Početna Zdravlje očiju Kako ublažiti očne simptome alergija?

Zdravlje očiju

Kako ublažiti očne simptome alergija?

Simptomi alergije mogu biti blagi, ali i vrlo izraženi (npr. jaka upala očiju) te mogu narušiti vid. 

Svi članci
Datum objave: 07.08.2021.

Piše: Jasminka Vugec Mihok, mag. pharm., univ. mag. pharm.

Osjećaj stranog tijela u oku vrlo je neugodan i iritirajući. No, ako su nam oči crvene i iritirane, a u njih nije upalo strano tijelo poput truna ili pijeska, uzrok bi mogla biti alergija. Očni simptomi (svrbež, crvenilo, žarenje, bistar, vodenast iscjedak) se mogu javiti neovisno o drugim znakovima alergije, ali najčešće su popraćeni kihanjem, šmrcanjem ili začepljenim nosom. Ovi simptomi se mogu javljati povremeno (sezonski) ili biti prisutni tijekom čitave godine.

Alergije se najčešće javljaju sezonski, odnosno simptomi se javljaju u proljeće, ljeto ili jesen, ovisno o vrsti peludi u zraku. Cjelogodišnje alergije praćene su stalno prisutnim simptomima, ali oni su u većini slučajeva blaži.

Uzročnici alergija

Najčešći uzročnici alergijskih reakcija su alergeni iz prirode, poput peludi trava, drveća i korova, no alergiju mogu uzrokovati i alergeni koji su prisutni u kućanstvu, poput prhuti ljubimaca, grinja ili plijesni. Alergijske reakcije se mogu javiti i kod izloženosti iritansima, npr. dimu cigareta, parfemu ili ispušnim plinovima motornih vozila.

Zašto se javljaju simptomi?

Simptomi alergije se razvijaju kada imunosni sustav postane osjetljiv i pretjerano reagira na nešto iz okoliša što u većine ljudi ne uzrokuje problem (npr. prašinu ili pelud nekih biljaka). Alergijska reakcija se može razviti kada to „nešto“ (alergen) dođe u kontakt s protutijelima na površini naših stanica (tzv. mastocita). Mastociti na alergen reagiraju tako što otpuštaju posrednike upale (histamin i druge tvari) koji uzrokuju povećanu propusnost kapilara u oku pa oči počnu svrbjeti i izgledaju vodenasto, a javi se i crvenilo.

Očni simptomi alergija

Alergije mogu uzrokovati iste simptome kao i neke druge bolesti oka pa je vrlo važno postaviti točnu dijagnozu. Simptomi alergije mogu biti blagi (npr. samo blago crvenilo), ali i vrlo izraženi (npr. jaka upala) te mogu narušiti vid. Pomoći si možemo nekim bezreceptnim lijekovima i medicinskim proizvodima, ali ako uz njihovu primjenu vrlo brzo ne dođe do ublažavanja simptoma, potrebno je javiti se liječniku.

Ublažavanje simptoma alergije

Izbjegavanje izlaganje alergenima je najvažnija mjera koju bi trebalo provoditi. Ona uključuje držanje prozora zatvorenima kad je koncentracija peludi u zraku visoka, nošenje naočala u vanjskom prostoru kako bi se spriječio ulazak peludi u oko, korištenje navlaka protiv grinja kako bi se smanjila izloženost ovom alergenu, korištenje odvlaživača u domu kako bi se spriječio razvoj plijesni te pranje ruku nakon kontakta sa životinjama.

U ublažavanju simptoma alergija mogu pomoći neki bezreceptni lijekovi i medicinski proizvodi, poput kapi za oči, poznatih i pod nazivom umjetne suze, kao što su Proculin Tears Advance, koje će isprati alergen iz oka, ili tableta protiv alergije (tzv. antihistaminika). Ako uz primjenu ovih sredstava vrlo brzo (unutar dva-tri dana) ne dođe do ublažavanja simptoma, potrebno je javiti se liječniku.

Umjetne suze (Proculin Tears Advance) se mogu koristiti u bilo kojoj životnoj dobi. One privremeno ispiru alergen s površine i istovremeno vlaže oko koje je često crveno i iritirano. Omogućuju ublažavanje simptoma alergije i pogodne su za čestu primjenu, nekoliko puta na dan odnosno prema potrebi. Proculin Tears Advance sadrže natrijev hijaluronat koji podmazuje i vlaži oko te štiti njegovu površinu od vanjskih utjecaja. Vodeni destilat ginka (Ginko biloba) u formulaciji ublažava umor i crvenilo očiju, a zajedno s vodenim destilatom Gotu kole (Centella asiatica) ublažava osjećaj nadraženosti očiju. Vodeni destilat borovnice u ovoj formulaciji također štiti sluznicu oka od atmosferskih utjecaja i utjecaja drugih vanjskih čimbenika te zajedno s destilatom komorača ima obnavljajuće djelovanje. Primjenom Proculin Tears Advance smanjuje se količina alergena u oku i ublažavaju simptomi poput crvenila i iritacije očiju.

Proculin tears advanced kapi za oči.

Tablete protiv alergija (oralni antihistaminici) koje se može kupiti bez liječničkog recepta mogu biti učinkoviti u ublažavanju očnih simptoma alergija, ali neki mogu i uzrokovati suho oko pa potencijalno pogoršati simptome alergije. Simptome suhog oka kod primjene oralnih antihistaminika možemo ublažiti primjenom Proculin Tears Advance.

Liječnik može propisati antihistaminike i druge lijekove u obliku kapi za oko (ili sprejeva za nos) koji mogu smanjiti svrbež, crvenilo i oticanje povezane s alergijom. Liječnik može preporučiti i imunoterapiju za liječenje alergije, metodu koja smanjuje osjetljivost pojedinca na alergen zahvaljujući postepenom izlaganju malim količinama alergena tijekom nekoliko mjeseci.

Važno je istaknuti

Simptomi alergije mogu biti vrlo slični simptomima drugih očnih bolesti pa je iznimno važno postaviti ispravnu dijagnozu, odnosno obratiti se liječniku. Kod blažih simptoma ljekarnik može preporučiti kratkotrajnu terapiju (Proculin Tears Advance ili oralne antihistaminike) koja može ublažiti smetnje. No, važno je istaknuti da ti lijekovi i medicinski proizvodi samo ublažavaju simptome, a ne liječe alergiju niti djeluju na kronični upalni proces.

POVRATAK NA POČETNU STRANICU

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.