Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Što grickati na ljetnim putovanjima?

Često se tijekom putovanja obroci svode na klasične sendviče, grickalice i sokove. Možemo li to izbjeći?

Stiglo nam je ljeto, a s njime i sezona godišnjih odmora. Krećete li na putovanje cestom, željeznicom, morem ili nebom nemojte zaboraviti na pripremu zdravih zalogaja. Naime, vrijeme i promet su nepredvidljivi pa se često događa da se obroci tijekom putovanja svode na klasične sendviče, grickalice i sokove. Možemo li to izbjeći? Da, nikad ne putujte bez zdravih zalogaja! Ako planirate ljetno putovanje, na svoju listu pakiranja dodajte i pripremu zdravijih putnih grickalica, a u nastavku teksta potražite nove ideje za pripremu istih. Osim što će vaš odabir biti nutritivno kvalitetan, utažit ćete glad između odredišta i sigurno biti manje razdražljivi tijekom nepredvidljivih putnih situacija.

VAŽNO: S obzirom na epidemiološku situaciju diljem svijeta još uvijek postoje ograničenja za neka putovanja pa se svakako informirajte na službenoj stranici o koronavirusu prije planiranja putovanja. Priprema obroka u vlastitoj radinosti se tijekom ove epidemiološke situacije itekako preporučuje.

Slanutak na hrskavi način

Sastojci:

  • 400 g prethodno skuhanog slanutka
  •  3 žlice maslinovog ulja
  • kurkuma
  • crvena paprika
  • nekoliko kapi limete (možete naribati i koricu)
  • ¼ žličice soli
  • papar (po želji)

Priprema:

Lim obložiti papirom za pečenje i zagrijati pećnicu na 180 °C. Slanutak ocijediti, oguliti mu opnu i posušiti ga pomoću papirnatih ručnika. Osušeni slanutak staviti u zdjelu, dodati maslinovo ulje, začine, limetu i dobro promiješati. Začinjeni slanutak rasporediti po limu i peći 35 minuta.

Putne staklenke

Sastojci:

  • kikiriki maslac (dvije žlice po staklenci)
  • suhe brusnice (15 g po staklenci)
  • celer (dvije stabljike po staklenci) ili mrkva

Priprema:

Na dno staklenki staviti kikiriki maslac, posipati suhim brusnicama i ubaciti narezane prutiće celera ili mrkve tako da se staklenke mogu zatvoriti i ponijeti na put.

Dodatni savjet: Putne staklenke možete napuniti i kombinacijom različitih orašastih plodova ili kokicama koje ste pripremili u vlastitoj radinosti.

Sendviči sa zelenim nadjevom

Sastojci:

  • 2 integralna peciva
  • 50 g pureće šunke
  • 2 žlice posnog sira
  • 4 žlice konzerviranog graška
  • 4 cherry rajčice
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • matovilac, rikola ili zelena salata (po želji)
  • papar
  • svježi bosiljak

Priprema:

U blender staviti posni sir, grašak, maslinovo ulje i istisnuti češnjak pa miksati do postizanja homogene smjese. Začiniti paprom i nasjeckanim svježim bosiljkom pa promiješati. Namazati namaz na integralna peciva. Cherry rajčice narezati na kolutiće i posložiti na namaz, dodati matovilac (rikolu ili zelenu salatu narezanu na trakice) i pureću šunku. Sendviče zamotati u prozirnu foliju ili staviti u posudicu i tijekom putovanja ih držati u prijenosnom hladnjaku.

Ljubičasti čips

Sastojci:

  • 4 srednje cikle
  • maslinovo ulje
  • ¼ žličice soli
  • papar
  • origano (po želji)

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 130 °C i lim obložiti papirom za pečenje. Ciklu oguliti i narezati na tanke listiće. Listiće cikle staviti u veću zdjelu, poprskati ih maslinovim uljem, posoliti i ostaviti da odstoje 15 minuta. Zatim listiće ocijediti od viška tekućine i posložiti na lim. Peći 15 minuta, zatim ih okrenuti na drugu stranu i peći još 10 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se čips ohladi.

Šarene tortilje

Sastojci:

  • 2 integralne tortilje
  • 60 g dimljenog lososa
  • 30 g sirnog namaza
  • 4 lista zelene salate
  • 1 manji crveni luk
  • 4 cherry rajčice
  • malo crvenog kupusa
  • nasjeckani peršin

Priprema:

Integralne tortilje premazati sirnim namazom. Zelenu salatu narezati na trakice, naribati malo crvenog kupusa, a ljubičasti luk i cherry rajčice narezati na kolutiće. Napuniti tortilje povrćem i dimljenim lososom, posuti nasjeckanim peršinom i zarolati ih. Zamotati u prozirnu foliju ili staviti u posudicu i tijekom putovanja šarene tortilje čuvati u prijenosnom hladnjaku.

Aromatizirana voda

Sastojci:

  • 2 L vode
  • 1 krastavac
  • 1 limeta
  • listići svježe mente

Priprema:

Svježi krastavac narezati na tanke ploške. Polovicu limete također narezati na tanke ploške, a drugu polovicu ocijediti. U dvije litre vode ubaciti narezani krastavac i limetu, dodati listiće mente i ostaviti vodu u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći. Tijekom putovanja čuvati u staklenim bočicama u prijenosnom hladnjaku.

 

 

Nije uvijek moguće ponijeti svoju hranu na put, ali kada ste u prilici svakako je poželjno jer tako uvijek pri ruci imate nutritivno kvalitetne zalogaje.

 

Ivona Grilec, mag.nutr.

Image by Jill Wellington from Pixabay