Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Zdravo mršavljenje Pravilna prehrana

Zdravo mršavljenje

Pravilna prehrana

Pravilna prehrana tijelu osigurava optimalan unos hranjivih tvari koje su potrebne za rast, razvoj i održavanje normalne funkcije tkiva i organa.

Svi članci
Datum objave: 26.11.2019.

Što podrazumijeva pojam ''pravilna prehrana''?

Ona je jedan od važnih čimbenika za održavanje i poboljšanje zdravlja. Pravilnu prehranu odlikuju umjerenost, raznolikost i uravnoteženost. Još 1992. godine američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Piramidu pravilne prehrane kojoj je bio cilj potaknuti stanovništvo na pravilnu prehranu.

Ona predstavlja jednostavan grafički prikaz glavnih skupina namirnica i njihovih preporučenih količina serviranja. Koncipirana je tako da su namirnice podijeljene u šest glavnih skupina raspoređenih na četiri kata piramide. Katovi piramide i njihova površina ukazuju na potreban udio pojedinih namirnica.

Od tada je, zbog potrebe za revizijom, piramida pravilne prehrane doživjela brojne prerade i preinake. U novijim piramidama pravilne prehrane nalaze se i preporuke za redovitu tjelesnu aktivnost.

Koje namirnice uključuje pravilna prehrana?

 • Cjelovite žitarice
  Cjelovite žitarice poput ječma, zobi, prosa i smeđe riže su najbolji izvori ugljikohidrata. One osim škroba sadrže i važne mikronutrijente i prehrambena vlakna koja su neophodna za normalan rad crijeva. Tijelo ih sporije probavlja pa djeluju povoljno na razinu šećera u krvi.
 • Voće i povrće
  Voće i povrće čine nezamjenjivu komponentu naše prehrane zbog bogatstva vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Preporučuje se konzumacija svježeg, sezonskog i raznolikog voća i povrća.
 • Orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke
  Ova biljna hrana je bogat izvor bjelančevina, vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Orašasti plodovi (orasi, bademi, pistacije, lješnjaci,...) osim bjelančevina sadrže i nezasićene masne kiseline, a jedno serviranje iznosi oko 30 g.
 • Riba, krto meso i jaja
  Ove namirnice su važan izvor bjelančevina. Ribu treba konzumirati najmanje dvaput tjedno zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Pri odabiru mesa, prednost treba dati peradi i nemasnom crvenom mesu. Jaja su izrazito zdrava i nutritivno vrijedna namirnica koja je dugo bila nepravedno osporavana zbog visokog sadržaja kolesterola.
 • Mlijeko i mliječni proizvodi
  Konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda je svedena na jednu do dvije porcije dnevno. To su namirnice bogate bjelančevinama, kalcijem i vitaminom D. Prednost treba dati fermentiranim mliječnim proizvodima koji sadrže i probiotike.
 • Masti i ulja
  Masti su neophodne za normalno funkcioniranje organizma. Preporučuje se prednost dati maslinovom, repičinom, suncokretovom, lanenom i bučinom ulju, orašastim plodovima, sjemenkama, avokadu i ribi poput lososa, tune i skuše.

Ne zaboravite na umjerenost u konzumaciji namirnica koje su bogate dodanim šećerom, solju i zasićenim mastima i ograničite ili izbjegavajte konzumaciju alkohola.

Tanjur s pravilnim omjerom prehrambenim proizvodima.

Tanjur pravilne prehrane

Noviji dizajn prehrambenih preporuka napravljen je u obliku tanjura pravilne prehrane, a predstavlja jednostavan grafički prikaz preporuka jer je naglasak stavljen na pravilan odabir namirnica i veličinu serviranja.

Smjernice koje donosi tanjur zdrave prehrane:

 1. Polovinu tanjura mora ispuniti voće i povrće
 2. Preporučuje se unos što više raznolikog voća i povrća s time da je veći naglasak stavljen na povrće jer voće sadrži više jednostavnih šećera.
 3. Četvrtinu tanjura čine žitarice
  Prednost treba dati žitaricama cjelovitog zrna, a ograničiti unos rafiniranih žitarica.
 4. Četvrtinu tanjura čine zdravi proteini
  Prednost treba dati ribi, peradi, nemasnom crvenom mesu, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima, a ograničiti unos masnog mesa i mesnih prerađevina.
 5. Ne zaboraviti na unos zdravih masnoća
 6.  Žeđ gasiti vodom
  Od tekućina se preporučuje voda, čaj ili kava bez ili s malo šećera. Slatke napitke treba izbjegavati.
 7. Tjelesna aktivnost
  Tjelesna aktivnost je važna u kontroli i održavanju tjelesne mase.

Piramida i tanjur zdrave prehrane međusobno se nadopunjuju. Piramidu možete koristiti kao popis za kupovinu namirnica, a tanjur kao vodič za planiranje dobro balansiranih obroka. U tanjur zdrave prehrane se polaže puno optimizma jer prikazuje prehrambene smjernice na vrlo jednostavan i svima razumljiv način.

Gabrijela Kovačec, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.