Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Celulit

Što je celulit?

Celulit je stanje u kojem koža na nekim područjima tijela ima izgled koji sliči narančinoj kori. Ta pojava nastaje zbog povećanja volumena masnih stanica tzv. adipocita. One prodiru kroz potporno vezivno tkivo prema površini kože i oblikuju specifične nabore i kvržice tipične za celulit. Dolazi do poremećaja u cirkulaciji i zastoja limfe što uzrokuje oštećenje vezivnog tkiva i nakupljanja toksina u masnim jastučićima. Dakle, celulit čine nakupine masnog tkiva, vode i otpadnih tvari. Najčešće se javlja u području bokova, bedara i stražnjice. Ukoliko se ne poduzmu pravovremene metode eliminacije stanje se s godinama pogoršava.

 

Uzroci nastanka celulita

Gotovo sve odrasle žene i vrlo malo muškaraca imaju više ili manje izražen celulit. Osnovni razlozi su razlike u hormonalnom sustavu i strukturi vezivnog i potkožnog masnog tkiva. Potporna vlakna vezivnog tkiva su kod muškaraca međusobno čvrsto prepletena i manje rastezljiva pa ne dozvoljavanju prodiranje adipocita. Uzroci nastanka celulita još uvijek nisu do kraja razjašnjeni, ali su poznati čimbenici koji doprinose njegovom razvoju.

Nije uzrokovan niti povezan s pretilošću, a najvažniji čimbenici koji utječu na nastanak celulita su:

 • genetika
 • ženski spolni hormoni (estrogen)
 • stres
 • nepravilna prehrana i dehidracija
 • neadekvatna tjelesna aktivnost
 • dugotrajno sjedenje i stajanje
 • starenje kože
 • pušenje

Uklanjanje celulita je dugotrajan proces koji zahtjeva ustrajnost i strpljenje. Potpuno uklanjanje je gotovo nemoguće, ali je zato moguće značajno smanjiti njegovo vanjsko izražavanje te usporiti njegovo napredovanje.

 

Uklanjanje celulita

U borbi protiv celulita najviše ćete postići kombiniranjem različitih terapijskih pristupa: promjenama životnih navika, anticelulitnim kremama te fizičkim i mehaničkim metodama.

 

 1. Promjene životnih navika

U borbi protiv celulita najvažnija je pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost. U velikoj mjeri pomažu unošenje dovoljne količine tekućine, izbjegavanje stresnih situacija, prestanak pušenja te redovita njega tijela. Bitno je redovito jesti uravnotežene obroke u kojima su zastupljene sve hranjive tvari. Konzumacija tekućine (vode ili čaja bez šećera) pospješuje eliminaciju toksina iz organizma koji se onda neće pohraniti u masnim stanicama i celulitu. Upotreba soli se treba smanjiti jer ona potiče zadržavanje tekućine. Tjelesna aktivnost pokreće usporenu cirkulaciju i sagorijevanje masti što dodatno pomaže u borbi protiv celulita. Preporučljivo je trčanje, vožnja biciklom, plivanje i vožnja koturaljki.

 

 1. Anticelulitne kreme

Aktivni sastojci u kremama ili gelovima utječu na masno i vezivno tkivo te mikrocirkulaciju. Metilksantini (teobromin, teofilin, aminofilin, kofein), guarana, kola, zelena kava, cekropija, forskolin i L-karnitin smanjuju nakupljanje i potiču razgradnju masti u masnim stanicama potkožnog tkiva. Oni često dolaze u kombinaciji s tvarima koji potiču krvnu i limfatičku cirkulaciju kao što su npr. bršljan, gingko, divlji kesten, đumbir, zeleni čaj, klinčić, eterično ulje cimeta, itd. Takvi sastojci dovode do smanjenja celulitnih edema zbog izlučivanja viška tekućine i toksina. Poželjno je da se u kremama nalaze i tvari koje potiču regeneraciju vezivnog tkiva kao što su npr. gotu kola, vitamin C, retinol i prolin. Morske alge su se također pokazale izvrsne u borbi protiv celulita. Često se koriste u kombinaciji s glinom. One potiču razgradnju masnih naslaga, pospješuju cirkulaciju i izlučivanje štetnih tvari, ali i sprečavaju starenje kože zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i aminokiselina.

kozmetika

Anticelulitne kreme se nanose kružnim, masirajućim pokretima. Prije nanošenja se preporuča upotreba pilinga koji će odstraniti mrtve stanice i nečistoće s površine tijela. Time se poboljšava prodiranje anticelulitnih aktivnih sastojaka i njihovo djelovanje.

 

 1. Fizičke i mehaničke metode

U kozmetičkom studiju dostupne su razne manualne, aparativne i preparativne metode. Neke od njih su ručna i elektromehanička masaža, limfna drenaža, elektrostimulacija mišića, terapija infracrvenim svjetlom i radiofrekvenicijama, kavitacija, lasersko liječenje ili mezoterapija. Masaža se može provoditi i kod kuće uz pomoć aparata za masažu.

41Ad1BRahxL._SY300_

Gabrijela Kovačec, mag.pharm.