Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Poteškoće s mokrenjem

Prepoznajte prve simptome

Kod muškaraca starijih od 45 godina znaju se javljati promjene u načinu i učestalosti mokrenja. Simptomi poput slabog ili dvostrukog mlaza mokraće, prskanja i isprekidanog mokrenja, isto kao i odgođeni početak mokrenja, produljeno trajanje ili osjećaj nepotpunog mokrenja mogu upućivati na promjene u prostati ili druge bolesti donjih mokraćnih puteva. Ponekad su simptomi vrlo neugodni i utječu na svakodnevne aktivnosti, društveni život i kvalitetu života općenito, stoga mnogi muškarci samoinicijativno potraže medicinsku pomoć. Simptomi poput učestalog mokrenja, noćnog mokrenja, naprezanje ili nesvjesno i nevoljno istjecanje mokrenja vrlo su neugodni i najčešće potiču muškarce na odlazak liječniku.

 

Prostata

Prostata je žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura i okružuje mokraćnu cijev. Prostatu imaju samo muškarci te je njena uloga stvaranje tekućine koja prenosi sjeme. Zdrava prostata približno je velika kao orah, no starenjem se povećava. Povećana prostata može izazvati neugodne simptome prilikom mokrenja te se takvo stanje naziva dobroćudno povećanje prostate. No, kod pojave poteškoća s mokrenjem, potrebno je javiti se liječniku kako bi se isključile ozbiljne bolesti poput raka prostate.

Dobroćudno povećanje prostate nije rak niti ne prelazi u rak prostate. Međutim, sa starenjem mogu nastati rak prostate i dobroćudno povećanje istovremeno, stoga je bitno redovito se kontrolirati. Slika zdrave i povećane prostate prikazana je u nastavku:

 

 

Dobroćudno povećanje prostate

Dobroćudno povećanje prostate javlja se već nakon 45. godine života. Starenjem postaje sve učestalije te više od 60% 60-godišnjaka boluje od ove bolesti. Kad muškarac primijeti neke od simptoma poteškoća s mokrenjem, najčešće se javlja liječniku. Kod neliječenih bolesnika može doći do komplikacija kao što su zaostajanje mokraće u mokraćnom mjehuru, česte upale mokraćnog mjehura, pojava krvi u mokraći, kamenci i divertikli mokraćnog mjehura i oštećenje bubrega. Ako muškarac osjeća blage simptome koji ne utječu na kvalitetu života, bolest se aktivno prati te se s liječenjem započinje tek kada bude potrebno. Većini muškaraca se na početku bolesti preporučuje aktivno praćenje i promjenu životnih navika. Neki simptomi mogu ostati nepromijenjeni tijekom godina, dok se neki mogu i spontano povući. Aktivno praćenje podrazumijeva redovite liječničke preglede i pretrage krvi i mokraće.

 

Savjeti o načinu života s dobroćudnim povećanjem prostate

Europska urološka organizacija donijela je popis savjeta za način života bolesnika s dobroćudnim povećanjem prostate, a to su:

 • popijte najmanje 1 litru tekućine svaki dan
 • pijte više ako živite u vrućoj klimi ili ste fizički jako aktivni
 • pijte manje prije i tijekom dugih putovanja
 • pijte manje navečer kako biste izbjegli ustajanje noću zbog mokrenja
 • izbjegavajte alkohol i kofein (kava, zeleni čaj) zato što oni povećavaju stvaranje mokraće i nadražuju mokraćni mjehur
 • pokušajte vježbati 2 ili 3 puta tjedno jer manjak kretanja može otežati mokrenje i uzrokovati zadržavanje mokraće
 • hranite se uravnoteženo i raznovrsno
 • donji dio trbuha neka vam uvijek bude suh i na toplom. Ako idete plivati, ponesite rezervnu suhu odjeću i presvucite se čim izađete iz vode jer vlaga i hladnoća mogu povećati potrebu za mokrenjem i uzrokovati mokraćnu infekciju.

Isto tako, pridržavanje nekih pravila može smanjiti poteškoće s mokrenjem:

 • potpuno ispraznite mokraćni mjehur svaki put kad mokrite, pri čemu može pomoći sjedenje tijekom mokrenja
 • ako osjetite da vam mokraćni mjehur nakon mokrenja nije prazan, pokušajte ponovno nakon pet minuta
 • uporabite komadić gaze ili vate da upije mokraću koja je pobjegla protiv vaše volje
 • vježbama disanja si odvratite pozornost od osjećaja hitnosti
 • kad osjetite hitnu potrebu za mokrenjem, pokušajte se što dulje “strpiti” jer ćete tako uvježbati svoj mokraćni mjehur da pohranjuje više mokraće, što kao rezultat ima manju učestalost mokrenja
 • prilagodite prehranu kako biste izbjegli zatvor
 • izbjegavajte iznenadno izlaganje hladnom vremenu i uvijek se trudite održati donji dio trbuha toplim
 • prakticirajte vježbe kojima se jačaju mišići dna zdjelice
 • krećite se, bavite se sportom ili nekom drugom tjelesnom aktivnošću.

 

Bitno je održavati zdravu tjelesnu težinu i paziti na prehranu. Zatvor može pogoršati simptome, stoga se preporučuje mediteranska prehrana s obiljem ribe, povrća, voća, žitarica i sjemenki. Odaberite namirnice za koje je dokazano da imaju povoljno djelovanje na prostatu primjerice rajčice i proizvode od rajčica, soju, sjemenke lana, buče, bučino ulje i povrće iz skupine kupusnjača. Hranom ili dodacima prehrani osigurajte primjerenu količinu selena, zatim vitamina E i omega-3 masnih kiselina (npr. plava riba – srdela, skuša), te cinka (npr. mediteranska prehrana, integralne žitarice, mahunarke).

 

Iva Kuliš, mag.pharm.