Početna Pablog Zdravo mršavljenje Trčanjem do vitalnosti

Zdravo mršavljenje

Trčanjem do vitalnosti

Za trčanje su potrebne samo dobre tenisice i dobra volja. Donosimo savjete za početnike kako krenuti pravilno trčati. 

Svi članci
Datum objave: 19.05.2020.

Zašto odabrati trčanje?

Trčanje je izvrstan izbor sportske aktivnosti jer se može provoditi bilo kada i bilo gdje, a uz to je i besplatno. Sve što vam treba za trčanje su dobre tenisice i volja. Iako se mnogi za trčanje odlučuju kako bi izgubili višak kilograma, ono ima i brojne druge pozitivne učinke na zdravlje.

Trčanje poboljšava:

  • Kondiciju, gustoću kostiju, izdržljivost, tonus mišića, probavu, koncentraciju i kvalitetu sna.
  • Oslobađa od stresa, podiže raspoloženje i samopouzdanje. 
  • Poboljšava rad pluća, imunološke funkcije i unapređuje rad srca.

Trčanje je prikladno za sve dobne skupine. Ipak, ako do sada niste trčali, preporučuje se prije posavjetovati sa svojim liječnikom. Ova sportska aktivnost ne preporučuje se jako pretilim osobama jer se prilikom trčanja vrši preveliki pritisak na zglobove i kralježnicu. U tom su slučaju bolji izbor brzo hodanje, vožnja bicikla i plivanje.

Savjeti za početnike

1. Nabavite dobru obuću

Kvalitetne i dobre tenisice su jako važne jer omogućuju udobno trčanje i smanjuju mogućnost manjih ozljeda (trauma). One dobro amortiziraju udarce o tlo pa vam površina po kojoj ćete trčati neće igrati veliku ulogu.

2. Pravilno se odjenite

Odjeća mora biti udobna i prilagođena godišnjem dobu. Odjeća od modernih sintetičkih vlakana je bolji izbor od pamučne jer propušta vlagu i odvodi je dalje od tijela. Najvažnije je ne odjenuti se pretoplo jer ćete se više znojiti i brže iscrpiti organizam. Kad izađete iz kuće trebali bi osjećati laganu hladnoću.

3. Odaberite mjesto gdje ćete trčati

Najbolje je da trčite u blizini kuće kako bi se lakše motivirali. Travnati i zemljani tereni prikladniji su od asfalta jer oni nose puno manju opasnost od istegnuća i iščašenja. Osim toga, takva mjesta imaju i puno kvalitetniji zrak. Ako nabavite dobre tenisice, stručnjaci tvrde da ni trčanje po asfaltu nije štetno za zdravlje.

4. Nemojte trčati ni siti ni gladni

Jedan do dva sata prije trčanja pojedite lagani obrok bogat ugljikohidratima koji su najbolji i najbrži izvor energije. Izaberite obrok kao što su lagana tjestenina ili rižoto, voće poput grožđa ili banane, a svakako izbjegavajte teže probavljive obroke bogate mastima.

5. Napravite plan trčanja

Napravite plan trčanja kojim ćete postupno povećavati vrijeme i intenzitet trčanja. Ovisno o vašoj fizičkoj spremi započnite šetnjom ili brzim hodanjem u trajanju od pola sata. Nakon nekog vremena započnite s kraćim dionicama trčanja tijekom brzog hodanja. Kada dosegnete razinu forme kojom možete trčati pola sata bez hodanja, možete postupno povećavati vrijeme trčanja za otprilike desetak posto tjedno.

6. Prije trčanja se zagrijte

Zagrijavanje prije trčanja je obvezno jer tako mišići postaju topliji i elastičniji, a tijelo postaje spremnije na fizički napor. Napravite nekoliko vježbi razgibavanja i tako ćete izbjeći bolne ozljede i grčeve za vrijeme trčanja.

