Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Za jači imunitet cijele obitelji

Snažan imunitet treba održavati tijekom cijele godine, a posebno u zimskom razdoblju kada su prehlade, infekcije dišnih puteva, gripa i ostale bolesti puno učestalije.

Imunološki je sustav zadužen za detekciju neprijateljskih mikroba koji dospiju u organizam. Zbog toga mora stvoriti posebne tvari – antitijela i stanice imunološke zaštite koji pomažu u neutraliziranju aktivnosti uzročnika bolesti i zapamtiti infekciju do koje je došlo u organizmu.

Što dodatno oslabljuje imunitet?

Određene namirnice te utjecaji iz okoliša mogu naškoditi imunološkom sustavu. Nutritivni nedostaci, prevelik unos šećera, hrana bogata konzervansima i aditivima, pretilost, manjak tjelesne aktivnosti i previše masnoća (osobito životinjskoga podrijetla) čimbenici su koji utječu na slabljenje imunološkog sustava. Prečesto i nekontrolirano uzimanje antibiotika može izazvati poremećaj crijevne flore ili flore dišnih putova.

Kako vratiti narušenu ravnotežu imunološkom sustavu?

U svrhu očuvanja i jačanja imunološkog sustava preporučuje se u svakodnevnu prehranu uvrstiti dodatke prehrani koji sadrže vitamine i minerale, te pčelinje proizvode.

Pčelinji proizvodi su riznica „ljekovitih“ tvari iz prirode, od pamtivijeka se koriste i doprinose očuvanju zdravlja čovjeka. Neprestano se proširuju spoznaje o biološkoj aktivnosti pčelinjih proizvoda, otkrivaju se nova djelovanja i potvrđuju tradicionalna znanja o njihovoj ljekovitosti.

Med je dobar prirodni imunostimulator.

Propolis, cvjetni prah i matična mliječ sadržavaju pregršt vitamina, minerala i aminokiselina koji djeluju stimulativno na organizam.

Vitamin C i cink su na vrhu popisa kada je riječ o jačanju imuniteta. Potiču rad imunološkog sustava kroz složene stanične procese i povećavaju proizvodnju stanica koje se bore protiv infekcija.

Prilikom izbora dodataka prehrani, osobito za djecu, važno je brinuti o njihovoj kvaliteti, a prednost dajemo proizvodima od prirodnih sastojaka koji ne sadrže umjetne boje, umjetne okuse i druge aditive.

Autorica članka:
Petra Galović, dipl. ing. biotehnologije, PIP d.o.o.