Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Bebe i ljetne vrućine

Klima nije dostupna, propuh nije zdrav, more je ili prehladno ili predaleko, a vrućine su nesnosne! Kako pomoći najmanjima da ih prežive? S mnogo strpljenja i nekoliko trikova.

Odgovarajuća odjeća

Gugutanje i srcedrapateljni plač najčešći su načini na koji bebe komuniciraju s nama. I dok za ljetnih vrućina jedva pronalazimo strpljenja i volje da budemo uljudni prema ikome, na popis razloga za dječji plač i uznemirenost često zaboravimo staviti – vrućinu. Da, kad je zaista vrlo vruće, i djeca se znoje pa pazite da ne zabundate dijete, osobito ako je temperatura tolika da biste vi najradije hodali goli. Vi možda ne možete, ali djeca mogu! Imate li se vremena potpuno posvetiti klincima, za nekoliko dana znat ćete raspoznati nervozu zbog vrućine od one koja signalizira punu pelenu. Ako nije baš toliko vruće, najbolji recept su pamučna i prozračna odjeća.

 

Tekućina je ključna

Na dojenje gledamo kao na hranu, pa lako zaboravimo da je to za bebe i način hidracije. Svaki podoj počinje manje masnim mlijekom, koje bebi služi kao tekućina. Grami se dobivaju od masnoga mlijeka na kraju podoja, no ljeti je ključno nuditi bebama da sisaju što češće. Ljudski je organizam, potvrđuju mnoga istraživanja o laktaciji, savršen stroj – kad je vrlo vruće, mame koje se u panici okrenu žličicama vode riskiraju mastitis jer im tijelo s povećanom temperaturom donosi više manje masnog mlijeka. Svjetska zdravstvena organizacija za prvih šest mjeseci djetetova života preporučuje isklju- čivo dojenje – bez imalo dodavanja vode. Majke dojilje pak nikako ne smiju zaboraviti da moraju piti vodu! Bebama starijim do šest mjeseci ponudite vodu, ali sokove zaobiđite!

 

Maknite se s vrućine

Ako živite u potkrovlju i nemate klimu, izađite van u hladovinu ili prošećite do klimatizirane knjižnice. Ako razlika u temperaturi nije prevelika, što možete unaprijed provjeriti, bebi ništa neće biti u klimatiziranome prostoru. I ne bojte se vode – ako ne možete ama baš nikamo otići – kupaonica je samo korak daleko. Bebe nikad ne ostavljate u parkiranome automobilu! Samo nekoliko minuta dovoljno je da dovede i do najgorih posljedica, čemu svjedoči velik broj nesretnih smrtnih slučajeva beba ostavljenih u autosjedalicama za velikih vrućina.

 

Putujte pametno

Ljetne navlake za autosjedalice možda na prvi pogled zvuče kao još jedan od suvremenih načina izvlačenja novca od roditelja, no vrlo je bitno tijekom ljetnih vrućina imati pamučnu navlaku za autosjedalicu. Malo je koje dijete ludo za vožnjom u autosjedalici, a u automobilu bez klime samo će se dodatno unervoziti bude li se još i preznojavalo u njoj. Nikako nemojte dijete vaditi iz autosjedalice u vožnji – u trenutku nagloga zaustavljanja automobila zbog sudara nevezano dijete teško pet kilograma, ovisno o brzini kojom se automobil kretao, dobiva težinu od 150 do 300 kilograma i nema tih ruku koje ga mogu zadržati. Stoga, kad je vrlo vruće, putujte rano ujutro ili navečer kad je svježije i češće se zaustavljajte na odmorištima.