Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Salvit MultiV • Zaštita od sunca

Vitamini C i E doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa, a vitamini A, C i D normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Ponavljanje sunčeve izloženosti ultraljubičastim zračenjima može uzrokovati oštećenja kože ili oka, suzbijanje imunološkog sustava i rak kože koji je u porastu među sve mlađom populacijom.

Sunčeva svjetlost sadrži tri tipa ultraljubičastih zraka: UVA, UVB i UVC

UVA zrake uzrokuju starenje kože i boranje te doprinose raku kože, poput melanoma. Budući da UVA zrake prolaze kroz ozonski sloj (zaštitni sloj atmosfere oko Zemlje), njihovom zračenju smo najizloženiji. UVB zrake su također opasne, uzrokuju opekotine od sunca, katarakte (zamagljivanje očne leće) i imaju negativan učinak na imunološki sustav. Također pridonose nastanku raka kože. Nastanak melanoma, najopasnijeg oblika raka kože, povezan je s ozbiljnim UVB opeklinama koje se najčešće javljaju u dobi do dvadesete godine života. Većinu UVB zraka apsorbira ozonski sloj, ali dovoljno tih zraka prolazi kako bi prouzročilo ozbiljnu štetu. UVC zrake su najopasnije, ali srećom, ozonski omotač ih reflektira pa ne dolaze do Zemlje.

Najviše se izlažemo suncu do osamnaeste godine, pa je važno da roditelji poučavaju kako sigurno uživati u suncu. Uzimanje odgovarajućih mjera predostrožnosti može uvelike smanjiti šansu djeteta u razvoju raka kože. Treba uzeti u obzir i da je dječja koža do pet puta tanja i ima manje pigmentacije nego koža odraslih, pa su i samozaštitni mehanizmi manje razvijeni, stoga je mlada koža posebno osjetljiva na UV zračenje.

Ono što je važno je da sebe i svoju obitelj pravilno zaštitite od izlaganja suncu i štetnim UVB zrakama. Iako su zaštitne kreme dobra zaštita, često zbog nepravilnog i nedovoljnog nanošenja njihova zaštita nije dovoljna, pa je od izuzetne važnosti prehranu obogatiti antioksidansima koji će pružiti dodatnu zaštitu.

Antioksidansi štite naše stanice od  štetnog  djelovanja sunčevog zračenja, u našem tijelu djeluju kao čistači slobodnih radikala čime sprječavaju ili popravljaju već nanesenu štetu  tako što blokiraju put slobodnim radikalima. Vitamini C i E doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa dok vitamini A, C i D doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Odličan izbor među dodacima prehrani za djecu su Salvit MultiV žele bomboni u obliku medvjedića s okusom limuna, maline i naranče. Sadrže vitamine koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, te osiguravaju neophodan unos vitamina C i E koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Salvit MultiV – kreme ne smiju biti jedini suncobran vašoj djeci.