Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Suha koža lica

Kako prepoznati suhu kožu?

Suha koža česta je pojava koju karakterizira hrapavost i zategnutost, pa čak i crvenilo, ljuskanje i svrbež. Najčešće pogađa djecu i starije, a više problema imaju žene nego muškarci. U praksi se vrlo često izjednačuju pojmovi suhe i dehidrirane kože. Suhu kožu karakterizira nedostatak lipida dok je dehidrirana koža posljedica nedovoljne količine vlažnosti u koži. Ipak, koža je vrlo često i suha i dehidrirana jer nedostatak lipida dovodi do gubitka vlažnosti. Problem suhe kože je izraženiji zimi, ali velik broj ljudi ima suhu kožu i tijekom cijele godine. Koža na licu jedan je od najvažnijih dijelova našeg tijela i potrebna joj je posebna pozornost. Simptomi suhoće najčešće se pojavljuju na obrazima i donjoj čeljusti te oko očiju.

 

Uzroci nastanka suhe kože

 1. Vremenski uvjeti
  Tijekom zime hladnoća, niska vlažnost i vjetar isušuju kožu, osobito kožu lica koja je najizloženija. Centralno grijanje dodatno isušuje zrak pa pogoršava stanje suhe kože.
 2. Genetski faktori
  Suha koža može biti posljedica genetske predispozicije. Osobe svijetle puti sklonije su isušivanju kože od osoba tamnije puti.
 3. Dob
  Starenjem zaštitna funkcija kože se smanjuje, izmjena tvari u stanicama usporava, opada elastičnost, koža postaje tanja te gubi sposobnost zadržavanja vlage.
 4. Izlaganje suncu
  Dugotrajno izlaganje suncu također izaziva gubitak vlažnosti i isušivanje kože. UV zračenje oštećuje kolagenska i elastična vlakna u koži što dovodi do prijevremenog starenja (fotostarenja).
 5. Kupanje i tuširanje u vrućoj vodi
  Duge kupke i vruća voda uklanjaju lipide koji čine zaštitni sloj kože pa dolazi do isušivanja.
 6. Agresivna sredstva za pranje
  Osim nečistoća, jaki sapuni s kože uklanjaju i prirodnu masnoću koja je štiti.
 7. Hormonski faktori
  Promjene razine hormona tijekom trudnoće i menopauze dovode do isušivanja kože.
 8. Lijekovi
  Neki lijekovi pospješuju dehidraciju i suhoću kože kao npr. diuretici, lijekovi za snižavanje kolesterola, neki antihistaminici, retinoidi i kortikosterodi.
 9. Neke bolesti
  Suhoća kože je česta kod nekih bolesti kao što su dijabetes, bolesti bubrega, hipotiroidizam, psorijaza, atopijski dermatitis itd.
 10. Neadekvatna prehrana
  Manjak hranjivih tvari, vitamina i nezasićenih masnih kiselina u prehrani mogu dovesti do suhe kože.

 

Pomozite svojoj koži

Savjeti za osobe koje imaju suhu kožu lica:

 • Izbjegavajte vanjske uzročnike suhe kože
  Izbjegavajte boravak na otvorenom za vrijeme jako hladnog i vrućeg vremena. Ako je moguće, koristite ovlaživač zraka u zatvorenom prostoru kada je uključeno grijanje. Umjesto dugih i vrućih kupki odlučite se za kratko tuširanje toplom vodom. Umivajte se isključivo hladnom ili mlakom vodom.
 • Koristite blaga sredstva za čišćenje kože
  Blago čišćenje lica posebno je važno jer korištenje neprikladnih preparata na bazi sapuna pogoršavaju stanje suhe kože. Koristite preparate za čišćenje koji su djelotvorni, ali dovoljno blagi da ne uklone prirodne lipide s kože. Poželjno je da su obogaćeni prirodnim ovlaživačima kože kako bi se već u procesu čišćenja počelo o obnavljanjem površinskog hidrolipidnog sloja. To mogu biti kruti ili tekući sindeti, mlijeka za čišćenje ili micelarne otopine. Jednom tjedno se preporuča napraviti nježni piling koji će ukloniti odumrle stanice i ljuskice te omogućiti bolje prodiranje aktivnih sastojaka krema.

 

 • Redovito nanosite emolijentne kreme
  Emolijens ili ovlaživač je lokalni pripravak koji sprječava isušivanje kože i pomaže u održavanju njezine vlažnosti. Emolijensi mogu sadržavati okluzive i humektanse. Okluzivne supstancije na koži stvaraju tanak nepropusni film i tako sprečavaju gubitak vode iz kože. To su vazelin, lanolin, parafin, skvaleni i razna ulja. Humektansi na sebe vežu vodu i na taj način koži osiguravaju vlagu. Najčešći humektansi su glicerol, sorbitol, hijaluronska kiselina, urea, laktati, itd. Napredni emolijensi sadrže i tvari koje potiču obnovu kože. Suha koža lica je vrlo često i osjetljiva pa se preporuča koristiti preparate koji ne sadrže parfeme, boje i parabene koji mogu izazvati iritacije.

 • Zaštitite se od sunca
  Odaberite preparat za zaštitu od sunca namijenjen suhoj koži koji uz prikladan faktor zaštite od sunca (SPF) sadrži i hidratantne tvari.
 • Nahranite kožu iznutra
  Raznolika i uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, ribom i cjelovitim žitaricama ima važnu ulogu za zdravlje i ljepotu kože. Osim toga i dodaci prehrani su korisna pomoć i mogu značajno poboljšati stanje suhe kože. Nemojte zaboraviti da je za održavanje zdravlja kože potrebna i dostatna hidratacija cijelog organizma. Preporuča se unos od jedne i pol do dvije litre vode na dan.

 

Vesna Poljak, mag.pharm.