Početna Savjetovalište

Za prvo savjetovanje potrebno je rezervirati termin koji traje jedan sat i u potpunosti je besplatan.

Zbog nedostatka vremena i ubrzanog načina života najčešće zanemarujemo pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Dugoročno, takav način života dovodi do pojave kroničnih nezaraznih bolesti čija je prevencija posljednjih godina postala središte brojnih javnozdravstvenih akcija. U okviru nutricionističkog savjetovališta podučit ćemo vas pravilnoj i uravnoteženoj prehrani koja će doprinijeti sveukupnom zdravlju, sudjelovati u prevenciji bolesti i omogućiti postizanje željenih rezultata.

Kome je  savjetovalište namijenjeno?

Nutricionističko savjetovalište namijenjeno je svima koji žele promijeniti postojeće prehrambene navike, tjelesnu masu, sportašima, pojedincima s određenim zdravstvenim problemima ili specifičnim zdravstvenim stanjem koje zahtijeva prehrambenu intervenciju (dijabetes, kardiovaskularne bolesti, giht, gastritis, povišene razine kolesterola i/ili triglicerida...).

Što radimo?

Na temelju individualnog razgovora, definirat ćemo vaše želje i potrebe i zajednički odlučiti o daljnjim koracima. Za prvo savjetovanje potrebno je rezervirati termin koji traje jedan sat. Uobičajeno, savjetovanje se sastoji od dva dijela: analize sastava tijela i procjene prehrambenih navika. Svi dobiveni podaci bilježe se u interni obrazac. Savjetovanje započinje analizom sastava tijela koja uključuje mjerenja:

  • tjelesne mase
  • tjelesne visine
  • udjela masnog tkiva
  • udjela mišićnog tkiva
  • opsega struka i bokova

Na temelju dobivenih podataka računamo indeks tjelesne mase (BMI), idealnu tjelesnu masu, omjer opsega struka i bokova, raspodjelu masnog tkiva, tip tjelesne građe i procjenjujemo ukupnu cjelodnevnu potrebu za energijom, bazalni metabolizam i energiju potrebnu za dodatnu tjelesnu aktivnost.

Drugi dio savjetovanja odnosi se na procjenu prehrambenih navika. Zajedno s nutricionistom, ispunit ćete dio obrasca koji uključuje dnevni ritam i broj obroka, način pripreme hrane, najčešće konzumirane namirnice za svaki od glavnih obroka i međuobroke i dijetetičku metodu 24 satnog prisjećanja i/ili dnevnika prehrane.

Kako bi se dobila cjelovita slika, potrebni su i podaci o radnom vremenu, životnim navikama (npr. pušenje, alkohol), mogućim alergijama, intolerancijama, kroničnim bolestima, lijekovima i dodacima prehrani koje uzimate. Na temelju dobivenih podataka donose se zaključci o prehrambenim navikama.

Nakon prvog savjetovanja, besplatno izrađujemo prehrambene preporuke koje po dogovoru preuzimate u centralnoj ljekarni Pablo, a po želji je moguće izraditi i plan prehrane za tjedan dana ili dva tjedna.

Kako se izrađuje plan prehrane?

Na temelju 24-satnog prisjećanja ili dnevnika prehrane dobivaju se podaci o energetskoj i nutritivnoj vrijednosti pojedinog jelovnika, udjelu makronutrijenata (ugljikohidrata, proteina i masti) i mikronutrijenata. Ti podaci su važni za donošenje zaključaka o prehrambenim navikama i sastavljanje prehrambenih preporuka.

Prilikom sastavljanja plana prehrane uzimaju se u obzir podaci prikupljeni na prvom savjetovanju kako bi jelovnik bio u potpunosti individualno prilagođen. Osmišljeni jelovnik osigurava adekvatan energetski unos, sve potrebne makronutrijente i mikronutrijente te uravnoteženost i raznovrsnost namirnica.

Koliko iznosi cijena savjetovanja?

Savjetovanje s nutricionistom i prehrambene preporuke koje se sastavljaju nakon prvog savjetovanja su u potpunosti besplatne. Po želji je moguća izrada individualiziranog plana prehrane čija cijena za tjedan dana iznosi 200 kuna, a za dva tjedna 350 kuna.

Kako rezervirati termin?

Sjedište Centra za cjelovitu ljekarničku skrb nalazi se u centralnoj zagrebačkoj ljekarni Pablo, smještenoj na adresi Pod zidom 10, no po dogovoru je moguća organizacija savjetovanja i u drugim Pablo ljekarnama.

Svoj termin možete rezervirati pozivom na broj Savjetovališta svakim radnim danom od 08:00 - 15:00 na broj 0992442262 ili putem e-mail adrese: [email protected].