Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Što točno podrazumijeva pravilna oralna higijena zubnih implantata

Zubni implantati su sada uobičajeni način liječenja odnosno nadomještanja jednog ili više zuba kod odraslih.

Implantati se također mogu koristiti za stabiliziranje proteza radi udobnosti i funkcionalnosti. Podatci govore da više od 3 milijuna ljudi ima implantate te da se taj broj svake godine povećava za 500 tisuća.

Da bi se osigurala dugovječnost implantata, potrebne su određene tehnike i napori koji će ukloniti bakterije, najčešće uzročnike infekcije u tkivima oko implantata. Ako se ne ukloni biofilm oko zuba, može se razviti periimplantitis koji uzrokuje gubitak implantata.
Ako ste se iz bilo kojeg razloga odlučili na ugradnju jednog ili više zubnih implantata, vjerujemo da vam je stomatolog rekao kako uz pravilnu higijenu implantati mogu trajati cijeli život. Slijedi pitanje koje vas najviše zanima. Što točno podrazumijeva pravilna oralna higijena zubnih implantata?

Krenimo redom

Kod oralne njege zubnih implantata važno je održavati zdravlje desni i potporne kosti. S obzirom na to da pacijent nema prirodnu zubnu strukturu, na implantatu se ne može razviti karijes i uzrokovati njegovo propadanje. Međutim, životni vijek implantata može biti ugrožen ako dođe do upale ili parodontne infekcije poznatije pod nazivom implantitis. Implantitis utječe na meka i tvrda tkiva koja okružuju zubne implantate. Tijekom upale, zubni implantati mogu doći u kontakt s destruktivnim bakterijama koje izazivaju parodontne infekcije u prirodnim zubima. Ako se bakterije ne liječe, plak na zubima stvrdnjava se i pretvara u kamenac koji je glavni protivnik implantatima.

Najvažniji korak u prevenciji propadanja implantata je redovno uklanjanje plaka pomoću zubne četkice. Mehaničko djelovanje koje se postiže četkicom za zube najučinkovitiji je način uklanjanja ljepljivog plaka. Pitanje je je li električna četkica za zube učinkovitija od obične? Zasigurno su potezi električne četkice raznolikiji od ručnog pokretanja četkice. No, bez obzira na odabir četkice, pacijentima se savjetuje da četkaju zube pune dvije minute te da koriste četkicu s mekanim vlaknima. Laganim kružnim pokretima četkajte ispod i oko krune implantata. Za čišćenje teško dostupnih mjesta koristite interdentalnu četkicu.

Zatim, odaberite manje abrazivnu pastu za zube

Ovisno o položaju vaših zubnih implantata ili mostova, možda će vam biti teško učinkovito koristiti zubni konac.
Stomatolog će vam preporučiti zubni konac posebno namijenjen za higijenu zubnih implantata. Važno je koristiti namjenski zubni konac jer se ovaj obično može pohabati i za sobom ostaviti ostatke u ustima. To može povećati rizik od infekcije ili nakupljanja plaka oko implantata.

Osim konca za zube, higijenu zubnih implantata možete održavati i pomoću tzv. oralnog tuša koji djeluje pod pritiskom vode.

Na kraju, ali ne manje važno, kako bi vaši implantati trajali i trajali, promijenite prehranu. Izbjegavajte ljepljivu i tvrdu hranu koja u velikoj mjeri oštećuje implantate i oslabljuje strukturu zuba. Zatim, smanjite unos alkohola i gaziranog pića te redovito posjećujte svog stomatologa.

 

Bluem Oral Foam 100ml

Posebno razvijena bogata pjena namijenjena održavanju zdravlja desni i sluznice kao i za čišćenje proteza, ortodontskih aparatića i alignera.
Idealno je sredstvo za održavanje higijene usne šupljine nakon kirurškog zahvata jer blago ali učinkovito čisti osjetljivu sluznicu.
Oral foam pjena sadrži specijaliziranu formulu koja se temelji na aktivnom kisiku i time pridonosi bržem zacjeljivanju rana i očuvanja zdravlja usne šupljine.

 

Bluem Oxygen Fluid 500ml

Medicinski proizvod u obliku tekućina za njegu usne šupljine, neutralnog okusa i prikladna je za ljude sa osjetljivom usnom šupljinom.
Ublažuje krvarenja desni (gingivitis), ubrzava zacjeljivanje rana koje nastaju nakon vađenja zubi, implantacije, kemoterapije ili iritacija uzrokovanih nošenjem proteze.
Sadrži aktivni kisik, bez umjetnih boja, dodataka za okus i pjenjenje.