Savjetovalište

Potražite stručne savjete Pablo ljekarnika

Zaštita od komaraca na otvorenom

S pojavom lijepog vremena javljaju se i nesnosni komarci te ostali insekti koji mogu ugodni boravak u prirodi upropastiti konstantnim ubodima i zujanjem pored uha.

Ugriz komarca

Komarci nastanjuju gotovo cijelu Zemlju, a izuzetak su samo polovi, pustinjska područja te područja visoke nadmorske visine. U prosjeku, komarci teže od 2.5 pa sve do 10 miligrama. Iako je poznato kako se ženke hrane krvlju, primarno se komarci hrane biljnim nektarom kako bi osigurali dovoljno energije za let.

Ženke se hrane krvlju isključivo kako bi priskrbile dovoljno bjelančevina potrebnih za razvoj jajašaca. Mogu polagati jajašca čak i do pet puta godišnje, a prilikom samo jednog polaganja mogu položiti od 150 do 400 jajašaca.

Koga komarci osobito vole?

Kako je moguće da komarci grizu samo odabrane ljude? Odgovor leži u boji odjeće, krvnoj grupi, ali i metabolizmu osobe. Znanstveno je dokazano da češće napadaju osobe veće tjelesne mase jer proizvode veće količine CO2. Ako želite izbjeći potencijale ubode, izbjegavajte odjeću tamnijih tonova pošto su crna i tamno plava boja komarcima najprivlačnije.

Nažalost, na krvnu grupu ne možemo utjecati. Osobe s krvnom grupom 0 apsolutni su favoriti komaraca. Dokazano je da komarci grizu osobe te krvne grupe čak dva puta više nego one s krvnom grupom A. Trudnice su zbog povišene temperature tijela i većih količina CO2 česta meta komaraca.

Ako se želite što više obraniti od ugriza, izbjegavate slatkiše i meso. Te su namirnice krivac za “slatku” krv koju komarci vole pa stoga radije posegnite za voćem i povrćem. Posebice se preporučuje konzumacija bijelog luka čiji miris komarci ne podnose.