Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Vodič za bezbrižan odmor

PUT BEZ MUČNINE
Za duža putovanja osigurajte dovoljno tekućine i laganije obroke. Ukoliko se tijekom vožnje javljaju mučnina, povraćanje ili vrtoglavica, vjerojatno patite od „bolesti vožnje“. Da biste spriječili neugodne simptome uzmite Dramina tablete pola sata prije vožnje. Ako je putovanje duže, možete je uzeti više puta na dan. Djeci treba prilagoditi dozu ovisno o njihovoj dobi.

POVIŠENA TEMPERATURA
Najčešće je simptom neke bolesti, a njen uzrok mogu biti i povećani tjelesni napor pri vrućinama te dehidracija zbog manjka unosa tekućine. Iznimno, uzrok može biti i sunčanica ili toplotni udar uslijed pretjeranog izlaganja suncu. Djeci je temperaturu poželjno skidati tuširanjem ili u kombinaciji s lijekovima primjerenim za njihovu dob – čepićima ili sirupima na bazi paracetamola ili ibuprofena, u dozi prikladnoj njihovom uzrastu. Kod odraslih osoba se kao lijek može upotrijebiti i acetilsalicilatna kiselina. Dolvinol je lijek koji se koristi za snižavanje povišene temperature kao i za ublažavanje bolova poput glavobolje, zubobolje, bolova u mišićima i sl., za osobe starije od 16 godina. Sadržaj vrećice potrebno je otopiti u decilitru mlake vode, promiješati i popiti, do 3 puta dnevno.

PROBAVNE SMETNJE
Virusne infekcije crijeva najčešći su uzrok proljeva, a njegov uzrok mogu biti i bakterije, paraziti, uporaba antibiotika te hrana, jer je ljeti ona podložnija kvarenju čime su mogućnosti crijevnih viroza i trovanja veća. Proljev obično prolazi spontano, ali može i prouzročiti ozbiljnu komplikaciju- dehidraciju. Za brži oporavak od proljeva preporuča se preparat probiotika, a izgubljenu tekućinu je važno nadoknaditi rehidracijskom (ORS) otopinom. Normia ORS je praktična za uporabu, probiotik u prahu može se umiješati u vodu ili hranu (već od najranije dobi), a ORS otopinu otopiti po uputama i piti često, u malim gutljajiima. Kod težih slučajeva proljeva ili trovanja uzmite Carbomed – medicinski ugljen. Najjači je prirodni apsorbens i ima veliku sposobnost vezanja toksina i štetnih tvari. Nekoliko tableta smrviti, otopiti u čaši vode te popiti.

DOSADNI INSEKTI
Susreti s insektima su najčešće neugodni jer njihovi ubodi ili ugrizi mogu izazvati lokalno crvenilo, oteklinu, svrbež, a često i bol. Ubodi komaraca su većinom bezopasni, no ubodi osa i stršljena mogu izazvati i ozbiljnije reakcije. Nakon povratka iz prirode odjeću i tijelo treba dobro pregledati jer ukoliko dođe do uboda krpelja potrebno ga je što brže odstraniti pincetom. Prije odlaska u prirodu nezaštićene dijelove tijela treba zaštiti preparatom u obliku kreme, sticka ili spreja. Potrebno ih je nanositi svaka 3 sata. Kolekcija Dr. Bezz repelenata idealan je izbor jer pruža učinkovitu zaštitu, a može se koristiti već od najranije dobi. Prirodnog je porijekla, bez dodataka sintetskih repelenata i alkohola, lako se razmazuje i brzo upija.

ZAŠTITITE SE OD SUNCA
Svi uzrasti trebaju zaštitu od sunca, a svakako ga treba izbjegavati između 10 i 16 sati. Kožu je potrebno zaštititi pola sata prije izlaganja suncu, a odjenuti se treba prikladno: šešir, sunčane naočale i prozračna odjeća. Posebnu pozornost obratiti na zaštitu beba – do 6 mjeseci ih ne bi trebalo izlagati suncu, a starije obavezno zaštititi preparatom visokog SPF faktora i fizikalnim filtrima. Odrasle osobe, s obzirom na tip kože lica, mogu primjeniti više vrsta preparata. Kreme su pogodnije za suhu kožu dok su emulzije i gelovi prikladniji za mješoviti/masni tip kože. Posebne linije mogu pružiti zaštitu koži sklonoj aknama, hiperpigmentaciji, alergijama. Kremu za sunčanje nanositi svaka 2 sata, a po potrebi i češće, u dovoljnoj količini i s adekvatnim faktorom, ne manjim od SPF 15.

NEUGODNE OPEKLINE
Pravilno se zaštitite i izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu. Iako ponekad nije moguće izbjeći opekline i bolno crvenilo te nastanak plikova. Ako je do njih već došlo, potrebno je stavljati hladne obloge i tuširati opekline hladnom vodom. Combusten kremu s dodatkom maslinovog ulja možete primjeniti na koži nakon blažih opeklina, opeklina od sunca i alergijskih reakcija što će koži dati ugodan osjećaj hlađenja. Pantexol linija pogodna je za blaže opekline i iritacije. Sadrži d-pantenol koji brzo djeluje i obnavlja oštećeni površinski sloj kože.

MANJE OZLJEDE
Ogrebotine, porezotine i slične površinske ozljede su česti pratitelj odmora. Uz to što su bolne i neugodne,
mogu biti i opasne. Ozljede mogu biti ulaz bakterijama koje kasnije mogu izazvati infekciju. Zato je manje rane uvijek potrebno dezinficirati antiseptikom i kasnije zaštititi flasterom ili sterilnom gazom. Dermospray djeluje antiseptički i sprječava infekcije rana te pospješuje zacjeljivanje. Ima široki antimikrobni spektar. Dermoplast hipoalergijski flasteri za sanaciju ozljeda i površinskih rana na koži. Snažno prianjaju i štite površinske rane od vode i prljavštine. Ne sadrže lateks i PVC. Jednostavno se uklanjaju i ne ostavljaju ljepljivi trag.