Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Pobjedite gljivične vaginalne infekcije

Gljivične vaginalne infekcije poznate i pod nazivom kandidijaza, najčešće nastaju zbog gljivica Candida albicans koje se prirodno nalaze u tijelu žene. Prisutnost gljivica je mala i to su uglavnom dobre bakterije koje ne uzrokuju nikakve tegobe.

Rodnica ima prirodno uravnoteženu floru za koju su zaslužne dobre bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu i uspijevaju održati pH rodnice na oko 4,5. U trenutku kada dođe do narušavanja vaginalne flore uzrokovane gljivicama, broj dobrih bakterija rapidno pada i štetni mikrobi nastanjuju rodnicu.

 

Simptomi variraju od osobe do osobe. Najčešće uključuju svrbež i iritaciju vagine ili vulve, crvenilo i blago oticanje stidnice te sirast iscjedak bijele boje. U slučaju nekih od tih simptoma, najbolje je obratiti se ginekologu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo postojanje oboljenja te pravodobno počela odgovarajuća terapija. U održavanju intimne higijene i obnavljanju ravnoteže vaginalne mikroflore pomažu sapuni i gelovi za intimnu njegu te kapsule. Proizvodi su dio Lactogyn linije te su dostupni u ljekarnama, bez liječničkog recepta.

lactogyn

 

Nije neobično da se štetne gljivice ponovno vrate, osobito kod žena u reproduktivnoj fazi. Uzrok tome mogu biti antibiotske terapije jer povećavaju kiselost rodnice, trudnoća i nekontrolirani dijabetes. Ako se ponavljaju četiri ili više puta godišnje, riječ je o periodičnim infekcijama koje se moraju dulje liječiti.

 

U slučaju čestih upala rodnice, nije preporučljivo koristiti namirnice koje sadrže rafinirane ugljikohidrate zastupljene u slatkišima. Ako se neki od navedenih simptoma javljaju u vrijeme menstruacije, poželjno je izbjegavati korištenje tampona kako ne biste dodatno nadražili sluznicu. Također, tijekom infekcije preporučuje se apstinencija od spolnog odnosa kako i partner ne bi razvio simptome poput peckanja, svrbeža i osipa spolovila.