važno prepoznati simptome i na vrijeme se obratiti liječniku.

Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 000 novih slučajeva raka vrata maternice. U Hrvatskoj svake godine od njega oboli 400 žena, pri čemu je smrtnost gotovo 50%. Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena nakon raka dojke. Sve žene imaju rizik za razvoj ovog raka, a najčešće se javlja u dobi između 35 i 55 godina.

Koliko često treba ići na ginekološki pregled i koje su pretrage važne?

Ginekološki pregled je od velike važnosti i potrebno ga je obaviti na početku spolnog života, a najkasnije u 18. godini života. Uz uredan citološki nalaz pregled je potrebno ponavljati barem jednom godišnje, a minimalno jednom u tri godine. Prilikom pregleda treba učiniti i bris vrata maternice, tzv. Papa-test. To je najvažniji korak u otkrivanju bolesti na vrijeme jer infekcija virusom HPV-a u ranoj fazi nema nikakvih simptoma. Uz Papa test, u citološke pretrage spadaju još i HPV test i kolposkopija. Liječenje obično obuhvaća kirurško uklanjanje dijela vrata maternice, zračenje, a u kompliciranijim slučajevima i kemoterapiju.

Što su HPV i CIN?

Humani papilomavirus (HPV) glavni je uzročnik raka vrata maternice.

Infekcija HPV virusom vrlo je česta među spolno aktivnim osobama, a najčešća je u adolescenata. HPV se uglavnom prenosi spolnim odnosom, a rjeđe izravnim dodirom između osoba. U Hrvatskoj je HPV-om zaraženo oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca. Većina ne zna da su zaraženi virusom zbog nedostatka simptoma. Ako žena ima HPV, to ne znači da će oboljeti i od raka vrata maternice. No, u čak 99,7% slučajeva karcinoma vrata maternice može se dokazati  infekcija HPV-om. Simptomi bolesti, ako je uznapredovala do malignog procesa obično su krvarenje nakon spolnog odnosa, iscjedak neprijatnog mirisa i zdjelična bol.

Rak vrata maternice nastaje iz cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) koja je povezana s infekcijom HPV-om tipa 16, 18, 31 ili 45.

CIN se klasificira kao CIN 1 - blaga cervikalna displazija, CIN 2 - umjerena displazija ili CIN 3 - teška displazija i karcinom in situ. Ako se ne liječi, dijagnosticirani CIN 3 s vremenom može probiti bazalnu membranu i prelazi u invazivni karcinom.

Koji su rizični čimbenici nastanka raka vrata maternice?

Rizični čimbenici za razvoj raka vrata maternice su: rani spolni odnosi, spolni odnosi bez zaštite, česta promjena partnera, loša intimna higijena, infekcija HPV-om i herpes simpleks virusom tipa 2, veći broj poroda i pušenje. Imunološki sustav igra značajnu ulogu u obolijevanju jer veću vjerojatnost obolijevanja imaju žene s oslabljenim imunološkim sustavom kao i žene s transplantiranim organima.

Zašto je važan Papa test?

Papa test je jednostavan test probira kojim se mogu otkriti stanične promjene vrata maternice. To je neinvazivna i brza pretraga u kojoj se uzima citološki obrisak rodnice, vrata maternice s ciljem otkrivanja staničnih promjena u ranom stadiju kako bi se mogle lako odstraniti prije razvoja malignih procesa. Redovitim ginekološkim pregledima kod žena u dobi od 25 do 65 godina Papa testom se može se otkriti do 90% slučajeva raka vrata maternice. Nedostatak Papa testa je 20 - 40% lažno negativnih nalaza, zato se kao dodatna pretraga za otkrivanje HPV infekcije koristi tekuća citologija jer je tada stopa lažno negativnih nalaza manja od 5%.
Nisu svi tipovi HPV virusa zloćudni i visokorizični, ali svejedno mogu izazvati ginekološke poteškoće kod žena. Niskorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do nastanka spolnih bradavica: nekanceroznih izraslina boje mesa koje se pojave na spolovilu i oko njega. Tipovi HPV-a 6 i 11 odgovorni su za 90% svih slučajeva spolnih bradavica.

Jeste li čuli za preventivno cjepivo protiv HPV-a?

Primarna prevencija raka vrata maternice je cijepljenje protiv HPV-a. Cjepivo je 100% učinkovito u sprječavanju HPV infekcije, nastanku prekanceroznih promjena vrata maternice (CIN 1, CIN 2 i 3), karcinoma in situ i spolnih bradavica u razdoblju od najmanje pet godina nakon prve doze cijepljenja. Cjepiva su najučinkovitija ako se primijene prije nego što osobe postanu spolno aktivne, a samim time i prije izlaganja mogućoj infekciji HPV-om. Cijepljenje se preporučuje djevojčicama u dobi od 15 godina, a cjepivo se primjenjuje intramuskularno u trima odvojenim dozama. Danas je cjepivo protiv HPV-a neobavezno i besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole.

Kako preventivno djelovati?

Redoviti ginekološki pregledi su ključni za otkrivanje ranih zloćudnih promjena vrata maternice jer ako se otkrije na vrijeme, bolest se vrlo uspješno liječi. PAPA test jedanput godišnje smanjuje rizik umiranja od raka vrata maternice za 90%! Iako se ne mogu spriječiti svi slučajevi bolesti, redovitim preventivnim pregledima sprječava se mogućnost zloćudnih bolesti, ali i vodi briga o reproduktivnom zdravlju.

Odgovorno spolno ponašanje je najučinkovitiji način prevencije ove vrste raka. Potrebno je educirati mlade o svim vidovima prevencije i o važnosti uporabe prezervativa kao zaštite od spolno prenosivih bolesti.

Što Vaš ljekarnik može učiniti za Vas?

Osnova svake prevencije je higijena. Higijena intimnog područja je iznimno važna i ključno je odabrati odgovarajuću intimnu njegu. Isto tako, kod prevencije HPV-a važan je jak imunitet u borbi protiv virusa. Biljni pripravci, vitamini, i imunomodulatori, korisni su u jačanju organizma i njegovoj sposobnosti odupiranja virusima. Za pomoć kod infekcije HPV-om bitan je individualizirani pristup i pronalazak adekvatnog pripravka prilagođenog zdravstvenom stanju i životnim navikama svakog pacijenta. Ovisno o stanju organizma i stupnju bolesti moguće je izraditi biljne farmaceutske pripravke koji bi osnažili imunitet, mikrobiom i pomogli u svladavanju neugodnih simptoma.

Svaka žena bi trebala pronaći vremena za svoje zdravlje i redovito obavljati ginekološke preglede jer ako se rak vrata maternice i pojavi, ključno je otkriti ga u početnoj fazi bolesti kada je gotovo sigurno potpuno izlječenje. U današnje vrijeme kada imamo dostupnu preciznu i neinvazivnu ginekološku dijagnostiku, obolijevanje od ove zloćudne bolesti trebalo bi biti znatno rjeđe.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.