Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Sexualni odnosi u trudnoći

Važno je znati da, s medicinskog stajališta, ne postoje dokazi koji ukazuju da seksualne aktivnosti na bilo koji način mogu naštetiti trudnoći, majci ili djetetu.

Seksualni odnosi u trudnoći bez ikakvog razloga su tabu tema, ne samo u društvu, već nažalost često i između samih partnera koji ne znaju ili se boje istraživati seksualnost u trudnoći i prilagoditi se neizbježnim tjelesnim promjenama kroz koje prolazi svaka trudnica. Kao i s većinom stvari u životu, sve je zapravo samo stvar dobre komunikacije…

Promjena hormonskog statusa u trudnoći stvara česte promjene raspoloženja o kojima bi partneri trebali otvoreno razgovarati. Velik broj žena, pogotovo prvorotkinja, osjeća strah i anksioznost zbog zdravlja djeteta. Pitaju se hoće li mu nehotice naškoditi, postoji li rizik od krvarenja, strahuju od pobačaja ili prijevremenog poroda i često ih je teško uvjeriti da će sve proteći u potpunom redu, a u takvim okolnostima gotovo je nemoguće uživati u trenutku i prepustiti se intimnosti s partnerom. Trudnice se suočavaju i s neugodnim tjelesnim simptomima poput mučnine, povraćanja, napetosti u grudima, proširenih vena, hemoroida ili povećanog trbuha koji mijenjaju percepciju o vlastitom tijelu i ideju o privlačnosti partneru. Umor i bolovi u leđima dijelu žena otežavaju seksualni odnos u trudnoći. a uslijed hemoroida ili neugodne inkontinencije, neke žene osjećaju se neprivlačno i gube samopouzdanje. Zbog svega ovoga trudnice često, bez medicinski valjanog razloga, smanjuju svoje seksualne aktivnosti. Mnoge od njih doista se susreću s naglim smanjenjem seksualnog interesa. Čak petina svih trudnica izražava kako na seksualnu aktivnost pristaje samo zbog partnerova nagovoranja: kažu da ne osjećaju želju i potrebu
za spolnim odnosom, već su samo željne dodira i bliskosti.

Važno je znati da, s medicinskog stajališta, ne postoje dokazi koji ukazuju da seksualne aktivnosti na bilo koji način mogu naštetiti trudnoći, majci ili djetetu. Bez obzira što prostaglandini potiču kontrakcije uterusa, njihova količina u spermi muškarca premalena je da bi potaknula prijevremeni porod, čak i u kasnijoj trudnoći. Ipak, ginekolozi će najčešće iz opreza preporučiti izbjegavanje odnosa u slučaju vaginalnog krvarenja, placente previje, dilatacije cerviksa, rupture ovojnica, anamneze prijevremenog poroda pa čak i blizanačke trudnoće, no i tada postoje načini za održavanje intimne bliskosti s partnerom, samo ih treba istraživati, eksperimentirati – i razgovarati.

Iznimno je važno da trudnica o svojim strahovima vezanima za seksualne aktivnosti komunicira sa svojim partnerom, ali i ginekologom koji itekako može biti od pomoći u uklanjanju anksioznosti i razrješavanju dilema koje opravdano muče buduću majku. Postavljajte pitanja, izrazite svoje strahove, otvoreno razgovarajte, uključite i svog partnera u komunikaciju sa stručnjacima koji imaju odgovore na vaša pitanja i stručne savjete kojima nelagodnosti možete smanjiti na minimum. Partneri trudnih žena, naime, često se ne znaju poistovjetiti s njihovim razmišljanjima ili pak imaju svoje vlastite strahove i nedoumice. Dobar stručni savjet može ukloniti brige i smanjiti stres kod oba partnera, na obostrani užitak.

Užitak je ključni faktor u ljudskoj seksualnosti. Zbog promjena kojima je izloženo tijelo, ali i psiha trudne žene, valja uložiti trud i pronaći način kako vratiti užitak u seksualne odnose partnera. Bilo da je riječ o eksperimentiranju, promjeni položaja, upotrebi seksualnih igračaka, igranju uloga, drugačijoj stimulaciji erogenih zona ili možda nadomještanju vaginalnog snošaja oralnim ili analnim seksom – mašta je u ljudskoj seksualnosti uvijek najvažnija komponenta – istraživanje, slobodna komunikacija i promjena rutine pridonijet će odabiru aktivnosti koje će odgovarati partnerima i dodatno ih zbližiti u ovom razdoblju slatkog no stresnog iščekivanja.

Od velike pomoći svakoj trudnici u potrazi za samopouzdanjem i osjećajem privlačnosti svakako će pomoći i JGL-ovi Lactogyn probiotici za intimno zdravlje žene. Osim što zaštitom od štetnih bakterija i gljivica vraćaju narušenu ravnotežu vaginalne mikroflore te uklanjaju peckanje, svrbež u intimnom području i vaginalni iscjedak, Lactogyn gel služi i kao vrhunski lubrikant koji će ženi omogućiti lakše eksperimentiranje sa seksualnošću u trudnoći te tako bitno pridonijeti povratku samopouzdanja i nesputanog uživanja u tako važnom razdoblju života.

Oboružajte se upornošću i strpljenjem. Istražujte, eksperimentirajte, komunicirajte, učinite trenutke iščekivanja još slađim, iskoristite ih za osnaživanje i produbljivanje povezanosti s partnerom kroz zajednički užitak. Uostalom, trudnoća bi uvijek trebala biti razdoblje sreće i radosti, zar ne?

Lactogyn gel, 50 g

Lactogyn gel uklanja suhoću rodnice i intimnog područja.

Kako se primjenjuje Lactogyn gel?

• Istisne se malo gela na čisti prst i nanese na intimno područje
• Za nanošenje gela dublje u rodnicu koristi se priloženi aplikator
• Gel se može koristiti neograničeni broj puta, po potrebi

Nanošenjem Lactogyn gela uklanja se suhoća i neugodnost prilikom spolnog odnosa, olakšava intimni kontakt i postizanje zadovoljstva. Lactogyn gel mogu koristiti i muškarci, može se nanijeti na prezervativ ili koristiti za olakšavanje umetanja tampona, rektalnih toplomjera, katetera, klistira. Lactogyn gel nanosi se vrlo jednostavno, prstom ili pomoću priloženog aplikatora, a primjena se može ponavljati neograničeno, prema potrebi. Nije mastan, ne ostavlja tragove na odjeći i lako se ispire vodom.