Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Njega kože muškarca

Osnove pravilne njege muške kože

Njega muške kože oduvijek je bila zapostavljena tema, što potkrepljuje puno manji broj proizvoda za njegu muške kože u usporedbi sa ženskom kozmetikom. Pranje običnim sapunom, brijanje i alkoholni losioni poslije brijanja većina muškaraca smatra dovoljnom brigom o koži, no većina tih proizvoda su agresivni za kožu i dodatno ju oštećuju.

Učestalom uporabom sapuna koža se isušuje, što može uzrokovati perutanje, oštećenja i infekcije kože. Alkoholni losioni koji se koriste poslije brijanja također isušuju kožu jer je alkohol agresivan za površinske stanice kože.

Muška koža puno je deblja i pokrivena dlakama, što ju čini manje osjetljivom od ženske kože. Muška koža lica osjetljivija je od ostalih dijelova tijela jer je stalno izložena vanjskim utjecajima i svakodnevnom brijanju, stoga je nužno posvetiti posebnu brigu o izboru proizvoda. Pravilna njega muške kože sastoji se od tri koraka: čišćenje i piling, ovlaživanje i zaštita i njega poslije brijanja.

 

Čišćenje i piling

Redovito čišćenje kože osnova je pravilne njege i higijene. Pravilno je čistiti kožu lica dva puta dnevno, ujutro i navečer. Naročito je važno čišćenje kože lica prije spavanja radi uklanjanja nečistoća i npr. sredstava za zaštitu od sunca jer mogu začepiti pore i izazvati upalne procese na koži. Prilikom odabira proizvoda za čišćenje potrebno je obratiti pažnju na tip kože jer postoje različiti proizvodi namijenjeni suhoj, normalnoj, masnoj ili osjetljivoj koži te specifičnim stanjima poput akni i dermatitisa. Preporuča se izbjegavati „obične“ sapune jer agresivno djeluju na kožu te mogu izazvati isušivanje i perutanje kože. Na tržištu postoji velik izbor blagih sredstava za pranje i sapuna koji ne sadrže deterdžente koji nadražuju kožu. Proizvodi za čišćenje kože zahvaćene aknama sadrže dodatno antimikrobna sredstva i sredstva koja smanjuju proširene pore i uklanjaju mrtve stanice kože. Kod pranja lica, preporuča se koristiti mlaku, a ne toplu ili vruću vodu te bi se lice trebalo osušiti tapkanjem ručnika, umjesto trljanjem.

Piling je odstranjivanje mrtvih stanica kože nakon kojeg koža dobiva sjaj i mekoću te bolje upija sastojke koje hrane i vlaže kožu. Kod muškaraca je piling naročito bitan jer smanjuje urastanje dlaka i iritacije kože zbog brijanja. Piling omekšava i izravnava kožu, što smanjuje iritacije i pečenje nakon brijanja te olakšava brijanje. Preporučuje se koristiti piling jednom ili dva puta tjedno nakon tuširanja, kada je koža lica zagrijana.

 

Ovlaživanje i zaštita kože

Nakon čišćenja, preporučuje se primijeniti kremu za ovlaživanje radi održavanja elastičnosti kože, osjećaja ugode na koži i smanjenje perutanja kože. Izbor kreme ovisi o tipu kože. Kod suhe i osjetljive kože, potrebno je odabrati kremu koja sadrži hranjivije sastojke poput bademovog, maslinovog, arganovog i drugih ulja ili maslaca (npr. karite maslac). Kod masnije kože potrebno je odabrati kremu laganije teksture koja ne ostavlja masni sloj na koži. Isto tako, ne smije se zanemariti područje oko očiju. Znakovi starenja, neispavanosti i dehidrirane kože prvo se primijete upravo na području oko očiju, stoga je bitno posvetiti brigu i odabrati proizvod za to osjetljivo područje. Osim toga, njega usana, pogotovo zimi, bitna je postizanje svježeg i njegovanog izgleda.

 

Zaštita i njega poslije brijanja

Neposredno prije brijanja, potrebno je oprati lice u mlakoj vodi (s adekvatnim sredstvom za čišćenje) kako bi koža omekšala te uklonili mikroorganizmi koji mogu uzrokovati infekciju uslijed nastanka ranica tijekom brijanja. Pjena za brijanje nanosi se na mokru kožu i ostavlja dvije do tri minute kako bi dodatno omekšala kožu prije brijanja. Poslije brijanja, potrebno je isprati kožu hladnom vodom kako bi se smanjilo krvarenje iz ranica nastalih tijekom brijanja te osušiti kožu tapkanjem ručnikom, a ne trljanjem. Poslije brijanja, neki muškarci nanose losione koji sadrže alkohol kako bi dezinficirali kožu, no alkohol dodatno isušuje i oštećuje kožu. Umjesto alkoholnih losiona postoje antibakterijski balzami i losioni koji dezinficiraju kožu te ju istovremeno hrane i vraćaju vlažnost. Poslije brijanja preporučuje se nanijeti krema ili balzam kako bi se nahranila koža i zaustavilo peckanje i zatezanje kože.

 

Iva Kuliš, mag.pharm.