Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Zdravlje i njega žene Sexualni odnosi u trudnoći

Zdravlje i njega žene

Sexualni odnosi u trudnoći

Važno je znati da, s medicinskog stajališta, ne postoje dokazi koji ukazuju da seksualne aktivnosti na bilo koji način mogu naštetiti trudnoći, majci ili djetetu.

Svi članci
Datum objave: 02.09.2019.
Seksualni odnosi u trudnoći bez ikakvog razloga su tabu tema, ne samo u društvu, već nažalost često i između samih partnera koji ne znaju ili se boje istraživati seksualnost u trudnoći i prilagoditi se neizbježnim tjelesnim promjenama kroz koje prolazi svaka trudnica. Kao i s većinom stvari u životu, sve je zapravo samo stvar dobre komunikacije.
Promjena hormonskog statusa u trudnoći stvara česte promjene raspoloženja o kojima bi partneri trebali otvoreno razgovarati. Velik broj žena, pogotovo prvorotkinja, osjeća strah i anksioznost zbog zdravlja djeteta. Pitaju se hoće li mu nehotice naškoditi, postoji li rizik od krvarenja, strahuju od pobačaja ili prijevremenog poroda i često ih je teško uvjeriti da će sve proteći u potpunom redu, a u takvim okolnostima gotovo je nemoguće uživati u trenutku i prepustiti se intimnosti s partnerom. Trudnice se suočavaju i s neugodnim tjelesnim simptomima poput mučnine, povraćanja, napetosti u grudima, proširenih vena, hemoroida ili povećanog trbuha koji mijenjaju percepciju o vlastitom tijelu i ideju o privlačnosti partneru. Umor i bolovi u leđima nekim ženama otežavaju seksualni odnos u trudnoći, a uslijed hemoroida ili neugodne inkontinencije neke žene osjećaju se neprivlačno i gube samopouzdanje. Zbog svega ovoga trudnice često, bez medicinski valjanog razloga, smanjuju svoje seksualne aktivnosti. Mnoge od njih doista se susreću s naglim smanjenjem seksualnog interesa. Čak petina svih trudnica izražava kako na seksualnu aktivnost pristaje samo zbog partnerova nagovaranja: kažu da ne osjećaju želju i potrebu
za spolnim odnosom, već su samo željne dodira i bliskosti.

Važno je znati da, s medicinskog stajališta, ne postoje dokazi koji ukazuju da seksualne aktivnosti na bilo koji način mogu naštetiti trudnoći, majci ili djetetu. Bez obzira na to što prostaglandini potiču kontrakcije uterusa, njihova količina u spermi muškarca premalena je da bi potaknula prijevremeni porod, čak i u kasnijoj trudnoći. Ipak, ginekolozi će najčešće iz opreza preporučiti izbjegavanje odnosa u slučaju vaginalnog krvarenja, placente previje, dilatacije cerviksa, rupture ovojnica, anamneze prijevremenog poroda pa čak i blizanačke trudnoće, no i tada postoje načini za održavanje intimne bliskosti s partnerom, samo ih treba istraživati, eksperimentirati i komunicirati.

Iznimno je važno da trudnica o svojim strahovima vezanima za seksualne aktivnosti komunicira sa svojim partnerom, ali i ginekologom koji itekako može biti od pomoći u uklanjanju anksioznosti i razrješavanju dilema koje opravdano muče buduću majku. Postavljajte pitanja, izrazite svoje strahove, otvoreno razgovarajte, uključite i svog partnera u komunikaciju sa stručnjacima koji imaju odgovore na vaša pitanja i stručne savjete kojima nelagodnosti možete smanjiti na minimum. Partneri trudnih žena često se ne znaju poistovjetiti s njihovim razmišljanjima ili pak imaju svoje vlastite strahove i nedoumice. Dobar stručni savjet može ukloniti brige i smanjiti stres kod oba partnera, na obostrani užitak.

Užitak je ključni faktor u ljudskoj seksualnosti. Zbog promjena kojima je izloženo tijelo, ali i psiha trudne žene, valja uložiti trud i pronaći način kako vratiti užitak u seksualne odnose partnera. Bilo da je riječ o eksperimentiranju, promjeni položaja, upotrebi seksualnih igračaka, igranju uloga, drugačijoj stimulaciji erogenih zona ili možda nadomještanju vaginalnog snošaja oralnim ili analnim seksom - mašta je u ljudskoj seksualnosti uvijek najvažnija komponenta - istraživanje, slobodna komunikacija i promjena rutine pridonijet će odabiru aktivnosti koje će odgovarati partnerima i dodatno ih zbližiti u ovom razdoblju slatkog, no stresnog iščekivanja.

Od velike pomoći svakoj trudnici u potrazi za samopouzdanjem i osjećajem privlačnosti svakako će pomoći i JGL-ovi Lactogyn probiotici za intimno zdravlje žene. Osim što zaštitom od štetnih bakterija i gljivica vraćaju narušenu ravnotežu vaginalne mikroflore i uklanjaju peckanje, svrbež u intimnom području i vaginalni iscjedak, Lactogyn gel služi i kao vrhunski lubrikant koji će ženi omogućiti lakše eksperimentiranje sa seksualnošću u trudnoći i tako bitno pridonijeti povratku samopouzdanja i nesputanog uživanja u tako važnom razdoblju života.

Oboružajte se upornošću i strpljenjem. Istražujte, eksperimentirajte, komunicirajte, učinite trenutke iščekivanja još slađim, iskoristite ih za osnaživanje i produbljivanje povezanosti s partnerom kroz zajednički užitak. Uostalom, trudnoća bi uvijek trebala biti razdoblje sreće i radosti, zar ne?

Lactogyn gel, 50 g

Lactogyn gel uklanja suhoću rodnice i intimnog područja.Lactogyn gel proizvod.

Kako se primjenjuje Lactogyn gel?

• Istisne se malo gela na čisti prst i nanese na intimno područje
• Za nanošenje gela dublje u rodnicu koristi se priloženi aplikator
• Gel se može koristiti neograničeni broj puta, po potrebi

Nanošenjem Lactogyn gela uklanja se suhoća i neugodnost prilikom spolnog odnosa, olakšava intimni kontakt i postizanje zadovoljstva. Lactogyn gel mogu koristiti i muškarci, može se nanijeti na prezervativ ili koristiti za olakšavanje umetanja tampona, rektalnih toplomjera, katetera, klistira. Lactogyn gel nanosi se vrlo jednostavno, prstom ili pomoću priloženog aplikatora, a primjena se može ponavljati neograničeno, prema potrebi. Nije mastan, ne ostavlja tragove na odjeći i lako se ispire vodom.Lactogyn vaginalne kapsule.

 

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.