Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Zdravlje i njega žene Svrbež i peckanje intimnog područja

Zdravlje i njega žene

Svrbež i peckanje intimnog područja

U serijalu "Neugodno mi je pitati" naša magistra, Vjekoslava Šupraha, piše o gljivičnim oboljenjima intimnog područja kod žena i uspješnom samoliječenju.

Svi članci
Datum objave: 11.10.2022.

Brojne ljetne radosti poput ljetnih haljinica, kupaćih kostima, uskog donjeg rublja, sladoleda i pješčanih plaza, mogu se pretvoriti u ružne uspomene, postati uzrok svrbeža i peckanja intimnog područja žena posebice u trudnoći. Takvi nam suveniri ne trebaju kroz jesen.

Svrbež i peckanje ženskog spolnog organa

Najčešće su u pitanju vaginoze uzrokovane gljivicama ili/i bakterijama. Ako se vaginoza ne liječi na vrijeme onda dolazi do komplikacija, a to su gljivične ili/i bakterijske infekcije.

Pojedine gljivice i bakterije su normalni stanovnici vaginalne sluznice i čine vaginalnu mikrofloru, a ona predstavlja glavnu zaštitu sluznice. Različite životne situacije mogu dovesti do toga da se ravnoteža između dobrih gljivica i bakterija naruši zbog čega nastanu problemi. Bakterijske i gljivične infekcije treba znati razlikovati jer se potpuno drugačije liječe.

Ljekarnici su educirani da vam u ovoj nedoumici pomognu kako savjetom tako i preparatima. Najvažnije je na vrijeme reagirati jer ako dođe do komplikacija potrebna je liječnička intervencija.

Žena se drži za gaćice.

Svrbež i peckanje stidnih usana

Skoro 80% žena barem jednom u životu primijeti pojačani svrbež stidnice prema rektumu, peckanje i žarenje, crvenilo, otečene stidne usne kao i razne iscjetke iz rodnice. Glavni uzročnik je kvasnica Candida albicans pa se oboljenje zove vulvovaginalna kandidijaza.

Trudnoća, dijabetes, kontracepcijske pilule, hormonalna terapija, stres, loš imunitet i uzimanje antibiotika dodatno potiču rast ove kvasnice.

Ljetne vrućine pogoršavaju sliku jer gljivicama odgovara veća vlažnost i toplina. Mokri kupaći kostimi, sjedenje na vlažnim stijenama i pijesku po plažama u tankoj odjeći, prehrana bogata šećerima kao i sintetsko usko donje rublje koje povezuje analni i vaginalni otvor često je dodatna provokacija osjetljive vaginalne sluznice. Iscjedak je gust i sirast, ali bez mirisa ako mirisa ima (po ribi) onda je riječ o bakterijskoj infekciji koja se liječi antibioticima prepisanim od strane ginekologa.

Svrbež i peckanje nakon spolnog odnosa

Također je riječ o vulvovaginalnoj kandidijazi. Ako se često ponavlja tijekom godine možda se ponekad radi o suhoj vaginalnoj sluznici pa je prije odnosa dobro koristiti lagane gelove protiv suhoće sluznice. Nakon odnosa preporuka je korištenje nježnih sapuna ili gelova za intimnu higijenu.

Svrbež, peckanje, iscjedak i crvenilo najčešće se pojavljuju prije mjesečnice. Prilikom mokrenja javljaju se poteškoće, a može se pojaviti osip na vanjskoj strani spolovila i u području prepone. Ako su simptomi povremeni, blagi do umjereni riječ je o nekompliciranim gljivičnim oboljenjima.

Kandidijaza u trudnoći

Trudnoća je razdoblje u kojemu tijelo žene prolazi kroz brojne promjene među kojima hormonalne najviše utječu na vaginalnu sluznicu. Dobre bakterije i gljivice u porođajnom kanalu dolaze u direktan kontakt s bebom prilikom poroda. Stoga je vaginalno zdravlje preduvjet zdravog novorođenčeta kao i same trudnice. Idealno bi bilo da žena obavi sve potrebne vaginalne briseve prije početka trudnoće.

Gljivična oboljenja su česta u trudnoći i najčešće nisu komplicirana kao bakterijske infekcije. Peckanje, svrbež, sirasti iscjedak bez mirisa, pojačana osjetljivost sluznice ukazuju na kandidijazu i liječi se klotrimazolom koji je u slobodnoj prodaji u ljekarnama. Premda je riječ o blagim simptomima i problemima oni mogu ukazivati i na neke ozbiljnije probleme u trudnoći (dijabetes, urinarne infekcije, razne upale), stoga se uvijek dobro savjetovati sa svojim ginekologom.

Ženu peće intimno područje.

Samoliječenje vulvovaginalne kandidijaze klotrimazol

Ljekarnica će vam sigurno ponuditi preparate s klotrimazolom u obliku vaginalnih tableta (vaginaleta) ili vaginalne kreme.

  • Vaginalete se koriste tri noći za redom, neposredno prije spavanja potrebno ih je umetnuti što dublje u rodnicu.
  • Krema se može aplikatorom, koji dobijete u pakiranju, također nanositi u rodnicu i to ona količina koliko stane u aplikator, tri noći za redom ili se nanosi izvana po spolovilu, najbolje iza tuširanja.

Preparati s klotrimazolom u 90% slučajeva rješavaju simptome poput svrbeža i žarenja. Potrebna je upornost u liječenju jer su gljivice vrlo uporne, preporuka je 5-7 dana za kremu, a 3-6 dana za vaginalete.

Nanošenje kreme savjetuje se i na glans i prepucij penisa partnera osobe kojoj je preporučen klotrimazol.

Vaginalne tablete treba koristiti prije očekivane mjesečnice ili poslije, ali nikako za vrijeme jer učinak može izostati.

Probiotici

Svrbež i peckanje se mogu pojaviti za vrijeme uzimanja antibiotika zbog neke druge upale (grlo, uho, pluća, zub). I tada je najbolje spriječiti gljivične infekcije primjenom vaginalnih probiotika od prvog dana antibiotika. Probiotike mogu uzimati i trudnice.

Vitamini i drugi podizači imuniteta

Kod vaginalnih infekcija dobro je uključiti i preparate vitamina C jer ima mnogostruku ulogu u zdravlju žene posebice u nekim stresnijim i fizički napornijim razdobljima života.

Kod osoba koje imaju izraženiji pad imuniteta pri čemu se češće javljaju peckanje, svrbež, žarenje pa čak gljivične infekcije i razne upale trebale bi razmisliti o uključivanju preparata na bazi karotenoida kod jako osjetljive sluznice ili beta glukana kao idealnog aktivatora urođenog i stečenog imuniteta. Beta glukan se ne preporučuje kod osoba koje pate od autoimunih bolest kao i kod trudnoće i dojenja.

Poticanje imuniteta nije jednostavan proces i potrebno je barem tri mjeseca upotrebe preparata, najbolje različitih jer nikada točno ne znamo što nedostaje.

Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.