7. Pijte dovoljno tekućine

Za vrijeme trčanja se gubi puno tekućine zbog znojenja i isparavanja. Kako ne bi dehidrirali, pijte dovoljno tekućine prije, tokom i nakon treninga. Kad osjetite žeđ, to je znak da je dehidracija već počela.

8. Istegnite se nakon trčanja

Trening trčanja uvijek morate završiti vježbama istezanja. Osim što sprečava nastanak ozljeda i upale mišića, istezanje povećava i fleksibilnost mišića i pokretljivost zglobova.

9. Nemojte pretjerivati

Početnici su skloni pretjerivanju i zbog toga dolazi do raznih ozljeda. Trčite tri dana u tjednu ili svaki drugi dan kako biste tijelu omogućili da se oporavi. Također, nemojte trčati prebrzo jer ćete se brzo umoriti i trening neće imati pretjeranog efekta. Dok ne pronađete vaš idealni tempo, najbolje je trčati u tempu u kojem nesmetano možete pričati.

10. Ostanite motivirani

Motivacija predstavlja veliki problem za početnike pa si zato odredite cilj, a kada ga ostvarite, odredite drugi. Povremeno promijenite stazu i krajolik kako vam trčanje ne bi dosadilo.

Trčanje kao dio plana mršavljenja

Kako bi vam trčanje pomoglo pri mršavljenju nužno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila.

1. Jedite zdravo

Postići ćete dobre rezultate, samo ako tijelu pomognete zdravom prehranom i pametnim izborom namirnica. Preporučuje se jesti više manjih obroka dnevno bogatih voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

2. Držite se plana trčanja

Plan trčanja će vam pomoći da ostanete motivirani i izbjegnete neželjene ozljede zbog pretjerivanja.

3. Trčite redovito

Trčite barem tri puta tjedno ili svaki drugi dan.

4. Unesite manje nego što potrošite

Smršavit ćete tek kada količina kalorija koju unesete bude manja od količine kalorija koju potrošite tijekom dana. Niskokalorične dijete se ne preporučuju jer tada nećete imati energije ni za što, a kamoli za trčanje.

5. Pojačajte intenzitet

S vremenom će vaše tijelo postati učinkovitije u trčanju što znači da će potrošiti manje kalorija tijekom istog treninga. Potrošnju kalorija možete povećati tako da trčite brže ili dulje, trčite uzbrdo ili radite intervalne treninge (trčanje jakog intenziteta u kratkim intervalima).

6. Budite strpljivi

Kada počnete trčati nemojte se samo fokusirati na mršavljenje i broj kalorija. Imajte na umu da trčanjem ulažete u svoje zdravlje. Važite se na početku programa i onda svaka dva tjedna, a ne prije i poslije trčanja jer težina koju ste izgubili je uglavnom voda koja je izašla znojenjem. Najzdravije je da mršavite polako.

Preporučeni dodaci prehrani za redovne trkače

Tijekom bavljenja tjelesnom aktivnošću povećavaju se potrebe za pojedinim vitaminima i mineralima. Poželjno je uzimanje vitaminsko-mineralnog dodatka prehrani koje će osigurati sve potrebne nutrijente u adekvatnim količinama, ali i zaštititi vaš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala i toksina koji se oslobađaju tijekom trčanja i mršavljenja. Vrlo je bitno uključiti suplementaciju magnezijem budući da se prilikom sportskih aktivnosti razina magnezija u našem organizmu smanjuje, što posljedično rezultira smanjenom izdržljivosti i čestim grčevima u mišićima. Znajući da oralni oblici magnezija često imaju laksativni učinak na crijeva, važno je znati da, osim oralnih oblika, postoji i magnezij u obliku pripravaka za lokalnu primjenu koji se direktno nanose na kožu što rezultira trenutnom apsorpcijom bez laksativnog učinka. Postoje i dodaci prehrani koji će vam pomoći pri otapanju masnih naslaga. To su L-karnitin, konjugirana linolna kiselina (CLA) i ekstrakt zelenog čaja.

Trčanje jača um i tijelo, stoga samo naprijed, trčite!

Gabrijela Kovačec, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.