Ljeti svi želimo biti u svom najboljem, vitkijem izdanju. No, ne morate ići na stravične dijete prije odlaska na ljetovanje ili se izgladnjivati kako biste smršavjeli. Ključ je u unošenju manje kalorija od onoga koliko nam treba (energetskom deficitu), kao i biranju namirnica koje će razveseliti naša čula, a tijelo nahraniti i osvježiti za ljetnih žega.
Sezonsko voće i povrće protiv viška kilograma
Najbolji način za trenutačno rezanje kalorija je apsolutno prepuštanje ljetnom povrću i voću. Osim što je niskokalorično, domaće uzgojeno znači bogatstvo okusa, vitamina, minerala, antioksidansa i probavnih vlakana. Ljeto znači bogatstvo na obližnjoj tržnici ili u vrtu, kao i bogatstvo u ustima. Šumsko voće, dinje, lubenice, zeleno povrće, tikvice, rajčice, krastavci, mahune, breskve, nektarine, patlidžani i drugo voće i povrće, osim što je ukusno, onako šareno i oku je ugodno. Preporučuje se unijeti minimalno dva serviranja voća i tri serviranja povrća dnevno!
Lubenica spašava
Lubenica je među najomiljenijim ljetnim voćem, a više od pola njezina sastava je voda, što je divan i sladak način za unos dovoljno tekućine tijekom ljeta. Uz to, prepuna je vitamina i vlakana. Ostale namirnice bogate vodom su krastavci, tikvice, stabljike celera, rajčice, paprike, dinje, breskve, itd.
Šarenilo s roštilja
Roštilj je sve u ovo doba godine, a grillano povrće ne samo da je ukusan, nego i zdrav i šaren dodatak svakom obroku. Luk, paprike, tikvice, patlidžani, mrkve, šparoge… narežite na tanje i ravnomjerne komade i nakon roštiljanja začinite maslinovim uljem, češnjakom i peršinom. Začinjeno povrće pomiješajte s malo feta sira, ubacite na zagrijane tortilje, zamotajte i u slast! Samo izbjegavajte i odstranite sve što je izgorjelo i poprimilo crnu boju, bilo to povrće, voće ili meso.
Voćni desert
Slično možete napraviti i s voćem. Narežite ananas, breskve, nektarine i dinju na veće komade, bacite na vrući roštilj i prepecite sa svake strane da se zarumeni i dobije laganu koricu. Uklonite s vatre, pomiješajte s preljevom od meda, limuna i mrvicom vanilije, promiješajte i sočan i zdrav desert je gotov. Ne pali li vam se roštilj, napravite voćnu salatu s istim preljevom.
Ljetne salate
Integralne žitarice poput cjelovite riže, bulgura, cjelovite tjestenine i pseudožitarica poput kvinoje i amaranta čine osnovu hladnih slanih salata, a u njih također možete ubaciti i pečeno meso koje ste narezali na manje komade, sir ili tunu. Dodajte šareno povrće, malo maslinovog ulja i limunovog soka i ljetna salata je tu!
Voda s okusom iz kućne radinosti
Izbjegavajte sokove i napitke bogate šećerom. Napravite svoju verziju aromatizirane vode! U veliki vrč s mnogo hladne vode ubacite komadiće voća po želji, listiće mente, dobro promiješajte i ostavite nekoliko sati da voda upije okus.