Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Pomoć kod alergija na sunce i uboda kukaca

Nezaobilazan sadržaj svake kućne ljekarne ljeti je pripravak koji umiruje svrbež kože nakon izlaganja suncu te nakon uboda raznih insekata.

Boravak u prirodi donosi veselje i opuštanje ali i neugodnosti poput uboda insekata ili urtikarije (koprivnjače). Kukci koji najčešće uzrokuju reakcije na mjestu uboda su pčele, komarci, ose, stršljeni i mravi. Pčele nakon uboda ostavljaju žalac s mjehurićem otrova kojeg je potrebno što prije ukoniti, najbolje pincetom. Odmah nakon uboda na koži primjećujemo oteklinu, bol, crvenilo i žarenje. Preporuka je odmah staviti hladan oblog te nakon toga primjeniti pripravak s antihistaminikom.

Antihistaminici u pripravcima za lokalnu primjenu zaustavljaju svrbež blokadom djelovanja histamina, supstancije koju organizam otpušta tijekom alergijske reakcije. Svrbež i nadraženost kože se ublažavaju već nakon nekoliko minuta. Ovakvi pripravci pogodni su za primjenu i kod djece, kao i kod tretiranja kože nakon opeklina i alergija od sunca.

Osobe koje znaju da su alergične prilikom odlaska na otvoreno moraju imati hitnu terapiju (autoinjektor, tablete za alergiju). Kad biramo odjeću za odlazak u prirodu treba imati na umu da je bolje izbjegavati preširoku i odjeću žarkih boja. Važno je ne nanositi parfeme jer kukce privlače intenzivan miris, miris parfema ali i znoja. Ljeti nakon izlaganja suncu čak i nakon primjene kreme za sunčanje kod određenih osoba se može javiti osip i crvenilo kože praćeno svrbežom. Dok su opeklinama sklonije osobe svijetlije puti, alergija na sunce pogađa ljude svih tipova kože, a češća je u žena. Alergije na sunce tretiramo prvo hladnim oblozima, a zatim pripravcima s antihistaminikom.