Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Kako u malo kalorija dobiti puno zdravlja?

Cijelu zimu pazili smo što jedemo, bavili se sportom, išli na tretmane uljepšavanja pa je zadnje što nam pada na pamet udebljati se uoči godišnjeg.

Ljeti svi želimo biti u svojem najboljem, vitkijem izdanju. No, ne morate ići na stravične dijete prije odlaska na ljetovanje ili se izgladnjivati da biste smršavjeli. Ključ je u unošenju manje kalorija od onoga koliko nam treba, kao i biranju namirnica i jela koji će naša čula razveseliti, a tijelo nahraniti i osvježiti za ljetnih žega.

Sezonsko voće i povrće protiv viška kilograma

Najbolji način za trenutačno rezanje kalorija je apsolutno prepuštanje ljetnom povrću i voću. Osim što je niskokalorično, domaće uzgojeno znači bogatstvo okusa, vitamina, minerala, antioksidansa i probavnih vlakana. Ljeto znači bogatstvo na obližnjoj tržnici ili u vrtu, kao i bogatstvo u ustima. Šumsko voće, dinje, lubenice, zeleno povrće, tikvice, rajčice, krastavci, mahune, breskve, nektarine, patlidžani i drugo voće i povrće, osim što je ukusno, onako šareno i oku je ugodno. Čak se ne morate ni zamarati porcioniranjem, dokle god namirnice jedete svježe i bez dodanog šećera ili masnoća. Mnogo je teže udebljati se od povrća i voća.

Lubenica spašava

Lubenica je među najomiljenijim ljetnim voćem, a više od pola njezina sastava je voda, što je divan i sladak način za unos dovoljno tekućine tijekom ljeta. Uz to, prepuna je vitamina i vlakana, a čak i njezine koštice mogu se jesti, sasušene i samljevene kao dio doručka ili smoothieja.

Šarenilo s roštilja

Roštilj je sve u ovo doba godine, a grillano povrće ne samo da je ukusan, nego i zdrav i šaren dodatak svakom obroku s užarenog ugljena. Luk, paprike, tikvice, patlidžani, mrkve, šparoge… narežite na tanje i ravnomjerne komade te nakon roštiljanja začinite maslinovim uljem, češnjakom, peršinom te s malo feta sira i ubacite na zagrijane tortilje, zamotajte i u slast! Samo izbjegavajte i izrežite sve što je izgorjelo i poprimilo crnu boju, bilo to povrće, voće ili meso.

Voćni desert

Slično možete napraviti i s voćem. Narežite ananas, breskve, nektarine i dinju na veće komade, bacite na vrući roštilj i prepecite sa svake strane da se zarumeni i dobije laganu koricu. Uklonite s vatre i pomiješajte s preljevom od meda, limuna i mrvicom vanilije, promiješajte i sočan i zdrav desert je gotov. Ne pali li vam se roštilj, napravite voćnu salatu s istim preljevom, izbjegavajući šećer – med je zdravija alternativa, ali ni s njim nemojte pretjerivati.

Kvinoja, amarant ili bulgur

Integralne žitarice poput cjelovite riže ili bulgura te sjeme kao što su kvinoja ili amarant čine osnovu hladnih slanih salata ili rižota, a u njih također možete ubaciti preprženo ili povrće s roštilja, kao i meso koje ste prepečeno narezali ili natrgali na manje komade.

Voda s okusom iz kućne radinosti

Izbjegavajte sve tvorničke napitke krcate šećerom i napravite svoje. U veliki vrč s mnogo hladne vode ubacite komadiće voća po želji, koji list mente, dobro promiješajte i ostavite nekoliko sati da voda upije okus.